Lørdag 21.10.2017 kl 10:31


– Som å leve i en dårlig film

Skrevet av: Inger Lise Walle
Foto: Privat

Monica Wickstrøm har i en årrekke drevet med hund og lydighet på toppnivå. I løpet av det siste året har hun opplevd handlinger og avgjørelser fra ledelsen som hun ikke trodde var mulig. Nå forteller hun sin historie. Norsk Kennel Klub forstår at hun er skuffet og lei seg.


– Jeg er, og har alltid vært, opptatt av rettferdighet. I hele mitt aktive «hundeliv» har jeg vært svært nøye med å utføre arbeidet med hund og menneske på en profesjonell og objektiv måte, og med en grundighet jeg mener er helt nødvendig, forklarer Monica Wickstrøm på sin hjemmeside.

I løpet av omtrent 30 år har hun vært aktiv innen hundesport, og konkurrert på toppnivå. Hun har vært med å vinne flere lag-gull, sølv og bronse for Norge opp igjennom årene.

– Jeg er svært heldig og har fått oppleve mye med mine hunder. På trening, turer, samlinger og stevner. Mange av mine aller beste og nærmeste venner gjennom livet har jeg truffet i hundemiljøet, sier hun.

Foto: Privat.

Foto: Privat.

Chili fikk løpetid

I forkant av VM i Moskva i 2016 ringte Wickstrøm laglederen sin i forhold til løpetid. Chili kunne nemlig ventes å få løpetid i tidsrommet de skulle være i Moskva.

– Jeg ringte lagleder før vi dro til Moskva i 2016, og fortalte at jeg hadde vært hos veterinær men hun kunne ikke si eksakt når Chili antas begynne å blø. En tispe regnes ikke som løpetispe før den blør. Forøvrig et helt normalt fenomen, naturens gang. «Vi lar dyrlegen der nede avgjøre saken hvis hun begynner å blø, inntil det behandler du henne som om hun ikke har løpetid, var svaret fra lagleder i telefonsamtalen», forteller Wickstrøm.

Siden mente lagleder at han hadde sagt at Wickstrøm skulle behandle Chili som om hun allerede hadde løpetid, og da holde henne unna de andre hundene.

– Hvis lagleders versjon stemmer: hvordan er det da mulig at jeg trente sammen med laget den første dagen uten at lagleder reagerte? Spør Wickstrøm.

Chili fikk løpetid i Moskva.

– Jeg har vitner på samtalen før avreise, og vitner på den dagen Chili begynte å blø. Fra den dagen hun begynte å blø ble hun behandlet som en vanlig Norsk løpetispe på konkurranse, og ble plassert på utsiden av området. Jeg fulgte alle regler og har gjort akkurat slik både lagleder og reglement i Norge og FCI ba meg om å gjøre.


Ble ikke tatt ut til Nordisk

Senere i oktober 2016, da laget til Nordisk ble tatt ut, fikk Wickstrøm mail om at hun ikke var blitt tatt ut. Wickstrøm prøvde å få kontakt med lagledelsen etter nordisk i desember 2016 for å få en begrunnelse. I januar 2017 fikk hun endelig respons etter kontakt med Norsk Kennel Klub. Det ble satt opp et møte, hvor Wickstrøm ville ha fokus på hva som skulle til for å bli med på laget igjen.

På dette møte fikk Wickstrøm beskjed om at hun ikke var utestengt fra sporten. Hun var rett og slett bare ikke tatt ut.

I følge Wickstrøm sin ledsager på dette møte var kommunikasjonen fra lagledelsen nesten litt aggressiv, og uttalelser som «vi trenger deg ikke» ble sagt.

– Hele dette møtet på NKK opplevde jeg som veldig ubehagelig, og jeg har aldri følt meg så uverdig som menneske når jeg gikk ut av dette møtet, sier Wickstrøm.


Utestengt?

– Lagledelsen vil ikke fortelle hva jeg konkret har gjort galt. Jeg må personlig etterforske det som kommer til meg via påstander og rykter. Saken har gått alt for langt nå, og jeg føler meg krenket og nærmest som om dette er en personforfølgelse fra talspersonen i lagledelsen. Jeg føler dette så ubehagelig at jeg til slutt tok kontakt med advokat. Ikke for å komme med på landslaget, men for å rydde opp i denne håpløse situasjonen og få en rettferdig behandling. forklarer Wickstrøm.

Det hun ønsker å vite er hva hun har gjort feil. I et brev fra advokaten får Wickstrøm vite at det allerede lå et vedtak fra 2016, som hun ikke har fått innsyn i.

– I et brev til min advokat fra NKK nå i mai 2017 ble det referert til et vedtak hvor jeg skulle være utestengt fra å delta på landslaget fra høsten 2016 og frem til 2018. Men vedtaket konfronterte noen i lagledelsen om i mars 2017, og her blir det skriftlig bekreftet at dette vedtaket ikke eksisterer. Dette etter at vedtaket skulle vært oppstått I 2016, og før vedtaket kom i et brev til min advokat. Er det rart jeg er forvirret? Spør Wickstrøm.


Ingen rettighet å bli tatt ut til landslaget

I en e-post til hunden.no uttaler Norsk Kennel Klub (NKK), Kompetansegruppen for lydighet (KG LP) og landslagsledelsen seg.

"NKK har landslag innenfor mange aktivitetsgrener. Når det gjelder bl.a. lydighet og agility er det delegert myndighet til NKKs kompetansegrupper å håndtere landslag. Kompetansegruppen i lydighet har oppnevnt en landslagsleder og landslagsledelse. Det er disse som har fullmakt til å ta ut landslagstropp og landslag. NKKs kompetansegruppe og NKKs Sportshundkomite har tillitt til landslagsledelsen i lydighet. Kompetansegruppen i lydighet utarbeidet i 2015 retningslinjer for uttak til landslagstropp og landslag. Disse omfatter kriterier knyttet til både konkurranseresultater og personlige egenskaper, og legges til grunn ved uttak. Innenfor lydighet er det laget som anses som viktigst og det er på lagnivå man ønsker de beste resultatene." Står det i e-posten.

Videre syntes NKK at det er flott at folk er aktive med sine hunder og ønsker å konkurrere, både lokalt og på landslag. Imidlertid er ingen rettighet å bli tatt ut eller få være med i et landslag.

Landslagsleder, kompetansegruppen i lydighet eller NKK har ikke anledning til å omtale enkeltsaker eller innholdet i slike i media.

Imidlertid skirver de i e-posten til hunden.no at de kan opplyse om at Monica Wickstrøm har fått tilbakemeldinger rundt hvorfor hun ikke ble tatt ut til landslagstroppen til Nordisk Mesterskap i 2016 og til landslagstroppen i 2017.

"NKKs kompetansegruppe i lydighet og landslagsleder i lydighet har forståelse for at utøvere som ønsker å delta på landslaget blir skuffet og lei seg når de ikke blir tatt ut til landslaget. Norge har mange svært dyktige lydighetsekvipasjer som har potensiale og ønske om å delta på det norsk landslaget. Således vil det alltid også være potensielt noen som blir skuffet over ikke å bli tatt ut til landslagstroppen eller landslaget. 

Lydighetsmiljøet i Norge på toppnivå holder høyt nivå, men er relativt lite. Det er beklagelig at misnøye oppstår, men generelt sett oppfatter NKK at de fleste opplever miljøet som hyggelig og motiverende i forhold til både trening og konkurranse.

Kompetansegruppen i lydighet vil, blant annet sammen med landslagsleder, evaluere retningslinjene for NKKs landslagstropp og landslag i lydighet i løpet av året, og se om det er behov for endringer i gjeldende retningslinjer." Uttaler de i e-posten.


Hjerteviljen

Wickstrøm vet fortsatt ikke hva hun har gjort galt, eller hva hun kan gjøre for å komme tilbake. Selv når det er slitsomt, har hun håp.

– Hvor lenge jeg blir praktisert som «utestengt» vil bare tiden vise. Vår drivkraft ligger alltid i en drøm i et håp. Det er eksistensielt, men til tider uklart fenomen, som kan gi mennesker styrke til å takle vanskelige situasjoner, sier hun og fortsetter:

– Alle har to viljer i seg; hodeviljen og hjerteviljen. Hodeviljen kan bare ta deg så langt, mens hjerteviljen gir aldri opp. Hodeviljen tar masse energi, mens hjerteviljen gir energi – selv når det er slitsomt.

Les hele historien til Wickstrøm  på hennes hjemmeside.
Hunden login

Temalinker