Lørdag 19.08.2017 kl 18:50


En setter utenom det vanlige

Skrevet av: Rikke Masternes Foto av: Frida M Lilleberg
(Foto: Frida M Lilleberg)

Engelsk setter er rene synonymet på jakt. Har du en slik hund, så jakter du. Sånn er det bare? Men det finnes også untak fra regelen -setteren Isak er et av disse untakene.


En engelsk setter er en av de eldste stående fuglehundene vi vet om, og brukes hovedsaklig under jakt på fugl. De tar stand for å markere fuglens posisjon for å deretter reise den når jegeren er klar til skudd.

Det er sjeldent du ser noen med en engelsk setter på lydighets- eller agility konkurranser, men det finnes et fåtall som velger denne rasen selv om de ikke jakter.


Frida M. Lilleberg og Isak på kurs

Jakthunden som ikke jakter

Isak er en to år gammel engelsk setter og eies av Frida Marie Lilleberg. Sammen trener de lydighet og deltar på kurs når muligheten byr seg. De prøver også nye ting, og Isak lærer stadig nye triks.

- Familiens første hund var en blandingshund som hadde engelsk setter i seg. Uten å helt vite om det ble den neste hunden i rekken engelsk setteren Casper. Vi var med på noen kurs og trente litt lydighet, men uten særlige kunnskaper ble vi stående litt fast, forteller Lilleberg.

Etter hvert måtte Casper avlives på grunn av kreft, og valget var lett når Lilleberg skulle ha en ny hund. Det skulle være en engelsk setter. Hun vurderte andre raser før hun hentet Isak, men er man frelst -så er man det.

- Jeg har jegerprøven, og grunnen til at Isak ikke brukes til jakt er rett og slett fordi jeg føler at jeg ikke har nok kunnskaper til å trene han. Jeg vil gjøre noe ordentlig når vi først begynner med det, men hvis vi finner et jaktkurs som passer for oss blir vi gjerne med på det, sier hun.

At Isak ikke brukes på jakt er med andre ord ikke et bevisst valg, det er rett og slett treningsmulighetene som har gjort det lettere å trene lydighet.


Positive tilbakemeldinger

De gangene Lilleberg har meldt seg på kurs sammen med Isak har hun vært litt spent på tilbakemeldingene. En engelsk setter er ikke så vanlig å se på andre steder enn jaktprøver og utstillinger.

- Folk synes det er veldig gøy å se en engelsk setter, og at de ser at han kan gjøre det like bra som de andre mer typiske lydighetsrasene, forteller Lilleberg.

Det er mer vanlig å bruke raser som for eksempel border collie i lydighet. Men det er også andre jakthundraser som flat coated- og golden retriever som har gjort det bra på lydighetsprøver.

Isak har god fart under innkalling

Triksesetteren

Utenom lydighetstreningen prøver Lilleberg å lære Isak forskjellige triks. Hun har gjort dette i "alle år" med de hundene hun har hatt, men det er først nå triksene har blitt tatt til et nytt nivå.

- Blandt annet har Isak lært å halte på kommando og å pakke seg inn i et teppe når jeg sier "natta", sier hun.

Neste mål på lista er å lære Isak og gå på frambeina, etter oppfordring fra en instruktør.

- Isak vet ikke at han har bakbein, så jeg prøver å gjøre han bevisst på bakbeinsaktivitet for å legge et grunnlag for øvelsen, forteller hun videre.

Lilleberg vet at hvis hun bevisst hadde valgt en annen rase en engelsk setteren er det noe som hadde manglet i hennes hverdag. Med sin villighet til å lære, eleganse og arbeidslyst har de det hun husker å ha i en hund.

Under kan du se Isak utføre et av triksene sine.
Hunden login

Temalinker