Lørdag 19.08.2017 kl 20:13


Diskusjon rundt hund på fjellet

Skrevet av: Inger Lise Walle

Flere turgåere er mindre begeistret for hund, og mener de utgjør en fare for sikkerheten i fjellet.


For hundeeier Hege Lid og samboeren, er det helt utenkelig å la hunden være hjemme når de skal på tur.

– De fleste av oss hundeeiere anskaffer hund nettopp for å ha en god turkamerat og følgesvenn. Hunden har like stor glede av å gå på tur, som vi har av å ta den med, sier Lied til NRK.


Stor diskusjon på nett

Flere grupper på Facebook har hundeeiere spurt hvordan det er å ha med den firbeinte på forskjellige turer. På gruppen "Toppturer i Nordvest", spurte en hundeeier hvordan det var å ha med hund til den luftige fjelltoppen Slogen på Sunnmøre. Det gjorde enkelte rasende.

Innlegget på Facebook måtte etter hvert fjernes siden diskusjonen ble het. Noen mener hundene har like mye rett til å være på fjellet som mennesker, mens andre mener de utgjør en trussel for sikkerheten.


Utgjør en fare for sikkerheten

Andreas Geocacher Hesselberg var en av dem som engasjert seg i diskusjonen. Han forklarer at han i utgangspunktet er glad i hunder, men at de i noe tilfeller utgjør en fare i fjellet.

– I visse tilfeller kan de være uberegnelige. Da kan det være risiko for at hunden dytter borti både barn og voksne, og på en trang og luftig fjelltopp kan dette være forbundet med en viss fare. Jeg har hørt eksempler på at folk nesten har mistet fotfestet eller falt utfor på grunn av en nærgående hund, forteller han til NRK.

Andreas Geocacher Hesselberg har selv opplevd at ikke alle er flinke nok til å overholde båndtvangen.

– En gang hoppet en stor, tung hund opp i halsen på sønnen min, så han falt over ende. Instinktivt reagerte jeg ved å sparke hunden bort, for å beskytte sønnen min. Eieren beklaget og sa at hunden ikke pleier å gjøre sånt, forklarer han.


Mange tar med hunden på tur

Den Norske Turistforening merker at interessen for friluftsliv er enorm. Når mange går i fjellet, betyr det også flere hunder i fjellet.

Mette Øinæs Habberstad, kommunikasjonssjef i foreningen, sier at det er sjelden at hunder på tur er et stort problem, men at hundeeierne må ta ansvar.

– Hunder er forskjellige. Noen er turvante og kan håndtere mange ulike typer turer. Andre er mye mindre vant og da bør man være forsiktige med å dra dem med på luftige turer, der det er liten sikkerhetsmargin, sier Habberstad til NRK.


Hundeeiere må ta ansvar

I Hundeloven § 6 står det:

"I tiden fra og med 1. april til og med 20. august skal en hund bli holdt i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt, slik at ikke den kan jage eller skade storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt, herunder viltets egg, reir og bo."

Hunder skal derfor være i bånd.

Hege Lid skjønner at folk kan være redd for hund, men hun tar likevel med hunden på fjellet.

– Jeg mener det ikke er noe problem så lenge hundeeier har kompetanse på hvilke ferdigheter hunden har. Dersom det er en luftig topp ser jeg alltid an hvor mange mennesker som er på toppen, og avventer dersom jeg synes det ser trangt ut, forteller hun.

Selv overholder Lid alltid båndtvangen, og tar hensyn til at noen syntes det er skummelt med hund.

– Personlig går jeg alltid til siden når jeg møter andre folk og dyr, med hunden tett inntil meg. Ikke fordi jeg er bekymret for hvordan min egen hund vil reagere, men fordi jeg ikke vet hvordan andre reagerer på han, sier hun til NRK.

 
Hunden login

Temalinker