Stine Granås

Blogg

I noen borettslag er det lov med dyrehold, men mange hundeeiere tror at en hund aldri ville trivdes i blokk. I denne bloggen tar jeg for meg hvordan det virkelig er å bo i blokk med hund!

Hjemmet er et hvilested

I vill tilstand er hundens hjem et hi den har laget for å hvile, gjemme seg og føde valper. Teoretisk sett trenger ikke hunden en stor villa for å trives, en stor hund kan godt trives i en mindre leilighet. Man må selvsagt ta til rette for at mosjonen skal gjøres utendørs, og for hundens del har ikke leilighetens/boligens størrelse noe å si, så lenge den har et sted å slappe av etterpå. Store hunder tar mer plass, så sånn sett er det logisk at en leilighet på 20 kvadrat blir litt liten.

Image and video hosting by TinyPic
Igor har sitt eget bur i leiligheten, dette er hans helt eget fristed hvor han skal ha fred og ro.

Noen f ulemper

I en blokk med 36+ naboer er det mange å ta hensyn til. Det skal godt gjøres at alle er hundevante, eller liker hund i det hele tatt. Noen har kanskje små barn som er redd hund osv. Da skal det ikke være vanskeligere enn å holde kontroll på hunden fra du går ut døren, til du kommer ut av fellesområdet. Det er altså noen ulemper med å ha hund i blokk, men alt kommer an på øyet som ser det. Jeg har i alle fall ikke problemer med dette. 

Image and video hosting by TinyPic

En annen ulempe er når du nettopp har anskaffet valp og bor i blokk, spesielt om du er avhengig av å gå gjennom flere dører og trapper for å komme ut i fri luft. De som har hatt valp kjenner prosedyren ang. tissing og få valpen husren, det blir mange turer ut og inn døren på én dag. Med en valp som er avhengig av å komme ut raskt og lære at det er ute den skal tisse, kan dette bli vanskelig. Det tok lang tid for Igor å skjønne dette, siden veien ut til gresset var så lang. Men med mye trening skjønte han det etterhvert. Her fikk vi også klager av en sur nabo som mente at det var "svært så hensynsløst" av oss å la valpen tisse på gresset utenfor døren, men vi hadde jo ikke annet valg. Det måtte læres. Nå som Igor er husren og klarer å holde seg, tar vi ham med bort fra fellesområdet for å tisse, og fortsetter turen langs gangstien utenfor og en flott, lang promenade i nærheten.

 

Det finnes ogs positive sider!

I en blokk med så mange naboer må man jo klare å treffe et par mennesker i løpet av en dag. Heldigvis er ikke alle hunde-hatere, og som valp fikk Igor masse menneskelig sosialisering. Det er viktig! Det er til sammen 6 hunder i borettslaget, så han fikk også sosialisert seg med flere hunder. I tillegg til å trene på å møte andre mennesker, trente vi også på å passere de som ikke ville hilse på. Det kan være slitsomt å ha en hund som absolutt skal hilse på alle dyr og mennesker den ser. Sånn sett er jeg glad for at Igor fikk den treningen og sosialiseringen så godt, og så tidlig.

Image and video hosting by TinyPic
Å gå opp og ned trapper kan være vanskelig for å få valpen husren, men det er stor sjanse for å treffe naboer!

Image and video hosting by TinyPic
Frem i andre etasje, her bor vi.

Image and video hosting by TinyPic
Igor venter pent utenfor døren, selv om en nabo trasker bortover gangen ved siden av.

Det kan være vanskelig å bo i blokk med hund, det kommer selvsagt an på hunden. Men det trenger ikke være så vanskelig som mange skal ha det til. Som sagt så skal jo mosjonen uansett gjøres utendørs, men det finnes hunder som rett og slett ikke trives å være inne over lengre tid - uavhengig av mosjonen den får ute og hvilken bolig det er. Noen trives kanskje best i løpestreng med et hundehus å søke ly i, mens andre løper fritt rundt huset på et stort, inngjerdet område. Igor er en gårdshund som trenger mye mosjon, derfor er vi påpasselige med å gå lange turer og trene mye for å holde ham i gang både fysisk og psykisk. Hjemme i den "lille" leiligheten på 59 kvadrat er det bare kos, fryd og gammen!

Image and video hosting by TinyPic

Ingen tvil om at Igor koser seg her! 

 

Edit: Som noen nevner nedenfor i kommentarfeltet er en annen ulempe bjeffing. Heldigvis er det et problem som ikke eksisterer i vårt borettslag! Nora

20.november

Hunder kan ha det helt fint i leilighet! Min har det bare bra =) Det man må være litt obs på er jo valg av rase - men det må man uansett syns jeg.

Vveronicam

20.november

Vi bor heldigvis i første etasje, så her er mange av problemene som oftest kommer ved å bo i blokk allerede løst. Vi har veldig stor og fin plass utenfor blokken vår også, så det er egentlig ikke mange problemer vi har. Det enest er hvor lytt det er. Vi har aldri fått klager fra naboene om bjeffing og lignende, men i begynnelsen gråt og bjeffet han mye mens vi var borte. Det er også blitt mye bedre, heldigvis. Flott blogg du har skrevet!

Tavi

20.november

Høres ut til at dere har en fin løsning, og får det til å fungere godt i hverdagen med hund i blokk :) Har selv leilighet i boligfelt der jeg til daglig bor med Tavien min. Denne uka har jeg min kjæres hund også, og jeg merker godt at der er hunder "over alt" her inne :p Godt skrevet blogg :)

cpep

20.november

Jeg har egentlig aldri helt skjønt hvorfor folk kan ha fordommer mot at hunder skal bo i blokk. Det er jo egentlig som å bo i et vanlig hus bare litt mer folk rundt deg hele tiden :) En veldi flott blogg dette her der du uttrykker dine meninger på en flott og orgentlig måte. Samtidig gir du oss masse informasjon til oss som ikke bor i blokk med hund . En utrolig bra blogg :)

MiriamOgHippie

20.november

Vi bor i blokk, og har ingen problemer med det! Det var en tilvenningstid da Hippie syns det var alt for mange lyder som kom fra de som bor over oss, noe som gjorde at hun ikke følte seg alene hjemme når hun var det, og at det alltid var noen "på lur". Men det har hun vendt seg til og vi stortrives. En ting som er fint med et boretslag med blokker er at det blir mye sosialisering blant folk og. Selvfølgelig betyr det at det er mange folk og meninger å ta hensyn til og, men følg reglene så lenge du er innenfor gjerde til borettslaget så er det ikke no problem. Jeg har bodd i både blokk og hus med Hippie, og den eneste tingen som er en større fordel med å bo i hus er at du har en hage du kan leke og trene i med hunden løs, men ellers er det ganske så likt. Fin blogg! Enig med maikent det var noe av dette vi trengte er inne :) Alle tiders! Vi storkoser oss i blokk hvertfall!

SandraogBalto

20.november

Det jeg mener må være vanskeligst ved å bo i blokk må være om hunden bjeffer en del. Det vil jo være utrolig irriterende og du har jo tross alt naboer på alle kanter. Det er veldig mange som må selge eller avlive pga. nettopp dette. Har egentlig ikke merket noe fiendtlighet mot de som bor i blokk med hund, bortsett fra at de som gjør det ofte sliter med f.eks sinte naboer. Selv bor jeg på gård så er nok veldig utskjemt da det bare er til å åpne døra å la hundene være ute så lenge de vil. Jeg trives best med det, selv om jeg er litt lat der^^, men om jeg hadde måttet bodd i blokk hadde ikke det hindret med i å ha hund :) Veldig god blogg som tar med både fordeler å ulemper :)

maikent

20.november

Så fint innlegg! dette trengte vi her på hunden.no, er så mange som har så mange fordømmer mot å bo i blokk med hund, men det kan jo være like bra som å bo i hus? så jeg personlig har ingen fordømmer mot det, og regner selv å bo i leilighet om 1 eller 2 år så en må bare sette seg bedre tid før eksempel skole og jobb, siden hunden kan ikke bare sleppes ut i hagen, den må gå tur siden det ikke er noe inn-gjerdet egen hage. Men hvorfor skal ikke folk som bor i blokk ha hund? Supert innlegg!!! :)