Onsdag 20.09.2017 kl 21:13


Jakt og jakthundekspert

Det er enda lenge til jaktsesongen begynner, men det er aldri for tidlig å starte forberedelsene. Jakthunder er hunder med høyt energinivå, og trenger derfor mye trening. Vår ekspert har mange gode tips i forhold til hvilke forberedelser som må til, og hvordan hunden skal trenes på best mulig måte. Spør ham om det du måtte lure på, Leif Harald er her for å svare deg.


Dette nettmøtet er stengt

Apport

Fra Marie
Hei Leif Harald.
Når du lærer hunden din apport, gjør du det gjennom tvangsapportering?
Hvis ja, hvorfor gjør du det?

Jeg har lest mye forskjellig, foreløpig har jeg bare kommet til valpeapport med valpen min. Men jeg lurer veldig på veien videre...
Når syns du at vi kan begynne å stille strengere krav til henne under apporten? Hva gjør du om hunden din løper bort for å hente apport gjenstanden også bare setter seg ned og ser på deg med den i munnen? Foreløpig er det bare lek for vår del, men jeg skulle likt å hatt noen tips på hva vi skal gjøre når hun blir større.

Takk for hjelpen :)


Svar:
Hei Marie og takk for spørsmål,

Jeg har lært apport via lek og ønsker "lystapportører". Altså ingen tvang hos meg.
En hund skal etter min mening kunne apportere når den er rundt ett år. Men før det;
Først trener vi på å ta ting inne i huset og holder på der før vi går utendørs. Da er det full oppmerksomhet om oppgaven og ingen forstyrrende elementer. I dette arbeidet bruker jeg apportbukk med tørket ving som er surret fast. Denne hiver jeg langs gulvet og gir kommandoen "apport", men jeg forlanger at hunden skal sitte å se på dette - ikke løpe med en gang jeg hiver bukken / dummy.
Noen hevder at nøkkelen til en god apportør ligger i tvangsapporten. Jeg har troen på at man bør utvikle det hunden har i seg selv, og stimulere dette. De fleste fuglehunder har det i seg.
Jeg bruker også litt tid på å lære hunden min å bære ting når vi er ute og går "hold". Når hunden bærer selv, gir jeg ros. Å bryte ned øvelsen i mindre deler kan kanskje være det som skal til for din del.
Ett apportkurs en dag kan også være nyttig når hunden blir rundt ett år.

Uansett - lykke til!
Leif Harald


God kursholdere?

Fra Kine Andersen
Hei! Veldig bra at du stiller til nettmøte, da ble det litt enklere å spørre deg, syns jeg...

Vet du om noen jakt-kursholdere du vil anbefale? Både på lavt og høyere nivå.
Takk for svar!
Mvh Kine


Svar:
Hei Kine,

Det er stadig gode kurs og foredrag om jakt.
Norges jeger og fiskeforening har oversikt over dette - og ofte er det lokallag som har kurs for alt fra nybegynnere til mer avanserte (høyere nivå) og spesialiserte. Har personlig ingen favoritter og det er så mange som driver med dette. Siden jeg er spesielt glad i fuglejakt, er vel svenske Anders Landin blant de personene jeg setter høyt på listen. Men du vet - alt etter smak og interresse.

Mvh
Leif Harald


Dårli samvittighet?

Fra Janne
Får du ike dårlig samvittighet a å skyte dyr?


Svar:
Hei Janne,

Glad for spørsmålet ditt!
Jo - det fikk jeg når jeg var ung og begynte å jakte. Dette tror jeg nå bunnet i at jakt var litt fremmet og uvant. Husker jeg til og med syns det var leit å ta livet av min første fisk også. Men begge deler går veldig greit nå. Ute i naturen skjer jo dette hver dag -og det er vel faktisk ganske naturlig om man tenker litt på det. Men dessto mer urbaniserte vi blir, dess større blir avstanden til naturen - og det å skyte dyr eller fugler, antar jeg blir enda mer fremmed, siden brorparten av oss bor i byer. Kunnskap og det å drive en human jakt, er svært viktig for alle jegere.

Mvh
Leif Harald


Antall hunder?

Fra Viktor
Hei Leif Harald.
Hvor mange hunder tror du at det er ideelt å ha for en jeger? Og med hvor stor alderssprik?
Her jaktes det hele sesongen, stort sett på fugl. Vi opplever hvert år at hunden ikke strekker til, men kanskje vi ikke er flinke nok til å ta han inn ofte nok. Hvordan legger du opp en jaktuke? Og hvor mange hunder syns du er bra å ha?


Svar:
Hei Viktor,

Når det gjelder fuglehunder har jeg personlig kommet frem til at det er lurt å ha min to hunder. Skulle nok likevel hevde at det ideelle er 3 hunder om man jakter mye.
Da kan man rasjonere kreftene for og man kan jakte en hel uke uten særlig problemer når hundene er trent for det. Jeg vil gjerne ha hunder med litt aldersforskjell, 4 - 5 år - så jeg til en hver tid har minimum en jakthund som duger.
Jeg legger opp jakta med jakting på morgenene og ettermiddagene, midt på dagen har både jeger og hund lang pause hvor vi slapper av. Når vi gjør det på den måten, er ikke en uke på fjellet noe problem å klare for en normalt trent hund - og jeger:-)

Mvh
Leif Harald


Stor eller liten?

Fra Kyrre
Jeg vet at innen mange raser så er det stor forskjell på størrelsen til hundene. Hva syns du er best? Et godt eksempel er jo vorsteh, hvor det er tydelig størrelse forskjell mellom jakt og trekk linjene, men også gordon setteren syns jeg har store sprik.
Hvor du foretrekker en størrelse, hvorfor gjør du det?

på forhånd takk for svar!


Svar:
Hei Kyrre,
Siden du nevner vorsteh tar jeg utgangspunkt i at det er fuglehund vi snakker om.
Det er ikke noe fasitsvar på hva som er best. En mindre rase som f.eks breton, kan være en like god fuglehund som f.eks en større vorsteh. ¨
Det eneste jeg vektlegger er at de holder rasestandarden (idealbilde av hunden) for rasen og at de har ett godt gemytt med egenskaper jeg vektlegger. Er enig med deg - det er innen noen raser store sprik, men standarden er malen.
Noen velger mindre hunder for økt fart og ikke minst bedre utholdenhet. Men det er i stor grad en smak sak mye dette.
Jeg er jo engelsk setter mann og valgte den rasen fordi de er passelige store og er kjent for å være "volvoen" blant fuglehundene. Er fornøyd med det valget - bruker hunden min året rundt til mange ulike aktiviteter også utenom selve jakta.

mvh
Leif Harald


Finn valp

Fra Snart jeger
Flott med nettmøte! Håper jeg får svar på spørsmålet mitt!

Hvordan plukker du en valp?
Hvilke krav setter du til foreldrene og oppdretterne?
Hvordan vurderer du kullet?
Ja, alle råd rundt å få seg valp.


Svar:
Hei,
Jeg plukker valp etter mange ulike kriterier.
Først og fremst vektlegger jeg at valpen er selvstendig, sikker og frisk.
Jeg ser at de egenskapene jeg vektlegger ligger i linjene til foreldrene - f.eks med en jakthund, bør jo foreldrene være gode jakthunder. Ofte er det samme hundene som er gode prøvehunder, men det trenger ikke være det.
Oppdretterne bør være seriøse og drive etter kriterier ulike avlsråd setter som mål for de forskjellige rasene. Jeg vurderer ett kull ut fra først og fremst å bruke mye tid sammen med kullet.
Så ser jeg etter den valpen jeg får god kontakt med og det jeg har nevnt over.
Håper dette hjalp deg litt - husk at en valp bør ha en sunn mental helse - er leken og rett og slett er valp!
Lykke til som kommende jeger da!

Mvh
Leif Harald


Mange jegere

Fra Tine
Supert kult at du stiller til nettmøte!!

Jeg lurte på hvordan miljøet er blant jegere. Jeg driver ikke med det selv allsa, men syns jegerne som jakter rundt oss er skumle. De er så sure, og ja, klikker om jeg har hunden min løs, selv om det ikke er båndtvang og sånn... så lurte jeg på om det er vanlig...

Det virker veldig fint å være jeger om man bare går på tur å ser etter dyr, men ja, har ikke så godt innrykk av de som jakter her.


Svar:
Hei Tine,

Veldig trist at du synes jegere er skumle da.
Det synes faktisk jeg også når jeg var yngre, men det var mer fordi at jakt og jegere var veldig uvant og fremmed for meg. Etter hvert tok min nysgjerrighet overhånd og jeg ble godtatt, selv om jeg var ung.

Dumt de blir sure fordi du går tur med hunden din der de jakter, men samtidig gjelder regelen med gjensidig respekt for hverandre her også.

Så egentlig vil jeg si at de jegere jeg kjenner er som folk flest, noen snille og noen skumle.

Kan love deg, det er veldig fint å være jeger - være ute i naturen og få fine opplevelser.

Hilsen
Leif Harald


Jaktprøver

Fra Jegeren
Hvor viktig mener du at jaktprøver er? Sett i en skala fra 1 til 10.


Svar:
Hei Jeger!

Dette er veldig viktig - teorien såvel som det praktiske kan man se på som en utdanning til å bli jeger. Innholdet og måten kunne sikkert vært diskutert. Det likner jo litt på å ta førerkort - men mener du at du er en god sjåfør bare fordi at du har bevis på at du kan kjøre bil? Neppe. Likevel er det nok en viss forskjell på meg og Petter Solberg om du skjønner. På en skala gir jeg viktigheten 10 - dersom det er høyeste viktighet.

mvh
Leif Harald


Når kan man jakte?

Fra Karrro
Eg har ein lita kvelp som e vil bruka på jakt. Når kan eg begynne å trene a på jakt?
Kor lange dagar og slikt vil du anbefale?


Svar:
Hei til Karro:-)

En valp - en halvtime hver dag med kvalitetstrening -maks. Start med en gang du får valpen i hus. Lær den - JA og NEI.
Når den blir litt eldre kan du øke mengden pr dag - men ikke intervallet. Maks en halvtime med kvalitetstrening. Trening skal være lystbetont og moro for hund og eier.
Lykke til da!

Mvh
Leif harald


Kombihund?

Fra Vilde
Hei.
Bruker du hunden din som kombihund, eller det utelukkende jakt?
Pappa har en jakthund, men han mener at jeg ikke kan ha den med på tur og bruke den til kløv og sånn fordi det kan ødelegge jaktlysta til hunden. Er du enig i det?
Vilde!


Svar:
Hei Vilde,
Kombihund - jeg har med meg hunden min på nesten alle aktiviteter fordi jeg mener hunden har godt av det mentalt. Er ikke enig med pappaen din der og har aldri sett noen hunder ta skade av turer / messer / familieselskap osv - tvert om, de blir sosialisert og lettere å dressere til og under jakten! Husk at hunden er ett flokkdyr som vil være med flokken!

Leif Harald


Raser

Fra Jan Tore
Hei.
Hvilken rase vil du anbefale til en nybegynner som skal begynne å jakte? En lettlært jaktrase...
Hvis man skal ha flere hunder vil du anbefale å ha samme rase da, eller har ulike raser så ulik kvalitet at man bør ta forskjellige raser? Hvilke mener du i så fall at er det beste?

Jeg håper på svar!
Mvh Jon Tore


Svar:
Siden du ikke skriver hva du skal jakte på med hunden din, må jeg nesten svare rent generelt.
Da ville jeg si at du må velge den rasen du syns har de egenskapene du vektlegger og at du kan bruke den også utenom selve jakta. Hvor skal du jakte og hva skal du jakte på - er jo spørsmål som må være avklart.
Man kan godt ha ulike raser, men alle rasene har jo sine fordeler og ulemper. Det er som regel slik at det er gode individ innen alle raser og umulig å si hvilken rase som er best, uavhengig av jaktfhundrase. Du kan lese statistikk på hvilke raser som har vunnet mest på de store jaktprøvene de 5 siste årene f.eks og gjøre deg opp en mening på bakgrunn av det. Som ett utgangspunkt.

Lykke til
Leif Harald


Når bør man få valp?

Fra Turde
Jeg planlegger å få meg valp, i den forbindelse lurte jeg litt på når du vil anbefale at man får seg valp, i forhold til treningen. Jeg kan se for meg at det blir lite trening på en 8 uker gammel valp. Venter du et halvt år med å trene dem, og derfor er det best å få en valp som er født rundt nytt år, eller hva anbefaler du?


Svar:
Hei,
Det kommer helt an på hva du skal bruke hunden din til. Personlig liker jeg å få valp på sommeren når jeg har ferie, slik at jeg erstatter moren og er sammen med valpen min mest mulig de første ukene. Det er viktig for resten - for da oppnår du en god kontakt med hunden din. Jeg vil hevde at de første ukene etter du har fått en valp er blant de mest kritiske - for hvordan du vil lykkes med resten av dressuren. Derfor er sommeren en fin tid - for da har man jo gjerne fri fra jobb og skole. Trening er helt individuelt - noen velger å begynne med en gang valpen er i hus. Jeg er blant dem som liker det. Men maks en halvtime hver dag. Resten av døgnet (23,5t) skal hunden få lov til å være valp og utforske en helt ny verden på sin måte(frihet).

Lykke til med valp
Leif Harald


Hunden login

Temalinker