Cerebral Parese (CP) er en sykdom som er forårsaket av en hjerneskade spedbarn får. Jeg er en av disse, og basert på mine erfaringer velger jeg å skrive en temablogg. For hund hjelper veldig i hverdagen, for oss og mange andre funksjonshemmede.

Mange tror at med cp vil man ikke kunne leve et normalt liv, men det kan man, så godt som normalt hvert fall. Det er ingen garanti for at man kommer til å gjøre det, men flertallet lever normalt. Men det er ikke bare å leve normalt, en har fått en funksjonshemmende sykdom og den må hele tiden trenes for at kroppen skal funke. Helt fra tidlig alder og hele livet gjennom.

Fysio, treninger, gåturer, ridning, svømming, sport generelt sett er ofte et godt bidrag for å holde det ved liket. Men dette er ikke det eneste som funker, en annen ting og som bloggen skal handle om, er hund. Hund funker veldig bra, og er ikke bare en treningshjelp, men også en bestevenn!

Hund er riktignok et stort ansvar, men en trenger ikke å ha hovedansvaret. Bare det å ha en hund i hus funker bra. En omgås hund og gir mer av seg selv for at den skal være lykkelig. Jeg som er vokst opp med hund i hele nabolaget, og aldri hatt hund i hus før for 3 år siden, har det vært tydelige forandringer på. Jeg var jo allerede da 11 år og forsto jo ansvaret ved en hund. Hun ga meg en glede og jeg fikk lyst til å trene med henne. Men da trenger man jo hele kroppen.

En annen ting er det at hver dag trenger en hund aktivtiet og tur. Og noen må gå ut med den. Det er en fin måte å komme seg ut på gåtur, løpetur eller koseturer. Å være aktiv er for oss med cp ikke noe vi gjør om vi ønsker, men noe vi må, hele livet gjennom. Så hvorfor da ikke gjøre det med en kompis.

 

Flere personer har konkurranse instinkt og er konkurransemennesker. Jeg er slik, alt jeg holdt på med vil jeg konkurrere i, ellers er det ikke noe vits. Ja, man trener ofte for å bli bedre, men da kan man jo like gjerne vise at man er god på en konkurranse også. Jeg driver med håndball, hund og hest. Og de siste tre årene har hund og hest vært en del av livet mitt. Og det har gitt forbedringer, jeg er blitt bedre. Synlig bedre. Med hund har det blitt bedre for meg på kordinasjon. Hele høyre siden min er bedre. Jeg er nødt til å bruke høyre side minst like mye som venstre side, og det er der noe av det med hund har gjort meg så mye bedre.

Å gå turer og løpe turer hjelper på beina, å kaste leker med hunden og leke med den hjelper på hele kroppen. En hund hjelper så mye mer enn hva man tror. Mye mer enn hva man tenker over, selv som funksjonshemmed. Jeg har ikke selv tenkt over det, men takket være Tinka er jeg så mye bedre i hele høyre siden. Så hadde det ikke hvert for Tinka ville jeg antageligvis fortsatt vært nødt til å bruke fysio, men isteden har jeg en daglig terapaut i form av min bestevenn. 

TOLLERKLEM
CHRISTINE OG TINKAMagnini

20.november

Hadde null anelse om at du hadde cp, for en modig og flott blogg du har skrevet! Vil tro dette er en blogg som kan både inspirere og motivere andre i lignende situasjon, for oss andre er det lærerikt, og jeg syns det er rørende å lese om hva Tinka har gjort for deg : ) To tomler opp, noe av det beste jeg har lest her inne på lenge.

-Mellon

20.november

Hjertesukk og alt det der, så fint! Fint å lese en temablogg skrevet ut i fra egne erfaringer, og ikke minst gøy å lese om alle måtene Tinka har hjulpet deg! Alle trenger en hund, det er bare vi som er litt "ødelagt" som virkelig merker det ;) Lykke til videre, forresten :)

MiriamOgHippie

20.november

Jeg kjente jeg ble skikkelig stolt av deg når jeg leste denne bloggen! Jeg hadde ingen aning om hva du har vært/er gjennom. Du er god og flink! Stolt av deg! Ikke nok om at du er fantastisk flink var dette en utrolig god blogg! Godt formulert og en viktig ting å ta opp, det er ikke så mange som vet så mye om dette. Den ga hvertfall meg et mye bedre syn på ting :)

Ty-97

20.november

Herregud, også har jeg ikke fått høre noe om det her før nå. Det her forklarte så mye. En godt og velformulert blogg Christine, virkelig!

lynper52

20.november

Håper og tror at du får mye nytte og glede av Tinka! Godt formulert tekst , og fine bilder! Spesielt det siste bildet! To veldig fine jenter:) Lykke til videre som hundeeier:)