Lørdag 21.10.2017 kl 11:44


Ønsker bedring av rasen

Skrevet av: Inger Lise Walle

Cavalier king charles spaniel er en av rasene med store helseproblemer. Norsk Kennel Klub vil sette igang helsetiltak.


Cavalier king charles spaniel har et kjent helseproblem med bilyd på hjertet. Noen hunder i rasen utvikler også symptomer på syringomyeli (SM). Symptomene er vist å ha tydelig sammenheng med størrelsen på syrinx (hulrom) i ryggmargen. Forskningsdata internasjonalt viser at store deler av individene har disse syrinxene.

Forekomsten av gener for begge sykdommene er svært høy i populasjonen internasjonalt, og i en del tilfeller kan hunder som genetisk sett har noe lavere risiko for den ene sykdommen ha en tilsvarende høyere risiko for den andre sykdommen. 

Norsk Kennel Klub (NKK) og Norsk Cavalierklubb (NCk) har som mål at alle hunder skal være sunne og friske, og helsearbeidet som gjøres alltid har dette som et overordnet mål.

LES OGSÅ: Underskriftskampanje mot uetisk avl


Ber om helsetiltak

Siden rasen befinner seg i en alvorlig situasjon, med grunnlag i at nesten alle individer i rasen er utsatt for både syringomyeli og hjertesykdom i større eller mindre grad jf. forskningsdata vedtok NKKs hovedstyre ,21. juni 2017, å henvende seg til FCI og den engelske kennel klubben. Henvendelsen inneholder spørsmål om deres syn på om situasjonen for rasen nå er slik at det kun er et krysningsprosjekt som vil gi den helt nødvendige avlsfremgangen.

Brevet til The Kennel Club (KC) og FCI kan leses HER.

KC har svart at de er positive til å diskutere krysningsprosjekt. FCI har enda ikke svart på henvendelsen. 22. september reiser representanter fra NKK og NCk til England for å møte representanter fra The Kennel Club. Representanter fra FCI er også invitert til å delta i møtet.


Godt samarbeid

Både før og etter vedtaket om å bedre rasens helse, har samarbeidet mellom NKK og NCk vært godt. Begge parter ønsker det beste for rasen.

NKK og NCk har vært i dialog der rasens helse ble diskutert. I tillegg til henvendelsen til FCI og KC har andre tiltak som økt aldersdebut, større fokus på eksteriøre trekk som disponerer for SM, oppdretteropplæring, og sentral registrering av hjerteresultater også blitt tatt opp.

Både NKK og NCk var også opptatt av å gi oppdrettere korrekt informasjon om saken, og 12. august ble det avholdt et møte for å orientere  oppdrettere.


Flere land ønsker bedring

Det er ikke bare Norge som arbeider aktivt for å forbedre cavalierens helse. NKK har informert de øvrige nordiske kennelklubbene om forslaget, og vil følge opp denne kontakten videre. NKK er informert fra Finsk Kennel Klubb at den finske raseklubben for cavalier nylig har godkjent en plan for et krysningsprosjekt. De har blant annet helsesjekket andre raser med tanke på potensiale som krysningspartnere. De har foreløpig ikke diskutert prosjektet med rasens hjemland og KC, og har signalisert at dette vil være nødvendig før de beslutter hvorvidt krysningsprosjekt skal gjennomføres.


Mer avklarning etter møte

NKK har foreløpig ikke besluttet noe tiltak. Et fremtidig krysningsprosjekt er noe av det NKK ønkser for å bedre helsesituasjonen til rasen. NKK håper på mer avklarning etter møte i England den 22. september.
Hunden login

Temalinker