Lørdag 21.10.2017 kl 10:26


Svar til Ann Magritt Strand

Hunderase

Spørsmål:

Hei Eva! Jeg og samboeren min vurderer å kjøpe oss hund sommeren 2018. vi er veldig i tvil om hvilke. hunderase vi ønsker og hvilken rase vi skal velge for at hunden skal være mest mulig fornøyd i forhold til vår hverdag. Min samboer er for tiden student og jeg jobber som helsefagarbeider i turnus. Vi har lenge tenkt frem og tilbake på rase og har kommer frem til at vi veldig gjerne ønsker en irsk setter. Vi driver ikke med jakt men vi er aktive når det gjelder daglig trening som turer i skog og mark (samt løping), og er mye pålange turer på fjellet (vi bor i en fjellbygd). Vi ønsker å trene hunden mentalt og trene mye på lydighet, noe vi har god tid til i hverdagen. Vi har ingen intensjon om å bruke hunden til verken jakt, jaktprøver, konkuranser, utstillinger og lignende. Vi vil at hunden skal kunne tåle mye fysisk aktivitet og ha et ønske om å komme seg ut, men samtidig at hunden skal være rolig i hus og ha et godt lynne. Vi tenker ogs å få barn om noen år og vil veldig gjerne ha en hund som er snill med barn. Vi lurer derfor på om det er riktig å velge en fuglehund da den egentlig er avlet frem for å jakte, leser litt forskjellig på nettet angående det å kjøpe en fuglehund uten å bruke den til jakt. Samboeren min er oppvokst med labrador og samojed, så han er vant med hunder. Jeg derimot har aldri hatt egen hund men har passet hunder flere ganger. Hvis du mener en irsk setter er et dårlig valg for oss vil vi veldig gjerne ha et ærlig avar på dette da vi er usikre selv. Hunden skal vi ha i mange år og vi ønsker derfor å ta et riktig valg for å kunne skape mer gleder enn irritasjon. Og hvis du har forslag til noen andre raser som passer våre ønsker vil vi veldig gjerne høre det 😊

Svar:

Hei
Irsk setter er en flott, trivelig og arbeidsglad rase. Den har mange bruksområder, men den er også en utpreget jakthund som er spesialisert på fuglejakt.

Hvis man har møtt settere løpe løs ute i skog og mark så er det tydelig at dette er hunder som arbeider i terrenget. Gjerne med god avstand fra eier. Er lydighet noe man vil trene mye på så er nok ikke dette noe som ligger setterens hjerte nærmest. Dere kan lese mer om irsk setter på kjøpehund.no.

Når det gjelder andre raser så har dere mange flotte varianter å velge mellom. Retrievere, spanielraser, vorsteh og stabijhon for å nevne noen. Stor puddel er en rase som ofte blir forbigått, men den kan være verdt å ta med i vurderingen. Den er familiekjær, arbeidssom, aktiv og lettlært. Dette er alle raser som har tydelige bruksegenskaper, men som nok ikke er like spesialiserte som irsk setter.

Vi anbefaler alltid at man snakker med raseklubben når man kjøper seg hund. I tillegg til informasjon om rasen dere vil lære mer om, kan raseklubben formidle kontakt med oppdrettere og eiere av rasen. Dere vil finne kontaktinformasjon til raseklubben på kjøpehund.no.


Lykke til!


Vennlig hilsen,
Eva Kristine WiikNorsk Kennel Klub

Eva Kristine Wiik

Eva Kristine Wiik jobber som kommunikasjonsrådgiver i Norsk Kennel Klub (NKK). Hennes favorittraser er myndene, og hun har spesielt god kjennskap til whippet, saluki, italiensk mynde og azawakh. Hun har vært aktiv innen lure coursing i mange år, og har også erfaring fra utstillingsringen, men hundene er først og fremst familiemedlemmer.

NKK organiserer over 250 medlemsklubber og over 90 000 medlemmer, som til sammen arrangerer over 1500 hunderelaterte aktiviteter hvert år. Avl og helse, ansvarlig hundehold og hunders rettigheter er blant sakene NKK jobber aktivt med. Har du spørsmål vedrørende hunderaser, registrering, aktiviteter, kjøp og hold av hund, og avl og oppdrett så kan Eva Kristine svare på dette.

For mer informasjon om NKK, besøk nettsidene: www.nkk.no

Her kan du lese mer om Eva Kristine.

 


Klikk her for å stille Eva Kristine et spørsmål!

Andre besvarte spørsmål

Hunden login