Torsdag 24.08.2017 kl 10:11


Annonse: Boehringer Ingelheim

– At hundene har det bra er alfa omega

Skrevet av: Inger Lise Walle

Hunder som trene mye, og som er toppatleter, må også behandles deretter. Det mener hundekjører Ola Brennodden Sunde.


På kennelen i Grimsbu står det 28 hunder som er med i vurderingen om å gå Finnmarksløpet.

– Noen av hundene er selvsagt å ha med, og selv om alle er gode på hver sin måte skal de på en måte ha full pakke, forklarer Ola.

Han setter seg ned ved Candy, en av hundene som absolutt skal med. Hun går veldig bra som leder. En annen som også skal være med er My. Disse to jentene sitter Ola sitt hjerte litt ekstra nært. Det er helt tydelig.

– Det er viktig å stelle godt med hundene, gi dem velbalansert trening, mat og pleie, forklarer han.

Finnmarksløpet er det store målet, og alt skal ligge godt til rette om det skal bli pallplassering.

– Jeg bruker både massører og kiropraktor på hundene. De skal behandles som de toppatletene de er. For tre år siden begynte jeg også å gi dem Canosan, som er et leddtilskudd, og det har vært en svært god erfaring, forklarer Ola.


Naturlig fôrtilskudd

Canosan er et naturlig fôrtilskudd som inneholder glukosaminoglykaner, langkjedede flerumettede fettsyrer og spesielle glykogenkomplekser.

Glukosaminoglykaner er viktige byggesteiner for brusk, sener, leddbånd og leddkapsler. Det sikrer stabilitet og elastisitet i leddene.

– Det er alltid vanskelig å forstå slike lange, fine ord. Jeg er ikke så god på sånt, men det jeg forstår er at Canosan støtter leddbrusk, leddkapsler, sener og leddbånd. Det er rett og slett et tilskudd som gir mine hunder fysiskt og psykiskt overskudd. Det er viktig at man gir hundene den beste forutsetningen for et godt og aktivt liv, forteller Ola.


Foto: Ola Brennodden Sunde.

En æreskodeindex

Det å ha friske, fine hunder med god bevegelighet er viktig på løp, og generelt i hverdagen.

– Alle hundekjørere som kjører løp vil gjerne ha med alle hundene til mål. Det er en æreskodeindex å kjøre med fornøyde hunder i løypa. Det er også en glede for føreren, for det er virkelig en lykke å se på hundene, som etter flere mil fortsatt går og som er fine i kroppen, forklarer Ola.

Men å ha lykkelig hunder kommer ikke gratis.

– Jeg bruker mye tid på å studere hundene, både her hjemme og når jeg står på sleden. Vi har en svær løpegård som hundene får løpe fritt i. Jeg tror det er viktig for dem at de kan bevege seg fritt i ulendt terreng ved siden av spannkjøringen. Samtidig tror jeg ikke hunder som ikke er friske og har en smidig og sunn kropp ville bevegd seg så godt i ulendt terreng, det er hele tiden en balanse, forklarer Ola.


Ubehagelig styggvær

For å kunne delta i et langdistanseløp må hundene trenes mye, og forberedes på alt av føre og vær. Ola er vokst opp i fjellene, og det er lite han er redd for. Dårlig sikt på fjellet er ikke skummelt i seg selv, men det er en annen faktor som blir svekket, og det liker Ola dårlig.

– Dårlig vær og sikt gjør det vanskelig for meg å se hundene, og dermed også å se om de er skadet. Det er skummelt. For om det skulle oppstå noe, så vil jeg helst oppdage det raskest mulig. Av og til tror jeg nesten at jeg er litt paranoid, og jeg bruker mye tid på å se etter skader. Jeg vil jo at hundene skal ha det bra hele tiden, forteller han.


Gi hunden gode forutsetninger

– Uansett hva man driver med sammen med hunden eller hundene sine, er det jo viktig at dyret er friskt og aktivt så lenge som mulig. Vi mennesker trenger også gjerne litt ekstra for å holde kroppen i gang. Hvorfor skulle ikke hundene trenge det? Jeg er veldig positiv til bruken av Canosan, når jeg ser hvordan mine hunder har det, sier Ola.

Canosan er å få tak i som tyggetabletter og som pellets. Canosan gis etter hunden kroppsvekt. Det er Boehringer Ingelheim som leverer produktet.
Hunden login

Temalinker