Torsdag 19.10.2017 kl 23:21


Den lange veien tilbake

Skrevet av: Inger Lise Walle

Stompa har vært i Oslo å operert skulderen sin. Det er nå veien tilbake til aktiv fuglehund starter.


I denne serien blir vi kjent med pointeren Stompa. Han har hatt en uheldig start på livet. Som minstemann i valpeflokken måtte han ha litt ekstra omsorg. Så var han uheldig å rev av klokapslen og nerven, da var han bare fire måneder. Videre fikk han en skade i senefestet ved albuen. I tillegg spiste han like godt et halsbånd. Stompa har måtte være mye i ro i sitt unge liv. Men det skulle dessverre ikke stoppe der. Stompa falt i gangen hjemme, og fikk diagnosen medial shoulder instability. I Oslo ble han operert.

– Jeg husker jeg skulle lufte ham på vei hjem fra Oslo. Vi har noen timers kjøretur, og tisse måtte han jo. Det var vel først da jeg ble veldig betenkt på om jeg hadde gjort det riktige, forteller eier Ingrid Margrethe Bjåen.

I de forrige artiklene i serien om Stompa har hun og veterinær, Oddrun Runde, fortalt om den uheldige veien til den unge pointer-gutten.

– Jeg begynte også da å syntes synd på ham. Han har vært så mye i ro, og en unghund med masse energi trenger å få brukt seg litt. Da jeg skulle ta ham ut av bilen var jeg kjempe nervøs og veldig redd for å gjøre noe galt, forklarer Ingrid.

LES OGSÅ: – Ta halthet på alvor

Etter en slik operasjonen er det normalt med litt halthet, gjerne ikke samme dag, men på dag to og tre. Videre kan han bli stiv ettersom han skulle være i ro en stund. Veterinæren mente han skulle være totalt haltfri om fire til seks uker. I tillegg er det normalt med hevelse i området der han ble operert, men denne skulle være borte i løpet av tre til fire dager.


Kjøling og forsiktig bevegelse

Allerede samme dag som operasjonen kunne Ingrid begynne å jobbe smått med Stompa. Dette arbeidet var for å hjelpe ham med rekonvalesensen. Arbeid som kryoterapi, som er kjølebehandling i form av en kjølepose, og PROM, som betyr passiv range of motion.

– Jeg skulle kjøle ned skulderen til Stompa tre ganger om dagen. Da holdt jeg kjøleposen på i to til tre minutter. PROM skulle utføres rolig, og slik som Stompa selv ville beveget beinet. Dette skulle også gjøres tre ganger om dagen, og med 15 repetisjoner hver gang. Dersom det så ut som han hadde ubehag så skulle jeg slutte. Det var viktig at jeg ikke tvang frem bevegelsen, forklarer Ingrid.

For at resultatet av operasjonen skulle bli best mulig var det viktig at Stompa bruker beinet, men bare under kontrollerte former.

– De første fire ukene skulle han være i ro. Han kunne ut på korte turer i bånd for å gå på do, sier Ingrid.


Etter hvert kunne Stompa få vasse små økter om gangen.

Opptrening

Med seg hjem fra Oslo fikk Ingrid og Stompa et treningsprogram. I tillegg hadde Ingrid jevnlige besøk hos veterinærkiropraktor, Oddrun Runde.

Stompa skulle ut å gå korte turer med kløv. De første fire ukene kunne Ingrid og Stompa gå fire ganger daglig med kløv. Fem minutter om gangen. Deretter øke med fem minutter per uke. Kløven skulle ikke ha vekt, ikke før disse fire ukene var gått. Videre kunne Ingrid legge i en prosent av kroppsvekten til Stompa i kløven.

– Jeg brukte energiposer som vekt. Jeg var litt forsiktig, og brukte lang tid på å øke. Energiposene veier 50 gram, forteller Ingrid.

LES OGSÅ: Måtte ha operasjon


Rehabiliteringsprogram

Etter hvert ble også vassing innført som en øvelse. Siden rehabiliteringen hovedsakelig forgikk på sommeren, så var det greit for Ingrid og Stomp å vasse ute. Da i ett til to minutter med fire eller fem repetisjoner.

– Vi fikk også lov til å gjøre «gi labb» øvelser, gå fra «sitt» til «dekk» og «stå». I tillegg har jeg massert ham, forteller Ingrid.

Det var viktig at Stompa ikke hoppet opp eller ned noen høyder tre til fire måneder etter operasjonen. Heller ikke leke med hunder eller mennesker.

– I tillegg til at han er en hund med lopper i blodet, har jeg tre andre hunder. Heldigvis gikk dette veldig greit, bare jeg fikk en rutine på det, forklarer Ingrid.


Holde hammer er ingen sak for Stompa.

Kreativ mentaltrening

I tillegg til rehabiliteringen har Ingrid vært flink til å trene Stompa mentalt.

– Apportelementer ble fine øvelser, eller de grunnleggende øvelsene som «hold». Han har holdt mye rart, også blir jobben lettere siden når han skal få løpe å hente, forteller hun.

Hele tiden har Ingrid hatt Stompa med på jobb.

– Jeg har vært heldig og kunne ha ham med. Ellers hadde det blitt litt vanskelig å gi ham det han skulle ha at små turer, massasje, mentaltrening og alt annet som har hørt med. Jeg vet at veien er lang, og det å skynde seg langsomt er veldig viktig for meg. Jeg har ikke dårlig tid, og har ikke tenkt å gjøre noe som kan gi ham tilbakefall. Målet er jo at han skal fungere som fuglehund, forklarer Ingrid.

Hunden.no skal følge Stompa og Ingrid videre på veien mot å bli en fult fungerende fuglehund.

Du kan lese de andre artiklene i serien HER.
Hunden login

Temalinker