Onsdag 20.09.2017 kl 20:25


Trening med positiv forsterkning

Lydighetstrening – slik kan du starte

Skrevet av: Inger Handegård Foto av: Inger Handegård
En lykkelig hund vil gjerne lære mer - og mer - og mer...

Har du sett hunder utføre øvelser med fart og glede og har lyst å få til dette med egen hund? Uansett hvilken type hund du har eller hvor gammel den er, er det aldri for sent å starte treningen!


Det du må bestemme deg for er hvordan du ønsker å trene hunden din. Dersom du har størst tro på at straff i form av fysisk eller verbal korrigering er veien å gå, trenger du ikke lese videre på denne artikkelserien. For forskning har vist at trening med positiv forsterkning er den veien du bør velge dersom du ønsker å komme langt og ha det moro sammen med hunden din.


En hund som får belønning blir i ordets rette forstand hoppende glad...

Hva er trening med positiv forsterkning?

Det betyr at du forsterker riktig oppførsel. Når hunden din gjør noe som du ønsker belønner du dette i form av noe som hunden setter pris på. Du kan trene ved hjelp av klikker, du kan trene ved hjelp av godbiter, du kan trene ved hjelp av lek, du kan trene ved hjelp av ros og kjæling. Klarer du å utnytte alle disse positive forsterkerne i treningen din har du et stort spekter å velge mellom slik at du alltid kan finne en belønning som passer til den oppgaven du og hunden din jobber med der og da.


Ros og et belønningsord

Ros skal være med i treningen fra dag en. Du har alltid med deg munnen din og har derfor alltid mulighet til å fortelle at hunden har vært flink, selv om du ikke har en godbit og favorittleken tilgjengelig. Men vær forsiktig. Ros alene er ikke nok dersom du ønsker å komme videre i treningen. Du skal derfor tenke igjennom hvilken type ros du gir hunden din. Rolig, stille rosing er ypperlig for å fortelle hunden at nå gjør den noe bra og at den bør fortsette med det den driver på med.

I tillegg skal du ha en annen type ros for å fortelle hunden din at DER, akkurat DER, gjorde den det du var på jakt etter. Bruk samme signal og intensitet hver gang OG dette betyr at du stopper treningen akkurat der slik at den kan få hente belønningen sin. Dette spesielle belønningsordet skal derfor BARE brukes der du har tenkt å gi den en belønning, aldri ellers. Isteden for at belønningsord kan du bruke en klikker. Da blir klikket det belønningsordet du bruker.


Her brukes en godbit for å lokke hunden inn i riktig posisjon

Mat

Mat virker beroligende. En stresset, oppjaget eller redd hund klarer ikke å spise. Selv de mest fristende godbitene kan være vanskelig å få ned når pulsen er skyhøy. Små godbiter blir fort borte i hundens mage og den er klar for videre trening etter et par sekunder. Mat er derfor den forsterkeren du med fordel kan starte med i treningen. Da får du til hyppige repetisjoner uten å måtte vente lenge på at hunden din har lekt ferdig og du får tilbake leken du gav den. Sener i treningen bruker du mat der du ønsker ro og konsentrasjon, men velger andre forsterkere der du ønsker fart og action.

En godbit kan være en tørrfôrbit dersom du har et matvrak av dimensjoner, men for å få stor nok intensitet i treningen må du nok bruke betydelig mer smakfulle godbiter enn dette. Prøv deg frem hva din hund liker og varier gjerne litt fra trening til trening og fra prestasjon til prestasjon.


Kos

Kroppskontakt med kjæling og ros er ypperlig i treningen når hunden skal belønnes. Men ikke ene og alene. Kos er rett og slett ikke sterkt nok dersom du ønsker å komme langt i treningen med hunden din. Kosen og kjælingen og kroppskontakten skal derfor følge i sammen med selve rosen og belønningen som er godbit eller lek.


Jaktleker er ypperlig belønning der du ønsker stor fart

Lek

De aller fleste hunder elsker å leke, men det er opp til deg å finne en måte å leke på som din hund virkelig setter pris på. Leken kan deles opp i to hovedgrupper: jakt og kamp. I jaktleken kaster du ting som hunden får løpe etter. Det kan være en ball, en kong, yndlingskrokodillen som piper eller en fille i snor som du drar etter deg. En fare med denne leken er at hunden tar leken og stikker av med den. Leken blir ikke noe som foregår som noe morsomt mellom deg og hunden din, men ender opp i en kamp der hunden får deg med på den morsomme leken som heter: prøv-om-du-kan-ta-meg…

Når du leker slike jaktleker er det derfor lurt å ha to like leker, for eksempel to identiske baller. Det er alltid ballen som du har som er den beste og den morsomste. Når hunden løper etter ballen du har kastet venter du til den har fanget ballen før du tar frem ball nr. to og leker med den. Kast den i lufta, pakk den i bakken, men vent med å kaste den til hunden viser interesse og føler litt mer for den ballen du har enn den den har selv. Etter hvert kan du lære hunden å levere ball 1 for å få ball 2.


De fleste hunder elsker å kjempe litt, men noen har en sterkere kamplyst enn andre

I kampleker har du en leke i snor. Det kan være en ball, en kong eller en fille. Biteskinn er ofte populære. Pass på at snoren ikke er for kort. Før gjenstanden att og frem på bakken som et lite byttedyr i fart og la hunden fange den, bite og dra. Ikke la det bli en drakamp der hunden rygger, drar, rykker og knurrer. Det er ingen positiv kamplek. Fortsett med å dra gjenstanden fra side til side med hunden på slep. Slipp når hunden drar og la den få leke videre med deg når den kommer tilbake for å få deg med på leken igjen.


I kampleken er det viktig at du har kontrollen slik at hunden ikke starter en virkelig kamp med deg

Å leke riktig er en kunst.

Få gjerne en erfaren hundeeier til å hjelpe deg eller bruk et videokamera og få en dyktig hundetrener til å kommentere det han/hun ser.
Relaterte artikler

Temaside

Innlæring

Aggressiv valp

Michelle lurer på hva hun kan gjøre når hun oppfatter at valpen er aggressiv mot henne og at den ikke har lært seg at dobesøk skal skje utendørs.

Inger Handegårds svar

Positiv trening

- Etter at jeg ble hundeeier og påtok meg jobben i å oppdra en valp har jeg fått utallige tips og forklaringer på hvordan jeg skal gjøre de forskjellige tingene for å få best mulig resultat, skriver Liv.

Les mer i bloggen

Miljøtrening

Miljøtrening av hundene er godt kjent blant de fleste, men og gå en tur igjennom sentrum og se på de samme skulpturene 2-3 ganger igjennom valpetiden er sjeldent nok for å skape en hund som er trygg i de fleste situasjoner.

Lær mer

Stimuluskontroll

Hunden tyvstarter, reagerer ikke på første kommando, reagerer ikke i det hele tatt. Her er hvorfor.

Les bloggen

Valpekurset

Jeg har alltid drømt om å eie en hund. En veldressert hund. I 2002 gikk så deler av drømmen i oppfyllelse. Jeg fikk meg nemlig en hund. En nydelig schæfervalp ved navn Tyson.

Les mer

En allsidig frøken

Fire år gamle Humla viser at hunden har få begrensninger, så lenge innlæringen skjer på riktig måte.

Les mer

Innlæring av apport

En liten film om hvordan du kan lære hunden å apportere.

Se filmen

Vellykket vårtrening

Bli med på Inez treningsøkt.

Yksi: Frisk motgang i uke to

Altså - 5-10 minutt alenetrening hver eneste dag. Men kveldens trenings startet ikke spesielt bra... Jeg VILLE trene - men hva skjer?

Les mer

- Lukk døra, hund!

Lær hunden det med shaping

Hunden login

Spør våre temaeksperter

Knut Pedersen Instruktør Ole Martin Nymoen Gjeterhund

Temalinker