Torsdag 19.10.2017 kl 21:55


Kiropraktikk på hund

Skrevet av: Inger Lise Walle Foto av: Inger Lise Walle

Oddrun Runde er utdannet veterinær, og etterutdannet dyrekiropraktor med internasjonal godkjenning. Hun forklarer at man kan forebygge mye med kiropraktikk.


Mange tenker kanskje at kiropraktikk er sånn knekk og knas her og der på kroppen. Kanskje har du vært hos kiropraktor selv, og har en formening om det derfra. Oddrun Runde er utdannet kiropraktor på dyr, og mener det er viktig å se hele dyret når hun skal behandle det.

– Hvert ledd i kroppen er skapt for en viss bevegelse. Når dette begrenses, vil det påvirke vevet rundt, og kroppen som helhet, forteller Oddrun Runde.

Hun har startet sin egen klinikk på Haukeli, og veldig mange av pasientene hennes er dyr som trenger kiropraktikk.

– Ryggraden og nervesystemets funksjoner er knyttet tett til hverandre, og ryggraden er også svært viktig i hvordan dyrene beveger seg. Gjennom en forsiktig, kontrollert justering behandler kiropraktikken redusert bevegelighet i leddene, og begrenser eller fjerner konsekvensene dette har for dyret, forklarer Oddrun.

For å forstå kiropraktikk er det lurt å sette seg litt inn i hvordan hundens kropp fungerer.

– Ledd er en overgang mellom to, eller flere, knokler. Muskler er de som skaper bevegelse. Sener er overgang fra muskel til knokkel. Ligament er harde, lite elastiske band fra knokkel til knokkel, og nervene er kroppens «signalsystem». Sånn litt enkelt forklart, sier Oddrun.


Forebyggende

En veterinærekiropraktor skal kunne undersøke, og behandle områder i kroppen som ikke fungerer som de skal.

– Kiropraktikk er en behandlingsmetode som man både finner begrensninger i kroppen på dyret, før de gir klare symptomer, og en metode som behandler tydelig forandringer og konsekvenser av begrensninger i kroppen, forteller Oddrun.

Det er ofte slik at om en hund har en låsing i en tå, og dette ikke blir gjort noe med, så kan det forplante seg videre i hundens kropp. Kanskje er det vondt å trå på den poten grunnet låsingen, og dermed kompenserer hunden når den går eller løper. Da vil den få problemer andre steder i kroppen også. Oddrun anbefaler å ta en tur til kiropraktor med hunden minimum to ganger i året. På den måten forhindrer man at filleting bygger seg opp over tid.

– Min jobb er å diagnostisere nedsatt bevegelse, normalisere og forebygge skade. Det er fornuftig å ta en tur til kiropraktor med hunden et par ganger i året. Jeg har enormt stor respekt for hva hundene går å skjuler, og hvor hardt hunder bruker seg for eksempel på jakt, i agility, trekk eller under lek, sier Oddrun.


Ikke bare for de voksne

– En fødsel er noe av det tøffeste en hund kan gå igjennom, og 50 prosent av alle valper har noen låsinger etter fødselen, forteller Oddrun.

Hun har behandlet noen valpekull, og det viser seg ofte at de små nurkene har noen låsinger. Også unghunder kan ha godt av behandling nå og da.

– Med oppfølgning fra kiropraktor fra et tidlig stadiet har hunden muligheten til å utvikle seg mest mulig rett, samt opparbeide en symmetrisk og sterk muskelmasse, forklarer Oddrun.


Følg magefølelsen

Nettopp fordi hunder er så flinke til å skjule smerte er det ikke lett å vite når de kunne hatt godt av en tur til kiropraktor. Oddrun har likevel noen råd å komme med.

– Siden hunder skjuler smerte så langt det lar seg gjøre er det lurt å være oppmerksom på andre ting. Kanskje endrer hunden atferd. Den vil kanskje ikke leke med andre hunder lengre, selv om den pleier å like det. Kanskje har den dårlig fraspark. Virker stiv, går sidelengs, endre bevegelsesmønsteret sitt, blir overfølsom for berøring, usymmetrisk muskulært, eller går med hode lavere, forklarer hun.

Det kan være mange forskjellige tegn og signaler. Det er individuelt fra hund til hund.

– Det kan være vanskelig å oppdage at hunden har vondt. Det kanskje aller viktigste du kan gjøre er å følge magefølelsen. Føler du at noe er galt, at noe på en måte ikke stemmer helt, så kan det være lurt å ta en tur til kiropraktor med hunden, så sant den ellers er frisk, sier Oddrun.

For hun spesifiserer at kiropraktikk ikke erstatter veterinærbehandling. 
Hunden login

Temalinker