Torsdag 19.10.2017 kl 22:06


Dette gjør du ved huggormbitt

Skrevet av: Inger Lise Walle

Det gjelder og holde hunden rolig, og komme seg til veterinær.


I buret på Universitetsdyresykehuset ved NMBU Veterinærhøgskolen ligger 13 måneder gamle Liva. Hun har blitt bitt av huggorm i snuten, og derfor er den hoven og vond. Liva er innlagt, får væske, og blir observert av veterinærer hele døgnet.

I sommerhalvåret er huggormbitt veldig vanlig, og Universitetsdyresykehuset har flere tilfeller i uka. Det vanligste er at hunden blir bitt i snuten eller på bena.

Liva ble bitt hjemme i hagen innerst i Sørkedalen. Eier Ingvild Heier forteller at Liva plutselig begynte å bjeffe voldsomt.

– Jeg var bare rett rundt hushjørnet da jeg hørte henne bjeffe. Jeg løp til og da så jeg huggormen forsvinne bak noen heller, forteller Ingvild til forskning.no.

I løpet av fem minutter hovnet snuten til Liva opp, hodet hang og hun virket fjern. Etter kort tid kom hun til væskebehandling hos den lokale veterinæren før hun ble henvist til Universitetsdyresykehuset.


Ikke kortison

Før veterinærer begynte å bruke motgift, var det vanlig å gi hunder som ble bitt av huggorm kortisontabletter eller injeksjoner. Prosedyrene for bruk av motgift til hund ble etablert av veterinærer ved NMBU Veterinærhøgskolen med bidrag fra andre smådyrklinikker.

Motgift har vist seg å være en tygg og god behandling også hos hund. Siden det ikke finnes dokumentasjon som viser at kortison bør brukes ved huggormbitt, er det ikke lenger en del av den anbefalte behandlingen hos verken hund eller menneske. Nå får heller hundene væske intravenøst, og blir observert av dyrehelsepersonell både dag og natt.

– Ved huggormbitt kommer hevelsen i løpet av minutter til en halv time og andre symptomer i løpet av få timer. Vi ønsker å få satt antiserum, altså motgift, helst innen 24 timer etter at hunden har blitt bitt, hvis det er nødvendig, forteller veterinær og professor Lars Moe ved NMBU Veterinærhøgskolen til forskning.no.


Bør holdes i ro

Dersom hunden din blir bitt av huggorm bør den enten bæres, eller om hunden er veldig stor, så kan den gå rolig.

Hvor syk hunden blir, er avhengig av hvor mye gift huggormen har sprøytet inn og hvor lang tid det tok før hunden kom seg unna.

– Giften fra huggormen sprer seg med lymfe og blod og kan gi skader på blant annet nyre, lever og hjerte. Giften vil også gi skader på vevet der bittsåret er. Noe av grunnen til det er at blodet koagulerer, altså størkner, dårligere. Det kan oppstå store blødninger under huden i nærheten av bittsåret som eier selv kan se ved at huden blir blårød, forklarer Moe til forskning.no.

Vevet rundt bittsåret kan bli så skadet at veterinæren etter hvert må operere bort deler av det som er ødelagt.

– Det kan være vanskelig å se hvor store vevsskadene og blødningene er, derfor anbefaler jeg at veterinærene barberer bort pelsen for å få en oversikt over skadene, sier Moe.


Varierende utfall

– Skadene etter huggormbitt er uforutsigbare, forteller veterinær og forsker Heidi Sjetne Lund.Hun er én av veterinærene bak kartleggingen av bruk av antiserum til hunder bitt av huggorm, som la grunnlaget for behandlingsopplegget som blir brukt i dag.

Videre forteller hun at enkelte hunder kollapser, får behandling og kommer seg tilsynelatende godt, men kan likevel få senskader. Andre hunder kan se relativt upåvirket ut, men giften kan likevel ha blitt fraktet rundt i kroppen. De kan gradvis bli dårligere.

Derfor er det viktig at hunden er i ro i én til to uker etter huggormbittet og at hunden følges opp med en kontroll.

– Selv om en hund har blitt bitt av huggorm og det gikk helt bra, kan reaksjonen være helt annerledes en annen gang. Dra alltid til veterinær, sier Lund.

Noen ganger kan det være nødvendig å gi antibiotika på grunn av infeksjoner i bittsåret.

– Vi er restriktive med bruk av antibiotika og bruker det bare når det er nødvendig, sier Lund forskning.no.


Tar blodprøve

Huggormgiften er sammensatt av mange giftstoffer med ulik skadevirkning, og veterinærer vet enda ikke nok om giftens effekt. Derfor tar forskere ved NMBU nå blodprøver av hunder som er blitt bitt av huggorm for å se på blodets evne til å koagulere. 

De første prøvene blir tatt med én gang og siden etter to uker. Prosjektet gjennomføres ved NMBU og forskerne håper resultatene kan bidra til å forbedre, eller endre, behandlingen av hoggormbitt hos hunder.
Hunden login

Temalinker