Lørdag 21.10.2017 kl 11:05


Viktigheten med et godt grunnlag

Skrevet av: Inger Lise Walle

Endelig er Stompa friskmeldt, men Ingrid har brukt mye tid på muskulatur og støttemuskulatur før han fikk løpe fritt.


Ingrid Margrethe Bjåen har lang erfaring med fuglehund, i dag har hun fire pointere.

I denne serien blir vi kjent med pointeren Stompa. Han har hatt en uheldig start på livet. Som minstemann i valpeflokken måtte han ha litt ekstra omsorg. Så var han uheldig å rev av klokapslen og nerven, da var han bare fire måneder. Videre fikk han en skade i senefestet ved albuen. I tillegg spiste han like godt et halsbånd. Stompa har måtte være mye i ro i sitt unge liv. Men det skulle dessverre ikke stoppe der. Stompa falt i gangen hjemme, og fikk diagnosen medial shoulder instability. I Oslo ble han operert, og veien tilbake til et aktivt liv er i gang.

– Etter nesten ett halvt år med rehabilitering fikk jeg beskjed om at han var friskmeldt fra min veterinær, som har vært med oss hele veien. Likevel følte jeg ikke helt at han var klar for å løpe fritt. Han er ung, og har masse energi. Jeg var nok også litt redd for at han skulle skade seg igjen.  Snørekjøring og videre bæring av kløv ble veien for oss. På den måten kunne jeg legge et så godt grunnlag jeg bare kan for at han ikke skal skade seg igjen, forklarer eier Ingrid Margrethe Bjåen.

LES OGSÅ: Måtte ha operasjon


En valpetid preget av ro

Hun syntes det er trist at han ikke har fått være særlig mye valp.

– Når jeg ser tilbake føles det som han aldri har vært frisk. Han har ikke fått være valp og bare tuste rundt på tunet. Det er mye av valpetiden og unghund-perioden han ikke har fått, sier Ingrid.

Likevel velger hun å tenke positivt og fremover.

– Målet er at han skal fungere som fuglehund. Fuglehunder bruker seg ofte nokså hardt, og da er det viktig at jeg som eier har lagt et godt grunnlag. I tillegg har vi ikke fått jobbet så mye på dressur. Så det er viktig å få på plass før han får utfolde seg i fjellet, forklarer Ingrid.

I tillegg har han tilegnet seg lærdom som mange valper og unghunder ikke får.

– Bur er jo ikke noe problem for ham. Det er liksom helt normalt, så der er han veldig rolig. Han har vært mye med på jobb, så det er ikke noe problem for ham. Kollegaene mine har klagd litt når han fiser mye, men det har gått veldig fint, sier hun og ler. Hun legger også til at han er veldig grei å håndtere, i og med at hun har brukt kryoterapi, massert, tøyd og bøyd.

– Så noe godt har kommet ut av å være ulykkesfugl også, forklarer Ingrid.


Stompa sammen med Ida på snørekjøringstur.

Snørekjøring

Frem til snøen la seg på Bjåen gikk Stompa og Ingrid med kløv. Men straks landskapet ble dekket i hvitt ble snørekjøring en kjær aktivitet.

– Jeg startet med korte turer. I starten av vinteren er ofte snøen litt tung, og det er ikke alltid vi har kjørt opp løyper. Han gikk også sammen med en av de andre hundene mine. Jeg kunne tydelig se at han trivdes godt. Etter hvert ble turene lengre, men jeg var påpasselig at han brukte seg riktig, at han jobbet jevnt, og ikke ble for sliten, forteller Ingrid.

Ingrid og Stompa har også hele veien vært jevnlig hos Oddrun Runde, som er veterinærkiropraktor, for å forsikre seg om at han blir jevnt bygd opp muskelmessig.

– Jeg har hele tiden vært i samråd med Oddrun, slik at vi kunne oppdager feilbelastninger og eventuelle låsninger tidlig. Om Stompa hadde hatt låsning noen plass ville han ha feilbelastet, og på den måten ikke blitt jevnt musklet. Så jeg har hele veien vært i forkant, slik at han fikk best mulig utbytte av treningen, forklarer Ingrid.


Bygge muskler

Det er over 25 muskler og ligamenter bare i skulderen som skaper stabilitet. Både disse og resten av hunden skal trenes slik at den får et best mulig grunnlag, og dermed mindre sannsynlighet for skade.

LES OGSÅ: – Ta halthet på alvor

– Gradvis ble Stompa mer muskuløs og kom i bedre form. Jeg er veldig glad for at jeg har brukt god tid på å bygge ham opp ordentlig. Jeg har lært mye om hvor viktig muskler og støttemuskulatur er, og jeg ville heller legge ned mye arbeid nå, enn å måtte igjennom en ny operasjon og rehabilitering, forklarer Ingrid.

Først i vinter, flere måneder etter skaden, har Stompa fått nyte livet som fuglehund, og fått løpe løst.

– Han fikk prøve seg forsiktig på slutten av vinteren, men god form og god jaktlyst ble litt i overkant. Samtidig trenger vi å jobbe med dressuren. Vi har ikke fått trent noe særlig på innkalling, og han kan fort løpe flere hundre meter, gjerne opp mot kilometeren. Så vi har fortsatt litt å jobbe med, forklarer Ingrid.


Deilig å kunne løpe fritt.

Fokus på dressur fremover

Denne sommeren jobber Ingrid stadig med Stompa. Han får løpe løst i inngjerdet området, og hun fortsetter med treningen i form av trekk og andre aktiviteter.

– Nå kjører jeg alle hundene foran vogn, og ellers blir det mye fokus på dressur på Stompa. Jeg har et håp om at han kan starte på jaktprøve til høsten, i alle fall at han kan bli med på jakt, forteller hun.

Hunden.no skal følge Stompa og Ingrid videre på veien mot å bli en fult fungerende fuglehund.

Du kan lese de andre artiklene i serien HER.
Hunden login

Temalinker