Torsdag 19.10.2017 kl 23:17


Båndtvangen beskytter uskyldige dyr

Skrevet av: Inger Lise Walle

Å gi blaffen i båndtvangen fører til konsekvenser. Nylig tok to hunder livet av en elgkalv, og dagen etter var det en rådyrkalv som måtte bøte med livet.


Sist torsdag ble Friluftsetaten varslet. Flere kunne fortelle om to fuglehunder som jagde en liten elgkalv ved Tråkka og Heggehølet, et par kilometer innenfor Midtstuen. Elgkalven var dødsdømt.

— Da jeg kom frem, var kalven helt utmattet. Jeg så raskt at hundene hadde bitt kalven i nakken, strupen og benet. Skadene etter hundebittene var så omfattende at jeg ikke hadde annet valg enn å avlive dyret, sier Tore Wendt Jonassen i viltforvaltningen i Oslo kommune til Aftenposten.

Både rådyr og elg har akkurat født årets kalver. Deres forsvarmekanisme mot farer er å trykke seg mot bakken. Skogsfugl ligger på egg på bakken, og fugleunger som ennå ikke er flyvedyktige, er svært sårbare.


Måtte rykke ut igjen

Dagen etter måtte Jonassen rykke ut igjen. En liten rådyrkalv ble forlatt av moren sin, etter at en løshund hadde jaget moren. Hunden hadde ikke oppdaget den lille kalven som lå og trykket seg mot bakken, men moren kom aldri tilbake, og kalven hadde ingen mulighet til å overleve. Da Jonassen fant den, var det lille dyret tom for krefter. Han så derfor ingen annen mulighet enn avlivning, nok en gang.

— Det er veldig viktig at folk som finner kje og kalver, eller andre nyfødte dyr, ikke forsøker å ta det opp. Det kan være helt avgjørende for dyret at folk lar det ligge i fred uten å røre det. Selv om dyret virker forlatt, kan moren befinne seg i nærheten og komme til å forlate ungen hvis folk tar den opp, sier faglig leder Anders Gimse i Friluftsetaten til Aftenposten.


Gode levevilkår

Den milde og snøfattige vinteren har gitt gode vilkår for rådyrene, og det ventes at årets tilvekst av rådyr og elg blir stor. Det er meldt om rådyr som har født kalver i flere villahager i randsonen av Marka.

— Det er bare én av grunnene til at folk bør være oppmerksom på at løse hunder kan gjøre ubotelig skade selv om de ikke er ute i selve storskogen, sier Anders Gimse.


Verst på Oslos vestkant

Hundeeiere i områdene ved Frognerseteren, Sognsvann og i Bogstadmarka utpekes som de verste. Utmarksleder Per-Einar Eriksen i Løvenskiold Vækerø, Tore Wendt Jonassen i viltforvaltningen og Anders Gimse i Friluftsetaten sier at problemet er klart størst i vest.

— Og i de aller, aller fleste tilfellene er det settere og andre fuglehunder som løper løs. Mange av dem er gjengangere, mens de fleste andre hundeeiere retter seg etter pålegg fra oppsynsmennene, sier Eriksen til Aftenposten.

Daglig får han rapporter fra sine oppsynsmenn om hunder som løper løse.

— Vi kommer til å politianmelde brudd på båndtvangen heretter, sier Eriksen.
Hunden login

Temalinker