Torsdag 19.10.2017 kl 23:15


Hundefoto: De tre bandittene

Skrevet av: Linda Haugen

Å beherske kamerautstyret du har i hendene og vite litt om kameraets funksjoner er essensielt. Det har ikke så mye å si hva slags kamera du har, men at du kan å bruke det du har.


Uansett hva slags merke eller modell du har på kamerautstyret ditt, så er det viktig å kjenne det godt nok til å utnytte funksjonaliteten og brukervennligheten til det maksimale. Det er nemlig noen punkter som er viktigere å tenke på når du kjøper et kamera før du forteller at du vil ha et som tar gode bilder. Jeg klør meg i hodet, tror du det er kamera alene som tar gode bilder? La oss se litt på funksjoner kameraet har som er ditt utgangspunkt for nettopp å få til gode bilder. 


Hva er ISO, blenderåpning og lukkertid?

Alt dette styrer lyset, og er kanskje de tre aller viktigste funksjonene på et kamera.  Ja, bruk for all del auto-funksjonen på kameraet ditt, men tro meg, får du kontroll på disse tre bandittene så får du det så mye mer gøy!

Ved hjelp av disse tre kan du finjustere bildene akkurat slik du vil. Kamera har noe som heter halv-automatikk (blenderprioritert eller lukkerprioritert) og hel-automatikk (manuelt). Disse funksjonene finnes på toppen av kamera, kalt modus-hjulet. Hvordan de ulike funksjonene vises, er ulikt fra merke til merke. 


Oppgaven til lukkeren er å slippe inn riktig mengde lys på sensoren i kamerahuset. Lukkeren sitter inne i kamerahuset, foran sensoren, men bak speilet. Lukkeren består ofte av to gardiner. Når du trykker ned utløserknappen, så går speilet opp og den nederste gardinen flytter seg nedover slik at sensoren, som sitter rett bak lukkergardinene, blir eksponert for lys.

Vi bruker ofte tall som 1/60 og 1/2000, og dette er kun brøkdeler. Skal du ta bilder med manuelle innstillinger eller lukkerprioritet, så tenk på hva du skal fotografere. Motiver i bevegelse krever en rask lukkertid for å klare og fryse motivene så de ikke blir uskarpe. Stillestående motiver og med kamera på et stativ, så spiller ikke lukkertiden like stor rolle. 


Når man endrer lukkertiden eller blenderen, så vil man iblant oppleve at kamera kompanserer lyset i bildet ved å regulere en av de andre. Det er rett og slett fordi du ikke skal få veldig lyse eller mørke bilder. Men - det er jo dette som er gøy, se hva som skjer når du endrer noe! 


Blenderen sitter ikke i kamerahuset, men ytterst på objektivet. Den har samme oppgave som lukkeren, å slippe inn riktig mengde lys på sensoren.

Det forvirrende med blenderen, er at jo større lysåpningen er, jo mindre er blendertallet. Igjen leses blenderen som en brøk. Vi bruker også tall som f/2.8 eller f/4.5. «f» står for brennvidde på godt norsk, og det er antall millimeter objektivet har. For å finne ut hvor stor lysåpning objektivet har på en gitt blender, så deler vi blendertallet på brennvidden. For eksempel f/2.8 på 100mm objektiv: 100mm delt på 2.8 = 37,5mm. Da er altså lysåpningen i objektivet på 37,5mm. Da kan man bestemme hvor mye man vil ha i fokus i bildet ved å endre blenderen. Ved stor blenderåpning (hva var det nå igjen? Hint: små f/tall) vil du få liten dybdeskarphet, altså lite i fokus. Og motsatt; ved mindre blenderåpning (større f/tall) vil du få mer av bildet i fokus.

La hodet surre litt, mens vi ser på et par eksempler: 


Her også kompanserer kamera for å få nok lys inn i bildene, så de ikke blilr helt mørke. Hunden sitter ca. 20 cm fra buskene bak. Jeg vet alle fall hvilket bilde jeg hadde valgt! 

Lite i fokus = stor blenderåpning, små f/tall. Eksempel: Portretter. 
Mye i fokus = liten blenderåpning. større f/tall. Eksempel: Landskapsfoto. 


Da kan vi puste litt, så tar vi det enkleste til slutt, nemlig ISO. ISO er egentlig ingen fysisk del av hverken kamera eller objektivet, men den sier derimot noen om hvor følsom sensoren er for lys.

Jo lavere ISO-verdi, jo mindre følsom er sensoren, altså vil den kreve mer lys. Jo høyere tallet er, jo mer følsom er sensoren og jo mindre lys trenger man for å få riktig eksponering av bildet. En generell regel er at ISO-verdien bør være så lav som mulig. Høye verdier gir mer kornete bilder og mer støy. 


Når du skal ta bilder, så er det lurt å vurdere innstillinger etter hva du skal fotografere og omgivelsene rundt. Det er stor forskjell på å ta bilder i dagslys og i skumringen på kvelden. Får du forståelse for bruken av lukkertid, blenderåpning og ISO-verdi, sammen fått med deg tipsene i de forrige artiklene, så er du på god vei til å få gode bilder. Husk at du må praktisere mye! 


Hva slags objektiv skal jeg velge?

Selvsagt har jo objektiv noe å si for bildene dine. Det er også kanskje ditt viktigste verktøy i kamerasystemet. Det finnes mange typer objektiver, og alle disse egner seg i ulike fotosituasjoner. Objektiver kommer i alle prisklasser, og det er gjerne lysstyrken som øker prisene mest. Det som er viktig å huske på er at de ulike kameraprodusentene har forskjellige standarder. Altså, du kan ikke bruke objektiver tilegnet for Nikon på et Canon-kamera og omvendt. I tillegg finnes det tredjeparts leverandører som er med på å presse prisene, de mest kjente er Sigma og Tamron.

Normalobjektiver

Objektivet som kommer med kamera når du kjøper det er det vi kaller et normalobjektiv. Dette har en mer variabel brennvidde, og man kan zoome litt inn og ut, samtidig som man kan få med ganske mye i bildet. Et eksempel på et normalobjektiv i tillegg til kameraets standardobjektiv er 35-70mm, 17-85mm osv.

Teleobjektiver

Så kommer det mange er veldig opptatt av, nemlig teleobjektivene. Dette gir deg mye zoom, og passer veldig godt til dyrefotografering og portretter. De har begrenset dybdeskarphet og sørger ofte for utvisket bakgrunn. En ulempe med teleobjektiv er at jo lenger de er, jo tyngre er de. Et eksempel på et teleobjektiv som passet godt til dyrefoto er en 70-200mm, gjerne med blender på f/2.8.

Makroobjektiver

I tillegg til dette kommer makroobjektiver. Objektivet skal kunne reprodusere motivet i full 1:1 størrelse. Nærgrensen er veldig liten, så man kan komme veldig tett innpå motivet og få med mange detaljer. Selv fotograferer jeg mye med makroobjektiv, og det har vist seg at min 60mm f/2.8 egner seg godt i sammenhenger med portretter, action og nærbilder. Min allrounder, tro det eller ei. 

Fast optikk - min favoritt

Selv foretrekker jeg gjerne noe med fast optikk. Et objektiv med fast brennvidde betyr at man ikke kan zoome inn og ut. Fordeler er at disse har spesiell fokus på god bildekvalitet, dette fordi det er lettere å lage gode objektiver på én spesifikk brennvidde enn på flere som på zoom-objektiver. Et eksempel på dette er en 50mm f/1.4 eller f/1.8. Dette passer meget godt til eksempelvis portrettfotografering. 

Liker du å eksperimentere kan jeg anbefale noe som heter fiskeøye-objektiv. Dette er et ekstrem vidvinkelobjektiv, og kan få med opp til 180 grader rundt! Navnet kommer på bakgrunn av at man tror at fisker ser rundt 15 mm, så objektivene kommer mellom 8 og 16 mm. Kjempe artig! 
Hunden login

Temalinker