Onsdag 20.09.2017 kl 20:18


Hjelp, hunden min klør seg

Skrevet av: Inger Handegård Foto av: Inger Handegård

Grunnen til at en hund klør seg kan være mange. Før man går til veterinæren er det lurt å prøve lage en sjekkliste i håp om å lokalisere problemet, dersom det er mulig.


Ser du noe spesielt? Parasitter, flass, sår, kviser eller røde flekker? Er det en spesiell plass hunden klør seg? Hva ligger hunden på? Hva spiser den? Når badet hunden sist? Hvilken sjampo bruker du? Har den floker og/eller kvist og kvast i pelsen?

Tørr hud

Finner du ingen ting spesielt men hunden virker til å ha tørr hud, tørr pels og generell kløe, er det grunn til å se nøye på hva hunden spiser. Du bør også tenke gjennom når du sist ga hunden ormekur. Kanskje du har langt flere i kosten enn det du tror? Det finnes et hav av ulike typer hundemat på markedet. Mange er bra, noen er mindre bra. Dersom hunden din virker frisk og trivelig, er passe tykk og har blank pels og myk hud uten kløe, er det ingen grunn til å skifte fôr. Selv om du bruker et godt, anerkjent fôr, kan det være lurt å gi et lite daglig tilskudd av flerumettet fett. Bruk gjerne en olje slik som hvetekimolje eller solsikkeolje, og gi litt hver gang hunden får mat.

 


Sjekk om du kan finne en grunn til at hunden klør seg. Lus er slettes ikke uvanlig og smitter lett fra hund til hund.

Lus

Dette er den vanligste parasitten en hund kan få. Luseegg smitter lett fra hund til hund og kan også smitte via tepper og kammer. Faren for å bli smittet av lus er størst når du har ferie der hunden får hilse på mange fremmede hunder, når den står på kennel eller når den deltar på prøver, utstillinger, kurs og samlinger. Men dersom det finnes lus på en hund i nærområdet, er det fort gjort at den smitter mange hundevenner før problemet oppdages av hundens eier. Å få lus er ingen skam. Men å ikke hindre videre spredning, er dårlig sportsånd. Sjekk grundig hundens pels og hud, spesielt rundt hode, hals, ved ørefeste, i lysken og i armhuler.

Dersom du oppdager at din hund har fått husdyr i form av små, grå, et par millimeter lange dyr som sitter ganske stille i pelsen inn mot huden, er det trolig snakk om lus. Luseeggene er enda mindre og hvitaktige, og sitter klistret ett og ett til hårstråene. Dersom du klemmer et luseegg sammen mellom to negler, sier det et tydelig knekk. Da er du sikker på at det er snakk om lus. Gå til veterinær og få hjelp. Husk også å varsle alle hunder som din hund har vært i kontakt med den siste tiden, slik at alle behandles samtidig og ikke stadig driver og smitter hverandre.

Før du tar hunden til veterinæren for behandling, er det lurt å gi den et grundig pelsstell og et bad. Den mest brukte behandlingen for lus er at et giftstoff i form av noen dråper plasseres direkte på hundens hud i nakkeregionen. Etter at disse dråpene er lagt på skal den ikke bades. Dersom hunden er ren og flokefri når dråpene legges på, vil middelet raskt spre seg i hele hundens pels og du får best mulig virkning av preparatet. Gre ut floker og gammel pels. Klipp de flokene du eventuelt ikke klarer å gre ut. Vask så med en mild sjampo beregnet på hund.

Pass på at ikke du smitter andre på dyrlegens venteværelse! Når hunden er behandlet må du vaske hundens soveplass både i bilen og hjemme, alle tepper og pelsstellutstyret. Det som ikke kan vaskes på 60 grader legges i fryseboksen noen dager. Behandling mot lus i form av en dråpe middel i nakken er enkelt for eieren, men enkelte hunder kan reagere på disse preparatene og det kan ta noen dager før alle lusene er døde.

Det finnes også andre parasitter som kan gi kløe, alt fra pelsmidd til reveskabb. Lopper er et stort problem i mange varmere land, men er til nå ganske sjelden på hund i Norge.


Ikke rart en hund klør seg dersom den ser slik ut inne i øregangen....

Ørebetennelse, småsår og våteksem

Klør hunden seg på halsen og i ørene, må disse sjekkes. Ser du forandringer i form av rød og irritert hud eller mye ørevoks, bør du be en veterinær om hjelp. Ører er noe man ikke skal klusse med selv da betennelsen kan bli kronisk. Ørebetennelse bør forebygges ved at ørene sjekkes regelmessig og overflødig voks fjernes forsiktig. Hunder med hengeører og lang pels må få pelsen rundt øregangen klipt bort slik at det kommer luft inn i øret. Pass på at du ikke får avklipte hår inn i øret. Hunder med pels inne i øregangen, slik som pudler og bichon frisè, må få denne pelsen nappet bort.

Ofte kan kløen lokaliseres til et punkt der hunden har forandringer i huden i form av et lite sår. Såret kan være en liten rift som det har gått infeksjon. Vask såret godt og smør på en salve med antibiotika i som du får kjøpt uten resept på et apotek. Såret kan også være en flekk i huden som er rød, fuktig og væskende. Slike sår kalles ofte for våteksem. Våteksem oppstår spesielt lett på hunder med tett pels som ofte er våte, men alle raser kan få våteksem. Våteksem er lettest å forebygge. Våteksem oppstår hyppigst på hunder med tett og skitten pels. Vask derfor hundens pels regelmessig og hold den fri for floker og gammel ull slik at det kommer luft inn til huden. Når hunden har badet tørker du den godt og lar den få tørke seg et luftig sted. Pass også på at hundens liggeplass er ren og tørr. Hundens allmenntilstand er også viktig. Trivsel og god fôring er viktig for at hunden skal kunne bekjempe bakterier i småsår og rifter.

Dersom du ser antydning til våteksem, men såret er ikke så stort at det tydelig plager hunden, kan du prøve å behandle det selv. Vask hunden slik at pelsen blir ren. Tørk den godt, gjerne ved hjelp av føner. Klip eventuelt bort pelsen rundt selve såret og behandle vekselvis med en sårsalve og et sinkpreparat. Sink tørker ut såret, hjelper til med å få såret til å gro og demper også kløen. Dersom det er snakk om en hund som skal stilles ut er hvitvask (sinkliniment) et godt alternativ. Masser preparatet inn i huden der huden er rød og fuktig. Ha på et par ganger om dagen og pass på at utslettet ikke utvider seg eller blir mer hissig. Da må hunden til veterinær.
Temaside

Hundens helse

Ørebetennelse

Ørebetennelse er det svært mange hunder som opplever å få en gang i livet. Hos noen hunder er ørebetennelse et mer kronisk problem, og da må vi finne ut den underliggende årsaken.

Les mer

Hva er våteksem?

Mange forbinder våteksem med sommerhalvåret, men hva er egentlig våteksem?

Les mer

Hva er Borreliose?

Borreliose kan være en utfordrende sykdom og diagnostisere ettersom symptomene er forholdsvis lite spesifikke. Sykdommen kan påvirke mange organsystemer som; hud, ledd, hjerte, nyrer og nervevev.

Les mer

Hva bør du ha i medisinskapet?

Victoria har en god del i medisinskapet sitt, og hun har hatt dyr i mange år, og med litt sykdom nå og da så samler det seg litt erfaringer, skriver hun i bloggen sin.

Les bloggen

Slik gir du hunden førstehjelp

Mange hundeeiereer ikke klar over at førstehjelp også kan utøves på dyr. I en kritisk situasjon kan førstehjelp være avgjørende for om hunden overlever.

Les mer

Husk nye regler fra nyttår

Fra 1. januar 2017 endres krav til behandling av hunder som skal være med på utenlandsreiser. Det er ikke lengre mulig å engangsbehandle hunder mot revens dvergbendelorm i Norge før korte turer til utlandet.

Les mer

Har hunden din tannpine?

Hunder kan gå med tannpine i lang tid uten at eieren er klar over det. Her er signalene du skal se etter.

Les mer

Julemat er ikke for hunder

Det er fristende å stikke til hunden en ekstra godbit i julen. Men husk at mye av maten vi spiser kan være farlig for hunder.

Les mer

Behandling for hundens muskler

Å massere hunden har kommet mer og mer i vinden de siste årene. Det er også et eget yrke å være hundemassør, men hvilke hunder trenger dette?

Les mer

Funn av salmonella i hundemat

Det er funnet salmonella i en type hundemat som selges blant annet i Drammen. Fôret blir nå trukket tilbake fra markedet, opplyser Mattilsynet.

Les mer

Hunden login

Spør våre temaeksperter

Nicholas Morgan Veterinær Eva Kristine Wiik Norsk Kennel Klub Lise Hatledal Homeopat

Temalinker