Kine Mari Somby Teigen

Blogg

Tisper får løpetid ett par ganger i året.
Løpetiden deles inn i tre faser, og det skal dere få lese mer om her!:

Først er det "forbrunst"(proøstrus), den andre fasen er "brunst"(østrus), og den tredje og siste fasen er "etterbrunst"(metøstrus).

Tisper får som regel sin første løpetid når de er mellom 6 og 12 måneder gamle. Små raser blir som regel kjønnmodne før store raser.
Den første løpetiden varer ikke så lenge, altså den er ofte kort. Og av og til så blør tispene så lite at eierne ikke merker at de er i løpetid.
Vanligvis har tispene løpetid 2 ganger i året, men det er noen tisper som har bare 1 gang i året.

Forbrunst:
Forbrunsten varer i ca. 9 dager.
Og når forbrunsten starter, svulmer vevet rundt kjønnsåpningen opp og det kommer blodig utflod ut fra kjeden.

Brunst:
Brunsten varer også i ca. 9 dager.
Og dette er det eneste tidspunktet når tispa vil la seg parre.
Når de er i brunst så er utfloden klarere enn den er når det er forbrunst.
Det beste tidspunkt for parring vil være rundt 11 til 13 fra første dag man så blodig utflod.

Etterbrunst:
Til slutt kommer etterbrunsten. Da kan man se lett brunlig utflod.
Etterbrunsten varer i 6-8 uker. Og da kan tispen bli utsatt for noe som kalles pyometra og innbildte svangerskap.

Utsettelse av løpetid:
Det er mulig å unngå løpetid hos Tisper. Men da må man til veterinæren som gjør dette ved hjelp av en hormonsprøyte. Og dette bør skje mellom to løpetider.
 Denne hormonbehandlingen kan gjøre at tispa kan legge litt på seg. Så Rikelig med mosjon bør gis, og foringen bør tilpasses dette.  

 

Noe du bør gjøre når tispa har løpetid:
Når tispa har kommet i løpetid så er det veldig smart å kanskje unngå masse blod på gulvet og oppover veggene. Så da er mitt råd å kanskje kjøpe en Truse som er lagd for hunder som har kommet i løpetid, også sånn at dere ikke glemmer det, så må dere ha bind/truseinnlegg i trusa. Det er bare å kjøpe på en butikk der de selger det for mennesker eller dra på en dyrebutikk der dem har(jeg vet ikke mange dyrebutikker som har det)

Også må du alltid huske å ta av trusa når hunden skal ut for å tisse, ellers blir det vått i trusa. (det finnes kanskje andre ting man kan bruke, men dette er det jeg vet) 
Du bør aldri ha hunden i senga uten trusa på, da blir det blodig!

Dette vil man ikke ha noe av hvis tispene er i løpetid!

Tispa's oppførsel:
Av egen erfaring så vet jeg hvordan min hun er når hun har løpetid.
Da er hun veldig rampete, og stjeler, stikker av osv.
De finner på de rareste ting når de er i løpetid, også slikker de seg veldig mye.

Dette er et eksempel på en tispetruse!


En kjempe søt tispetruse fra www.potekompaniet.noVildeogDemiD

20.november

Kjempeviktig blogg! Veldig bra forklart, måten du skrev på gjorde det gøy å lese :)

bartehund

20.november

Kjempe fin blogg! om 2 mnd forventer jeg løpetid på Kanutten for første gang! Så passet fint med et slikt tema her nå!

kineogthea

20.november

Magnini: Tusen takk for kommentar! =) Det er liksom ikke helt jeg som bestemmer om hunden vår, men iallefall hun fikk gå uten truse i 2 dager i mens hun hadde løpetid også var det blod overalt, men hun vasket seg litt. Spesielt når hun var i senga mi, så jeg har ikke funnet noen blodflekker der heldigvis :) (vi visste ikke at hun var i løpetid når hun var i senga mi)

Magnini

20.november

En fin og informasjonsrik blogg : ) Sandy er jo ferdig med løpetid nå, tror jeg har vasket opp to dråper med blod fra gulvet, og that`s it. Hun blør lite, og vasker seg ofte : )

kineogthea

20.november

Ingerlisewalle: Vi bytter innlegget hver halvtime/time, for vi synes heller ikke det er så bra at de går med innlegg så lenge.. Med egen erfaring med oss mennesker :) Og jeg skal fortelle mamma hva dere anbefaler om at hundene kan få fri om natten og sove i bur, for det var en smart id som vi ikke har tenkt på før :) Også tør vi ikke å ha hunden vår i bånd ute, for vi er veldig redd for parring. Så hun er veldig ofte i hundegård eller så går vi jo med henne =) Pirjo: Det er ofte at eierne ikke ser at hunden blør når den har løpetid, men jeg vet faktisk ikke hva årsaken er for at hun ikke blør i det hele tatt. Men jeg kommer nok å blogge om det hvis jeg finner masse mer informasjon om ting og tang som løpetid "uten" blod, og slikt =)

ingerlisewalle

20.november

Ser at mange ikke anbefaler tispetruse under her, men jeg mener at det har litt med hjelp fra eier også. Innlegget skal byttes ofte, hunden skal ikke gå med innlegg mer enn tre timer. Det er lurt å la hunden få fri om natten, legg heller et absorberingsunderlag under hunden, disse får man kjøp hos dyrlege. Har hunden fri om natten vil de, mest sannsynlig, gjøre seg rene. Har man en ung tispe som ikke har fått løpetid enda ville jeg anbefalt at ved første løpetid at de får gjøre seg selv rene, altså ikke bruke truse. Ser du at hunden ikke bryr seg ville jeg prøvd truse neste gang. Det er viktig å vakse hunden, akkurat som oss mennesker. Vi kan også få skumle sykdommer dersom vi ikke gjør oss rene. Tispetruse er ikke farlig, så lenge den blir brukt på riktig måte. En annen måte er å ha hunden mye ute mens løpetiden pågår, hundegård er helt genialt, men husk at den også må rengjøres dersom hunden blør der.

Pirjo

20.november

Bra blogg! Jeg har også hørt at tispetruse ikke er å anbefale pga skadene/sykdommene det vil gjøre på hunden, selv om "konseptet" var en smart id. Men du? Er det rart om hunden ikke blør under løpetida? Jeg vet Pirjo har hatt løpetid mange ganger, men har aldri sett henne blødd! Merkelig... Savner kildehenvisning på bloggen(så kan jeg lese enda mer om det;)), ellers synes jeg den var bra!:)

sivva

20.november

Mopp, såpe og vann, eller lære tispa å gjøre rent selv. Bur når den er alene hjemme dersom man ikke vil at den skal gå i møblene eller blø på teppene. Men her i huset så ruller jeg heller sammen teppene den lille tiden det pågår fremfor å bruke truse på hunden. Jeg vasker heller blod i etpar uker enn å rissikere livet på hunden min.

kineogthea

20.november

Takk for kommentarer. Jeg vil bare vite hva dere anbefaler annet enn tispetruse, for jeg har nemlig ikke hørt om noe annet. Og mamma vil nok ikke ha masse blodsøl utover gulvet. Og jeg synes selv det er skikkelig uansvarlig ja.. men det er jo folk som ikke er så nøye(jeg er ikke en av dem). Jeg går ut med hunden i bånd og går litt bortover gata så hun blir ferdig.

sivva

20.november

Bra blogg, men tispetruse er IKKE å anbefale, selv om det blir mye søl uten. Grunnen er at det samler seg bakterier og dritt i disse trusene/bindene som gjør at tispa lett kan få livmorbetennelse. En annen ting er at tisper som bruker slike truser blir veldig slurvete med å holde seg rene under løpetid. Å la tispa stå ute alene under løpetid er uansvarlig, både med tanke på evt parringer men også med tanke på at de er så "åpne" der bak at infeksjoner lett kan sette seg.

hundegal

20.november

Synes dettear en veldig flott informativ blogg.SettTB forra overskrfte oger den av i TB for denne synes jeg burde komme på forsiden. Jeg snes det er uanvarlig av tiseeierå l tisp stå ute enne erioden. Det er å be om en parrng.