Lørdag 21.10.2017 kl 11:34


Fototips

Kunsten å ta gode actionbilder av valper

Skrevet av: Inger Handegård Foto av: Inger Handegård
På vei ut i skogen med TO valper. Solen skinner og alt ligger til rette for mange vakre valpebilder.

Været er fint, valpen er livlig og søt, fotoutstyret er i orden. 120 bilder blir tatt av den lille. Vel hjemme ser igjennom bildene og er fornøyd med kun ett eller to bilder - om noen i hele tatt... Hva er det som har gått galt og hva kan man gjøre bedre neste gang man skal fotografere valpen?


Dersom du har et teleobjektiv har valpen en tendens til å komme alt for nær slik at du ikke får hele hunden med på bildet. Uten medhjelper har du ingen kontroll over HVOR valpen vil løpe og det er fort gjort å få busker mellom deg og valpen.

For langt borte eller alt for nær

Kunsten er å ha en god zoom eller et passelig stor teleobjektiv. Å kun ha et normalobjektiv eller til om med en liten vidvinkel, er håpløst. Da vil valpen kun ses som en prikk i det fjerne. Dersom du legger deg ned på bakken for å komme tettere innpå valpen, vil den være over deg, og ikke være mulig å ta bilde av.

Men du skal ikke ha et alt for stort teleobjektiv heller, for valper er ikke så langt unna føttene dine. Et teleobjektiv på 70-150 mm holder i massevis.

Det beste alternativet er å ha med deg en, helst to medhjelpere. Da kan dere planlegge fotograferingen slik at en holder på valpen mens den andre roper på den. Da får man en helt kontrollert situasjon og man vet hvor valpen kommer til å løpe. Da kan man finne en rute uten forstyrrende busker og trær i forgrunnen. Anbefales på det varmeste!


Motivet er nydelig, valpen er i full fart med flagrende ører, men kameraet har ikke klart å treffe med fokuseringen slik at bildet er skarpt BAKENFOR valpen.

Feil fokus

Når man skal fotografere hunder i fart vil man få mange uskarpe bilder, så det er bare å knipse i vei og håpe på at NOEN blir bra. Kunsten er å ha så mye lys at du kan ha en hurtig lukkertid og dermed fryse bevegelsen. Når lukkertiden blir kort blir blenderåpningen liten. Dette betyr at det kun er en smal stripe som blir skarp. alt foran og alt bak denne stripen blir uskarpt.

For å kunne ha kortest mulig lukkertid og en ganske stor blenderåpning, må du som regel stille ISO-tallet, dvs. kameraets lysfølsomhet opp. Høyt ISO-tall gir stor lysfølsomhet og du kan ta bilder selv i ganske dårlig lys. MEN bildene blir mer og mer grovkornet desto høyere ISO du bruker.

Kompaktkameraer bruker som regel lang tid fra du trykker på utløseren til bildet blir tatt. Dette betyr at valpen har løpt langt fra der du tenkte å ta bildet til bildet virkelig blir tatt. For å løse dette problemet kan du trykke utløseren halvveis ned ett sted der du vet valpen vil passere. Da stiller kameraet skarpt på dette punktet og du venter til valpen nesten har kommet på riktig sted og trykker helt ned slik at bildet tas.

Et annet alternativ er å velge sportsfunksjonen som de fleste kameraer er utstyrt med og å ta bilder i serier. Men å treffe BÅDE med skaråhet og at hunden er i riktig positur det sukundet bildet tas er vanskelig, så ta mange bilder!


Bildet ble nesten skarpt, ørene flager, haler er rett i været - men hva hjelper det når valpen selv ser ut som en sørgende blodhund?

Riktig positur

Valper er bedårende - men i brøkdelen av et sekund kan den søte lille valpen faktisk se ut som en halvfull drukkenbolt med røde, hengende øyne. Spesielt gjelder dette valper som har rikelig med løs hud, dype lepper og tunge, hengende ører. I det sekundet der valpen når bakken presses all løs hud nedover, mens valpen selv skyter oppover. Dermed ser det ut som om valpen har utrolig løse og blodskutte øyenlokk...


Et forsøk på panorering, men lukkertiden er for lang og valpen løper mot fotografen, noe som gjør det ekstra vanskelig. Dette bilder er tatt med en lukkertid på 1/50 sekund, blenderåpning F 4 og ISO 400.

Uskarpe bilder og panorering

Dersom farten på valpen er stor og lukkeryiden er lang, vil bildet bli uskarpt. Dette kan være stilig i enkelte situasjoner, men som regel ønsker man å fryse bildet med en kort lukkertid.Hvor kort lukkertiden må være er avhengig av hvor fort valpen løper og om den løper rett i mot deg eller ved siden av deg. Ofte kan lukkertider opp mot 1/1000 dels sekund eller kortere, være nødvendig dersom du ønsker hele hunden skarp.

Alternativet er å benytte seg av en teknikk som heter panorering. Da følger man valpens bevegelse med kameraet. Da blir bakgrunnen og deler av valpen uskarp, men på en måte som kan bli ganske så stilig.


Bildet er tatt med 1/1000 sek lukkertid, blender F 5 og ISO 800

Når man tar mange bilder blir noen vanligvis bra

Men det er nå en gang slik at desto flinkere man blir å fotografere, desto mer kravstor blir man... Dette bildet ble ok, men mangler de flagrende ørene som jeg så gjerne skulle hatt med.


Lær av feilene dine, lad opp kameraet og prøv igjen!

Her klarte jeg nesten å fange begge valpene slik jeg håpte på, da de kom løpende ned den bratte bakken. Valpen i bakgrunnen er skarp og har det fartsfyllte uttrykket som jeg håpte på. Valpen i forgrunnen er dessverre anelse ute av fokus og skyggen av et tre traff akkurat over hodet. Her kunne jeg ha jobbet litt i photoshop og hentet frem litt mer detaljer rundt øynene, men det får vente til jeg har tatt det PERFEKTE bildet...

Nå hviler valpene til neste dag med fotografering. Da håper vi på et tynt skydekke slik at sola ikke blir fullt så skarp og det blir lettere å få det hvite passe hvitt uten at det blir utbrendt og likevel få frem detaljer i den svarte pelsen. At noe er utbrent betyr at de hvite partiene i bildet er så vite at de bare er en hvit flekk uten detaljer.
Relaterte artikler

Hunden login

Temalinker