Lørdag 21.10.2017 kl 11:36


Husker hunden det første møte med deg?

Skrevet av: Inger Lise Walle

Vi mennesker kan tenke tilbake på dagen vi møtte hunden vår. Gjerne med masse detaljer. Men hvordan er det for våre firbeinte venner?


Du husker kanskje når du besøkte oppdretteren for første gang, og hvordan valpen du skulle ha med hjem oppførte seg, så ut og hvilke leker du kjøpte inn. Du husker den første valpesengen, og morsomme påfunn den lille søtnosen på fire bein fant på. Du husker kanskje at du en eller annen gang i løpet av natten gav opp, og lot valpen sove i sengen din. Du husker at du var oppe og ute med valpen, sent som tidlig fordi den måtte tisse. Men husker hunden din noe av dette?


To typer hukommelse

Hunder bruker for det meste to typer hukommelse; langtidshukommelse og korttidshukommelse. Hunder har utrolig kort hukommelse i forhold til oss mennesker. De husker omtrent i 70 sekunder, før de glemmer igjen.

Det forklarer kanskje at hunder kan tigge godbit etter godbit, eller at den blir like glad for å se deg uansett om du har vært borte i fire timer, eller bare har vært ute med søpla.

Men heldigvis levere ikke hunder helt som gullfisk i en fiskebolle.


Assosiert hukommelse

Hunder har også langtidshukommelse. Også kalt assosiert hukommelse.

Assosiert hukommelse er minner hunden forbinder med andre ting. Som for eksempel en lyd, en lukt, en følelse eller et bilde.  For eksempel kan hunden forbinde at nøkler rasler med at du skal dra, og dermed begynne å kvine. Eller når du åpner en pakke med hundegodis, så forbinder de raslingen i posen med noe godt, og kommer som raketter.

Hundens hukommelse er også grunnen til at det ikke nytter å straffe hunden for at den har tisset inne, flere timer etter den faktisk har gjort det. De kan ikke assosiere ditt sinne med handlingen å tisse inne. De husker det nemlig ikke. Hunder forstår kun at de gjør feil, dersom de får beskjed mens de gjør det.


Forskning pågår

Fortsatt er det mye som gjenstår i forskningsarbeidet rundt hundens hukommelse. For eksempel; hvorfor kan noen hunder finne veien hjem etter å ha gått seg vill, og vært borte over en lengre periode? Likevel kan noen hunder glemme hvor de har gjemt en godbit i en liten leilighet?


Deklarativ hukommelse

Det har blitt forsket på om hunder har det som kalles deklarativ hukommelse. Det går ut på hvorvidt minnene er bevisst eller ikke. Det ble oppdaget at hunder har denne typen hukommelse. Som for eksempel at noen hunder forbinder ordet veterinær, men en plass og hendelser, før de faktisk har kommet frem til veterinæren.

Faktisk kan hunder huske hundrevis av ord. Chaser, en hund av rasen border collie, har imponert forskere ved at hun husker over 1000 forskjellige ord. Det er flere ord en et barn klarer i starten av livet.

Likevel har hunder fortsatt problemer med å tenke fremover og tilbake i tid med hukommelsen. For hunder kan det være vanskelig å huske når noe skjedde, og hva som skjedde.

Så selv om hunden din kanskje ikke husker det første møte med deg, så vil de huske ansiktet ditt, lukter, ord og lyder som de assosierer med deg for resten av livet.

Kilde: barkpost.com
Hunden login

Temalinker