Onsdag 20.09.2017 kl 20:23


Klipping av klør

Skrevet av: Inger Handegård Foto av: Inger Handegård
Å la hunden få så lange klør som dette er direkte dyreplageri

Mange eiere synes det er skummelt å klippe klør og eierens usikkerhet smitter lett over på hunden. Men regelmessig kloklipp er viktig for hundens helse.


Mange hundeeiere synes det å klippe klør er en vanskelig jobb som de helst hopper over eller overlater til veterinæren, men egentlig er det å klippe klør ikke så mye verre enn å klippe dine egne negler. Dagens hunder får ofte for lite mosjon på hardt underlag til å holde klørne naturlig korte. Dermed må klørne klippes regelmessig for å hindre at de blir de lenger og lenger. Uten kloklipp kan klørne bli så lange at hele poten til slutt blir deformert for livstid. Lange klør er dessuten mye mer utsatt for brekk- og sprekkskader enn en korte klør.
Her er det på tide med kloklipp

En brekt klo gir lang tids halthet

En skadet klo er en vond opplevelse for hunden. Inne i kloa ligger nerven som ved klobrekk blir klemt eller til og med blir helt blottstilt. Det hele ender ofte med et veterinærbesøk der hunden må bedøves helt for å få kloa trekt ut eller klipt av helt inne med rota. Etterpå blir det flere uker med halthet og såre poter.
Klørne er ferdig klipt

Å forebygge er det beste

For å prøve å unngå kloskader er det viktig med regelmessig kloklipp. Start mens valpen er helt liten og vær rolig, men bestemt. De færreste hunder liker å få klørne klipt, for du må holde både poten og hunden i et stødig grep for å kunne kontrollere hvor og hvor mye du klipper. Dersom du føler deg usikker får du en medhjelper til å holde valpen på fanget. Pass på slik at valpen ikke får stikke av, men vær vennlig uten å finne deg i tull! Bruk en skarp klotang av god kvalitet. En dårlig tang vil ikke kutte kloa med et skarpt snitt, men presse den sammen rundt nerven slik at det gjør vondt.

Her er det lett å se hvor langt ut blodårene vokser

Nerven og blodkar vokser ut når kloa blir lang

Kloa er bygd opp med et hardt ytre lag og inni er det mykere vev med nerver og blodårer. Etter hvert som kloa vokser seg lang vokser også blodårene og nervene utover i kloa. Har klørne blitt for lange kan du derfor som regel ikke klippe de så korte som de burde være. Du må isteden klippe den stadig litt kortere flere ganger etter hverandre slik at blodårer og nerver trekker seg tilbake. På hvite klør kan du se blodårene godt, men også på svarte klør er det mulig å se hvor langt ut blodåren går. Like utenfor der blodåren slutter blir det en fure på undersiden, nesten lik hoven på en hest. Dersom du får en dyp fure og gjerne med en krum spiss i enden, er kloa for lang. Klipp fra undersiden og opp. Siden blodårene ligger i bunnen av kloa kan snittet være nesten loddrett. Klipp så mye at du nærmer deg det punktet der kloa blir tykkere og der furen på undersiden starter.

Velg en klotang av god kvalitet. Det finnes mange klotenger som ligner på denne, men alle er ikke av like god kvalitet!

Klipp raskt og bestemt

Ta et raskt klipp med en skarp saks, det kjenner hunden minst. Er du usikker og klipper sakte, klemmes nerven sammen slik at det blir vondt. Dersom du skulle være uheldig og klippe slik at det kommer litt blod, så er dette en kortvarig smerte, som å skjære seg med en skarp kniv. Ta det helt rolig og fortsett med å klippe resten av klørne. Blir du redd og avslutter klippingen for å trøste hunden, ja, da blir også hunden redd og det blir trolig vanskeligere å klippe klør neste gang. Hvor ofte du skal klippe varierer fra rase til rase og fra hund til hund. En kraftig hund som får mye mosjon på hardt underlag trenger kanskje ikke klippe sine klør hele sommerhalvåret.

Klipp lite men ofte

En hund som får mindre mosjon må kanskje få sine klør klipt så ofte som hver 14. dag. Klipp gjerne hver uke for å unngå å ta mye om gangen. Dersom du hører klørne på en korthåret pote når hunden går på et hardt gulv har den for lange klør. Har hunden langt hår på poten ville dette dempe lyden. Dersom du lurer på om hunden har for lange klør, så har det som regel det. Det er bedre å klippe lite og ofte enn mye og sjelden!


Relaterte artikler

Temaside

Hundens helse

Ørebetennelse

Ørebetennelse er det svært mange hunder som opplever å få en gang i livet. Hos noen hunder er ørebetennelse et mer kronisk problem, og da må vi finne ut den underliggende årsaken.

Les mer

Hva er våteksem?

Mange forbinder våteksem med sommerhalvåret, men hva er egentlig våteksem?

Les mer

Hva er Borreliose?

Borreliose kan være en utfordrende sykdom og diagnostisere ettersom symptomene er forholdsvis lite spesifikke. Sykdommen kan påvirke mange organsystemer som; hud, ledd, hjerte, nyrer og nervevev.

Les mer

Hva bør du ha i medisinskapet?

Victoria har en god del i medisinskapet sitt, og hun har hatt dyr i mange år, og med litt sykdom nå og da så samler det seg litt erfaringer, skriver hun i bloggen sin.

Les bloggen

Slik gir du hunden førstehjelp

Mange hundeeiereer ikke klar over at førstehjelp også kan utøves på dyr. I en kritisk situasjon kan førstehjelp være avgjørende for om hunden overlever.

Les mer

Husk nye regler fra nyttår

Fra 1. januar 2017 endres krav til behandling av hunder som skal være med på utenlandsreiser. Det er ikke lengre mulig å engangsbehandle hunder mot revens dvergbendelorm i Norge før korte turer til utlandet.

Les mer

Har hunden din tannpine?

Hunder kan gå med tannpine i lang tid uten at eieren er klar over det. Her er signalene du skal se etter.

Les mer

Julemat er ikke for hunder

Det er fristende å stikke til hunden en ekstra godbit i julen. Men husk at mye av maten vi spiser kan være farlig for hunder.

Les mer

Behandling for hundens muskler

Å massere hunden har kommet mer og mer i vinden de siste årene. Det er også et eget yrke å være hundemassør, men hvilke hunder trenger dette?

Les mer

Funn av salmonella i hundemat

Det er funnet salmonella i en type hundemat som selges blant annet i Drammen. Fôret blir nå trukket tilbake fra markedet, opplyser Mattilsynet.

Les mer

Hunden login

Spør våre temaeksperter

Nicholas Morgan Veterinær Eva Kristine Wiik Norsk Kennel Klub Lise Hatledal Homeopat

Temalinker