Torsdag 19.10.2017 kl 23:13


10 motiverende tips

Skrevet av: Inger Lise Walle

Mange ofrer mye for å kunne drive med hund. Likevel er det ikke alltid bare en dans på roser. Spesielt nå i disse båndtvangstider. Her får du ti tips om hva du kan gjøre når motivasjonen fordufter.


Ifølge Wikipedia defineres gjerne motivasjon som de biologiske, psykologiske og sosiale faktorene som aktiverer, gir retning til og opprettholder atferd i ulike grader av intensitet for å oppnå et mål.

Vanskelig språk? Kort forklart er det viljen til å gjøre det som må til for å nå et mål.

Når man driver med hund har man imidlertid nokså ulike mål. For noen er det å ha en familiehund og for andre er det sport.

Men uansett hva målet er, innebærer det å ha hund at man må gå tur. Ofte hver dag. Noen ganger er det bare en fryd, andre ganger kan det være skikkelig tungt. Her har du noen tips som kan hjelpe deg de gangene motivasjonen er på bunn.


1. Lag en avtale med en venn

– Jeg har venninner med hund, som også må ut uansett, og det er ofte hyggeligere å gå tur sammen med noen. Særlig når man egentlig har vondt i viljen. Som regel blir turene lengre også, når man har selskap, forteller en av våre bloggere TinkaogGro.

En annen av våre bloggere, therese&bonzo, er helt enige.

– Da har man en avtale som man ikke kan bakke ut av, og man får selskap på turen, noe som gjør det mye kosligere, sier hun.


2. Skriv ned fordelene

Skrive ned alle fordelene med å gå tur eller trene hund. Ha listen på en synlig plass, og les når det skulle være nødvendig og du trenger litt motivasjon.

For eksempel:

1. Jeg blir i bedre form av å gå tur med hunden.

2. Hunden blir glad av å gå tur.

3. Jeg kan spise is og se på TV med god samvittighet etterpå.


3. Ikke tenk for mye

Puddelmor sitt tips er å koble ut hjernen.

– Ikke tenke etter om man har lyst eller ikke, på samme som man gjør når man skal på jobb eller på skolen. Bare gå av gårde. Og når jeg har kommet meg ut med hunden, er det jo alltid veldig koselig, og jeg får nye krefter. Den største motivasjonen er nok å se på den glade og fornøyde hunden jeg får etterpå, sier hun.


4. Tren lydighet eller noe annet moro

Av og til trenger man bare rett og slett et avbrekk fra å gå tur. Helene Lia anbefaler da å trene litt hverdagslydighet.

Gå pent, få inn enkle lydighetsøvelser eller rallyøvelser. Gjøre det morsomt og utfordrende selv om båndet må være på, sier hun.


5. Finn nye stier

Bloggeren bak bloggen TinkaogGro har flere tips.

– Se i ulike turbøker for området man bor i for å få noen idéer til variasjon. Jeg synes i hvert fall det blir kjedelig å gå på de samme stedene uke inn og uke ut. Det er kanskje ikke så miljøvennlig, men det å kjøre et stykke for å gå i et nytt område er moro både for eier og hund, sier hun.


6. Ta med kamera og del bildene

En annen av hunden.no sine bloggere, Ida-Noddy, anbefaler å ta med kamera på tur. 

– Min motivasjon når det virker trått å gå ut på tur er kameraet, kanskje jeg da kan se for meg en ekstra fin rute hvor bildene får det lille ekstra. Det er også da motiverende å ha bloggen hvor jeg kan poste bildene og dele turen med medbloggerne, sier hun.


7. Legg inn mentaltrening på turen

Vi har vel alle hørt at det ikke er lengden på turen som teller, men innholdet.

Ta med godbiter på tur, strø dem utover, og la hunden bruke nesen til å finne dem. Eventuelt kan du ta med favorittleken, og gjemme den. Hunder kan bruke nesen aktivt, selv om den er i bånd.


8. Tren triks

Bestem deg for et triks hunden skal lære, og gå kortere tur, for så å jobbe aktivt mot å lære hunden det nye trikset.

Triks er moro både for hunden og deg, og det kan sjarmere både folk dere møter på tur siden, eller folk som kommer på besøk. Triks er aldri dumt å kunne, og det er god trening.


9. Alternativ trening

Store deler av den tiden det er båndtvang er det også badetemperatur. Svømmetrening er veldig bra for hunden. Den trenger ikke være en badenyfe. En flytevest og støtte fra eier kan være trening nok.

– Jeg står i vannet og holder hunden i flytevesten. Da får den masse støtte og trygghet. Når den er trygg lar jeg hunden svømme i maks 20 minutter med pauser. Et par sånne huskeregler som jeg har er at vannet må være varmere enn 15 grader, og langhåret hunder skal spyles etterpå om de bader i ferskvann, da det kan være en del alger som setter seg i pelsen. Saltvann er også greit å spyle ut. Riktig svømmetrening gjør underverk for hundens kropp, den trener uten belastning, og på en varm dag er det deilig og avkjølende, sier ingerlisewalle.

På dager hvor vannet er for kaldt, er temperaturen kanskje lav nok til en sykkeltur.

Linda95 liker godt å sykle.

– Da får hunden løpe og trent kondisjon, sier hun.

Ellers finnes det hundeparker, innegjerdet område, og friluftsområder for hund forskjellige plasser i landet. Kanskje har du en i nærheten? De aller fleste hunder liker å få strekke litt på beina uten bånd. Da er disse plassen gull verdt.


10. Sommeren er en aktiv tid i hundeklubbene

Sommeren byr på mange spennende arrangementer og aktiviteter rundt omkring i hundeklubber. I tillegg arrangeres det gjerne ofte flere kurs og aktiviteter som kan være lærerikt og spennende å fylle dagene med.

– Jeg vil gjerne ha en travel sommer med ting som skjer, fordi da føler jeg det blir mest meningsfylt. Vi kan trene aktivt mot et stevne for eksempel, dra på utstilling eller melde på et hundekurs. Juni er fylt med masse aktiviteter for oss, og samtidig kommer man seg ut og får sett nye steder og møtt nye mennesker - og ikke minst; får holdt på med det jeg liker best, nemlig hund! Så min anbefaling er å prøve ut forskjellig hundesport, og finne noe man liker som man kan trene sammen med andre interesserte. Bli med i hundeklubber og vær litt engasjert! For, har man først funnet ting man liker, så er det lettere å fortsette treningen og ha noen mål gjennom vinterhalvåret også, sier Linda95.
Hunden login

Temalinker