Felicia Skreslett

Blogg

Border Collien er verdens mest populære hund når det kommer til gjeting, og er en av de to eneste hunderasene som gjeter ved hjelp av trykk. Dette er en billig, lettlært, smart og pen hund. Noe som gjør den attraktiv også for mennesker som værken bor på gård eller er interressert i gjeting. Men hvor fint er egentlig det?

Border Collien stammer fra grensen mellom Skottland og England, derav navnet "border". Dette er, som sagt, en gjeterhund, og den skiller seg ut i fra andre hunderaser fordi denne rasen aldri har blitt avlet på etter utseende. Som kjent, var det mye flere bønder før, og de tok tidlig i bruk gjeterhunden for å lette arbeidet under sanking på gården.

Den første Border Collien som er kjent i Norge, var Ola Ødegards tispe Kerry, som kom fra Sverige i 1955. Ødegard ble sendt rundt i landet for å demonstrere bruken av gjeterhund, og stilte med to hunder da Norges første gjeterhundprøve ble holdt i 1957.

Som dere forstår, går historien om Border Collie som gjeterhund langt tilbake. Men i flere år har det ikke bare vært gjeterhund, det har vært hund til både agility, lydighet, flyball, turkamerat og kos. (og så videre) Hva synes jeg egentlig om det?

 

Om jeg ser på finn.no i dag, og søker etter "Border Collie" får jeg 71 treff. Mange av annonsene er mangelfulle, men fra de som har mer informasjon enn fødselsdato og telefonnummer til oppdretter, klarte jeg å finne frem noen tall. Av disse er det 7 som ikke vil bli registrert, 13 som står igjen etter leveringsdato (på dette punktet er variasjonen alt i fra 3 måneder til 8 år), 2 kull der èn eller begge foreldre har påvist hofteleddsdysplasi (HD), 13 blandingshunder. Det har også blitt sånn, nå som Border Collien ikke lengre er gjeterhund - at det er blitt avl på utseendet. Jeg fant tre annonser der farger og utseendet er trukket mer frem enn linjer, og bruksegenskaper på hunden.

Jeg står da igjen med 33 tilfeller der jeg ikke, ut i fra annonsen, kunne finne noe "feil".

 

Når det gjelder det å ha Border Collie som kosehund - hva kan konsekvensene bli?

En kan på ingen måte stikke under en stol at dette virkelig èr en gjeterhund. Det skal veldig, veldig mye til for å få en BC som ikke viser tegn til interresse for gjeting. Og er det ikke sau i nærheten, vil den nok finne noe annet. Biler, er en sikker favoritt blandt understimulerte BCer. Sykler, pinner, hybelkaniner og mennesker(!) er andre ting som ofte kan være interressante. Eller andre hunder, og andre dyr.

Jeg er med i en facebook-gruppe som kalles "Border Collie Norge", og for en stund siden var det et annet medlem som skrev: "Jeg har en nydelig og snill bc jente på 2,5 år. Ho var aldri stort interessert i gjeting. Men nå siden noen måneder har ho begynt skikkelig med gjeting. Ho vil gjete de andre hunder vi har og hestene i stallen og eg få ikke slutt på det. Og hvis eg holder ho i bånd så at ho ikke kan gjete begynner ho å skrike og hyle og bjeffer kjempe høyt. Jeg driver med ho lp og hundekjøring hva ho syns er kjempegøy så ho blir jevnlig brukt så det kan nesten ikke være at ho kjeder seg bare. Håper noen har nyttige tips hva jeg kan gjøre!"

Dere leste alle sammen hva som egentlig sto skrevet, men i mitt eget hode leste jeg: "Jeg har en nydelig og snill hund, på 2,5 år, som er kommet til verden utelukkende for å gjete. Nå har hun faktisk begynt å gjete! Hva kan jeg gjøre med dette?"

Dere hører selv hvor bak mål dette egentlig høres ut? Og uønsket gjeting er ofte ikke det eneste problemet med å ha Border Collie.

Dette er en meget aktiv rase, som krever mye aktivitet og utfordringer, både i form av fysisk aktivitet, og mental stimulering. Det er veldig lett å glemme hvilket ansvar som fører med en hund, når man ser på det lille dun-nøstet av en valp, men de fine øynene og den spesielle valpelukta.

Konsekvensene av understimulering er stort sett de samme uansett hund. Det er det samme som hos oss mennesker, når en lang ferie går mot slutten kjenner du deg gjerne rastløs, kanskje du til og med føler deg unyttig? Tenk deg hvordan en BC har det, som er avlet frem, generasjon etter generasjon, for å gjete best mulig. Det er viktig å huske på at om det går over lang tid - vil mangel på mental aktivisering gjerne føre til at hunden blir aggressiv.

Hva med BCen som gjeterhund? Vil dette forandre noe der?

De aller fleste hundene er avlet frem til noe, selv Chihuahuaen var egentlig en vakthund. Det er lenge siden den ble avlet som vakthund, og disse instinktene er egentlig borte, de begrenser seg til at de (i likhet med de fleste hunder) bjeffer når dørklokka ringer, eller om en annen hund bjeffer utenfor.

Hvorfor skulle ikke dette skje med BCens gjeterinnstinkter? Av og til, skjer det at selv hunder med gode gjeterlinjer ikke tenner på sau. Tror dere tilfellenne er færre der foreldre, besteforeldre og oldeforeldre ble avlet på grunnet fargen, og aldri har fått sett sau? Hva tror dere kom til å skje om jeg dro på finn, fant frem en av annonsene der valpene kommer fra fine, kosete, foreldre?

Ikke vet jeg, og jeg ønsker vel egentlig ikke å finne det ut.

 

Kilder:

http://no.wikipedia.org/wiki/Border_collie (07.01.2014)
http://www.nsg.no/border-collie/category2748.html (07.01.2014)
http://www.nsg.no/historie/category2749.html (07.01.2014)

+ alle annonnsene, der "Border Collie" er nevnt, på finn.no

 ellbell

20.november

Agility-border: Problemet er jo ikke de so. Driver aktivt med hundeappen og har border. Men BC er en rase som krever litt ekstra, akkurat som husky gjør på sin måte. Men det å trene et par ganger i uka er ikke å trene hundesport aktivt. Ergo- ikke bo med BC i byen. Her jeg bor får du BC kasta etter deg. Mye BCmikser og mange som er såååå søøøøte når de er små. Målrettet avlede BCer selges selvfølgelig for den prisen de er verdt, og de som aktivt velger BC på grunn av de egenskapene den rasen har velger selvfølgelig å kjøpe hund fra de gode oppdretterene. Men denne handelen er jo ike problemet heller. Å ikke erkjenne sin egen rase sine negative sider er en smule arrogant synes jeg. Ofte hadde det vært smart å tenke motsatt. Finne de negative trekkene ved rasen og deretter finne ut om du kan leve med dem eller trene på en slik måte at det ikke blir negative ting. Jeg vet i hvertfall selv at. cocker ikke er for alle og at det er mye negativt med den rasen selvom jeg elsker den selv.

ellbell

20.november

Veldig god blogg. Jeg skjønner ikke hvorfor folk olle kan se etter egenskaper de ønsker og så velge hund ut i fra det fremfor å gå etter utseende og pris på finn. Sukk. Veldig, veldig godt skrevet, saklig med gode avsnitt og velplasserte spørsmål som setter i gang tankevirksomheten. Gratulerer med forsideblogg!

Agility-border

20.november

BORDER COLLIE PASSER LIKE GODT I BY SOM ANDRE HUNDER, SETTER PASSER OGSÅ INN I BY, GOLDEN RETTRIEVER PASSER OGSÅ INN I BY, SÅ LENGE HUNDENE Blir BRUKT TIL NOE OGSÅ. LYDIGHET, SPOR, AGILITY OVS. Border collie er en hund som passer hvor som helst, så lenge den for mental og fysisk trening også, en hund kan til passe seg overalt ;)

Catta

22.januar

Gratulerer med forsideblogg! :D det var fortjent!

Cody

20.november

Syns dette var en innamri god blogg! Det er desverre for mange som du beskriver over her. Du skaffer deg en søt og snill valp, og plutselig begynner den å gjete. Skrekk og gru! Eller.... kasnkje man skullle tenkt på det før man skaffet seg en slik hund. Syns du belyser dette godt!

Agility-border

20.november

man må ikke ha sau for og ha border collie, og man kan bo hvor som helst, så lenge hunden for brukt seg syklisk og fysisk. Agility og lydighet, spor, ipo.

Agility-border

20.november

Border collie er for det første ikke noen billigere rase en andre raser! Har bc selv, og skjønner ikke hvordan du kan si noe så nedverdigende om den rasen jeg har. Bc koster like mye som f.eks setter, husky, labrador ovs. Men greia er at småhunder er dyrere i pris, nettopp for det de for færre valper i et kull, og da tar de mer betalt for små hunder, pluss at små hunder er poppulære veskehunder blant annet. I mot settning til store raser som for mange valper i et kull, derfor er små raser dyrere, for de for færre valper. De fleste store raser er like i pris. Og border collie er en hund som er vanlig og ha overalt, uansett hvor man måtte bo. Og det er da ikke noe feil med at man bor i byen med en border collie, eller noe feil med at man bor i byen med en setter, eller en harehund, de må bare få brukt hodet sitt hver dag. Da kan du heller si at folk som ikke driver aktift med hundesport kan la vær og skaffe seg en så aktiv hunderase som border collie. For border collie krever hjernetrim. Jeg har mange venner jeg som bor i leilighet tett i byen som driver aktift med rally lydighet og Agility, er da ikke noe feil med det? Kjenner også en med en gordon setter som bor i byen til og med, og hun tar med den på jakt i skogen. Det viktigste er at en hund for brukt seg.

Ty-97

20.november

En utrolig bra temablogg, er så enig med deg! Utrolig kjekt å vite egentlig, alltid greit med slike temablogger! :))