Lørdag 21.10.2017 kl 11:13


Publisert:05.10.2012

Hundekjørere samlet for å lære og bli inspirert

Skrevet av: Knut Houge
Til venstre: John Baker, i midten: Ralph Johannessen og til høyre: Snorre Rising Næss.

I helgen var 140 hundekjørere samlet på Hakadal-seminaret for å hente inspirasjon og lære av de beste i sporten.


I pausene kjørte flere med hundene sine.

Hundekjørerseminaret arrangeres av Hakadal Sledehundklubb, og seminaret som snart nærmer seg sitt 20-årsjubileum, er blitt et viktig treffsted for hundekjørere hver høst.

Årets trekkplaster var hundekjørerne John Baker og Katherine Keith fra Alaska. John har deltatt i Iditarod en rekke ganger, og han var løpet i 2011. Katherine er Ironwoman-klassevinner og har flere ganger kjørt Yukon Quest og Iditarod.


Lørdag kveld var det middag og fest i lavoene.

Mange utstillere

Årets seminar var lagt til Åstjern hyttetun, som drives og eies av Monica Celius, redaktør i magasinet Hundekjøring. Siden det er godt med plass rundt hyttetunet hadde deltakerne i år mulighet til å ha med seg hunder, noe mange benyttet seg av.

Seminarene ble holdt i en gigantisk lavo og på plassen rundt lavoen og tunet, hadde åtte utstillere stand. De tilbød alt hva en hundekjører kunne tenke seg. Lørdag kveld var det fest og middag i lavoen.


I pausene besøkte deltakerne salgsstandene.

Finansierer løypenettet

Leder i arrangementskomiteen, Snorre Rising Næss, sier dette om hvorfor Hakadal Sledehundklubb år etter år arrangerer årets beste hundekjørerseminar.

- Alle trekkhundklubber bør gi noe tilbake til fellesskapet. Vi prøvde i noen år å arrangere et sledeløp, men på grunn av dårlige snøforhold valgte vi å droppe løpet og isteden arrangerte dette seminaret, forteller Rising Næss. Han opplyser at seminaret går med et greit overskudd og disse pengene går med til å dekke en del av utgiftene klubben har med å holde i gang det 200 kilometer lange løypenettet.


Olav Kjetil Bang

Fra grønnlandshunder til alaska huskier

Olav Kjetil Bang holdt seminaret "Opplevelser fra et langt liv i fjellet". Det var et tema som engasjerte og Bangs underfundige humor og skråblikk på stabassiøse turer og utfordrende situasjoner, satte en ekstra spiss på seminaret.

Han fortalte hvordan han som 12-åring ble lært opp av Bjørn Kaastad i å kjøre og håndtere grønnlandshunder. Han innrømmet at det ble en del bitt når de var ute og kjørte med hundene i løs bak i varebilen, og unggutten ble sendt bakover for å skille hunder som sloss

Da Bang var 15 år fikk han to egne grønnlandshunder, og med disse krysset han Hardangervidda.

 


Et lydhørt publikum hørte Olav Kjetil Bang fortelle om turene han hadde hatt i fjellet.

Bang beskrev utviklingen i hundekjørermiljøet fra 80-tallet og frem til i dag. Hvordan alaska huskiene mer og mer overtok for de rene polarrasene, og mange hadde fokuset på langdistansekjøpene. Samtidig ble det slutt på ambulansekjøringen i påskefjellet.

Olav Kjetil Bang fortalte også om tre ekstra utfordrende turer han hadde gjennomført med Torolf Stålvik, blant annet Norge på langs og en lengre tur på Svalbard. I turen Norge på langs hadde han 272 kilo på sleden og et spann med tunge polarhunder foran. Etter bare tre dager røk bremsen.

Hunden.no kommer tilbake med et lengre intervju med Olav Kjetil Bang senere.


Hundekjørerpar fra Alaska

Hundekjørerne John Baker og Katherine Keith fra Alaska holdt tre seminarer iløpet av helgen.

Katherine snakket lørdag om sportspsykologi, ernæring og treningsregimer for både hunder og kjørere. Hun var opptatt av at kjørerne måtte være i god form både fysisk og psykisk.Særlig interessant var hennes gjennomgang av den mentale innstillingen til vinnere kontra "normale mennesker".

 


Katherine og John hadde også et felles seminar der de snakket om hvordan de drev sin kennel under polare forhold. De kom også med samlivstips til ambisiøse hundekjørerpar. Og de snakket om hvordan de produserte sitt eget hundefôr basert på lokale råvarer; laks og sel, som de fanget selv.

John Baker og Katherine KeithHunden login

Temalinker