Onsdag 20.09.2017 kl 21:11


Slik bygger du en hundegård

Skrevet av: Inger Lise Walle Foto av: Inger Lise Walle

I dag er det mange som tyr til ferdige elementer når de vil lage hundegård til hunden, men det å bygge selv er ikke så vanskelig.


En hundegård er et viktig moment i hundeholdet. Ikke alle har flere mål som hunden kan boltre seg fritt på. En hundegård kan da være en fin løsning for at hunden kan være ute, uten at hundeeieren trenger å være der. En klassiker i dag er å sette opp ferdige elementer, noe som er en grei løsning for noen, men har man litt terreng og ikke ønsker å støpe, er det ikke så vanskelig å bygge hundegården.

- Det viktigste er at man finner en plass hvor det er gode muligheter for drenering, og et godt grunnlag, sier Ivar Nilsen, eiendomssjef hos O.G. Ottersland AS. Han har mange år bak seg med bygg og byggverk.

Poenget med god drenering er at det ikke skal samle vann som kan huse bakterier. Det å sette hunder i en fuktig og bakteriefylt hundegård kan by på mange problemer i forhold til sykdom. Gjerne i form av infeksjoner både i poter, hud, øyne og øyne. Det er også en typisk kilde til urinveisinfeksjon.

- Det er også veldig lurt å lage et godt fundament til stenderne. Bruk solide materialer, og ha gjerne litt høyde slik at hundegården rommer godt med fylling. Det er en fordel å legge netting enten over hele gården eller langs kantene slik at hunden ikke kan grave seg ut, forklarer Nilsen.

En hundegård til én hund bør være minst tre gange tre meter, altså ni kvaderat.


Tegning av hundegården. (Tegning: Ivar Nilsen)

Viktig å ha en plan

Nilsen anbefaler alle å lage en tegning av hundegården.

- Det er mange fordeler ved å tegne hundegården før man går i gang. Tenk ut hvor høy du vil ha den, hvor lang og bred. Har du en vegg fra en garasje eller uthus er det lurt å bruke den. Da får hunden skygge og le fra vind og vær, sier han.

En av de tingene som kanskje er viktigst å planlegge er nettingen. Hvor bred netting kan du få tak i? Dette er et lurt spørsmål å stille seg før man begynner å bygge. Høyden bør være omtrent to meter. Har man et hundehus som har tak hvor hunden kan stå på kan det være lurt å ha det enda høyere.

- Det er ganske vanskelig å skøyte netting, i alle fall slik at det blir sikkert for hunden. Å spesialbestille netting kan ofte være en fordel. Da får du den bredden du vil, og du kan nærmest bare rulle den på, forklarer Nilsen.


Hundegårdens kortside. 3 meter og 54 centimeter. (Tegning: Ivar Nilsen)

Hundegårdens langside. 4 meter og 20 centimeter. (Tegning: Ivar Nilsen)

Bygg den vedlikeholdsfritt

Et viktig moment i forhold til alle slags byggverk er å bruke impregnerte materialer.

- Alt av materialer bør være impregnert, og det er en fordel å bruke plastbelagt flettverk. Da vil ikke nettingen ruste, og dermed bli svakere og stygg. Skal man først bygge en hundegård er det veldig greit å gjøre den vedlikeholdsfri, sier Nilsen.

Til gulv i hundegården er det lurt å bruke singel fra sandtak. Da vil ikke steinene være skarpe for potene til hunden, men det kan fort bli dyrt å kun fylle med singel.

- Som fylling i selve hundegården vil jeg anbefale pukk i bunnen også heller fylle et lite lag med singel på toppen. Det å bruke stein eller grus vil også være med på å gi god drenering, forklarer Nilsen.

Reisverket er satt.

Ivar Nilsen.

Vær nøye

Det er utrolig viktig at hundegården ikke byr på noen farer for hunden.

- Når du skal bygge er det ditt ansvar å gjøre gården så sikker som mulig. Vær nøye på at det ikke er noen skarpe felter som hunden kan skade seg på. Alt av spiker, skruer og beslag skal være godt og ordentlig festet. Velger du å skøyte netting bør du være veldig observant på at de skarpe kantene stikker utover og at skøytene ikke avgir noen form for utstikk som hunden kan få sår av eller ståltråd som kan ødelegge øynene, forteller Nilsen.


Det ferdige resultatet, kan du se likhet ved tegningen?

Gi hunden le

Dersom man ikke har en vegg å bygge gården ut ifra kan det være lurt å lage den ene veggen tett. Akkurat som en le-vegg. Det kan også være en fordel å ha et hundehus som hunden kan krype inn i.

Er hunden en type polarhund klarer den seg under de fleste forhold, men de viktigste momentene er å få hundehuset opp fra bakken, og fylle huset med et varmende materiale. En klassiker er halm. Er ikke hunden av en rase som tåler mye kulde kan en varmelampe være grei å montere i huset.

De fleste hunder liker å ha muligheten til å komme opp på et platå. Så å bygge en liten platting kan være fint. Vil man ikke ha hundehus er det også en fordel med platting slik at hunden ikke trenger å legge seg direkte på grusen.

- Det er mange måter å bygge en hundegård på, alt ettersom hva man har som utgangspunkt. Men generelt sett synes jeg det er koseligere med en selvbygd hundegård enn elementer. Kostnadene blir også noe av det samme, men så klart krever det litt mer arbeid å bygge en hundegård fra bunnen av, sier Nilsen.

Husk at hunden alltid skal ha tilgang til friskt vann, og hvis hunden bruker gården til toalett er det et viktig huskemoment at avføring skal fjernes. Tisser hunden mye der kan man enkelt spyle over grusen.


To glade hunder i en nybygd hundegård.Hunden login

Temalinker