Lørdag 21.10.2017 kl 11:46


Førerkort på hund

Skrevet av: Inger Lise Walle

Tess Erngren har gjort det til sin hjertesak å få alle hunder sertifisert som en god medborger.


- Målet er at dette blir obligatorisk for alle hundeeiere. Gjennomgår alle hunder denne testen vil vi minske hunderelaterte problem i samfunnet, sier hun.

Denne testen er allerede veldig stor i USA, og begynner å ta seg opp andre steder i verden også. Erngren var den første i Norge som jobber for å få fremmet prosjektet, og har nå gjort det til sitt livs yrkesmål.

- Jeg ønsker at dette skal bli en selvfølge for alle hundeeiere. At det er noe oppdrettere anbefaler å gjøre, og noe Norsk Kennel Klub skal gjøre obligatorisk. Hunder må slutte å behandles som ting, forteller hun.

Erngren tror ved å sertifisere alle hunder vil man unngå at hunder må avlives, nettopp fordi hundene er trygge på forskjellige situasjoner den møter i hverdagen og samfunnet. Hun mener at det kan forebygge at det oppstår raseforbud. Hun ønsker også at forsikringsselskaper skal ta hensyn dersom hunden er sertifisert, og gi billigere forsikring.

- Risikoen for at en hund som er sertifisert havner i situasjoner der forsikring er nødvendig, er mindre enn en hund som ikke er sertifisert. Jeg tror virkelig at dette er nyttig for hele samfunnet, og er vinn-vinn for både de som har hund og de som ikke har det, sier Erngren.


En av de første sertifiserte ekvipasjene i Norge: Tone Haug med Kahlua.

Hva skal til?

Kurset blir anbefalt å ta etter fullført valpekurs. Hunden må også være minst ett år, ettersom den da regnes for voksen. Kurset går over åtte ganger, da blir det både trening, teori og selve testen. Det går også an å kun ta testen.

- Mange har hunder som er stabile og flinke, da kan testen enkelt tas for 200 norske kroner. Målet er jo at flest hunder blir sertifisert, forklarer Erngren.

Disse situasjonene skal hunden klare:

• Møte en fremmed person som hilser på fører.
• Bli klappet av en fremmed person.
• Håndtering. Bli undersøkt og børstet av fremmed person.
• Følge fører i slakt bånd.
• Passere en gruppe mennesker
• Stoppe, sitte og legge seg på kommando, samt bli sittende når eier går i fra.
• Komme på innkalling.
• Hundemøte. Være rolig i møte med en annen hund på et par meters avstand, samt passere hunden.
• Hverdagsmiljø. Takle f.eks. en passerende rullestol eller syklist samt takle en plutselig lyd.
• Takle greit å bli overlatt til en fremmed person mens eier går i fra.

Klarer man dette vil hund og fører bli utstyrt med en diplom, et sertifikat og en medaljong som kan festes på hunden. Sertifikatet gjelder for ett år. For å få livsvarig sertifikat må man har gjennomført testen tre ganger med minst ett års mellomrom.

- Dette prosjektet har mange positive sider, og er like viktig for en byhund som for en gårdshund. Ved å ta dette kurset når hunden er ett år vil man også tidlige oppdage eventuell problematferd, og da generelt forebygge mange av dilemmaene vi står ovenfor med hund i dag, forklarer Erngren.


Testene blir arkivert

Alle hunder som blir testet blir filmet. Deretter blir filmene arkivert, som et bevis på at hundene er sertifiserte som gode medborgere.

- I situasjoner hvor det står om liv og død for hunden kan disse filmene være meget nyttige. Det dokumenterer at hunden har gjennomgått testen og blitt sertifisert. Det viser også derfor at det kan være en helt annen grunn for at hunden for eksempel har havnet i slåsskamp med en annen hund, sier Erngren.

Hun oppfordrer alle hundeeiere til å enten melde seg på kurs eller ta testen.

- Hundeeiere har absolutt ikke noe å tape på å ta testen, desto flere hunder som blir sertifisert, desto bedre blir samfunnet for alle, forteller Erngren.

Les mer om førerkort på hund her.
Hunden login

Temalinker