Dette er viktig å huske på om vinteren

Her får du ekspertens tips på hvordan du kan ta godt vare på hunden når kulda setter inn.24.
Publisert
NOVEMBER 2017

Journalist
Inger Lise Walle


Hunder kan også fryse, selv om de har pels. De kan bli skadet av frost, og de salte veier. Så her kommer noen tips på hva slags pleie hunden skal ha om vinteren.

– Det er ikke bare temperaturen som spiller inn. Vind og fuktig luft kan gjøre det kaldere enn det som står på gradestokken, sier veterinær Lotta Möller til vivilla.no.

Noen hunder fryser mer enn andre

– Det er individuelt hvor mye en hund fryser. Det kommer for eksempel an på hvor mye pels den har, og hvor vandt den i å være ute når det er kaldt. Enkelte raser tåler kulden bedre enn andre. Valper eller syke hunder har ofte vanskeligere for å holde på varmen, sier Möller.

Det beste du kan gjøre for hunden din er å holde den i aktivitet når den er ute. Akkurat som med oss, så fryser vi om vi står stille, eller er i lite bevegelse. Om hunden får bevege seg er det mindre sannsynlig at den begynner å fryse. Om det er skikkelig kaldt, kan det være greit å ta på et dekken om hunden har kort pels, eller lite underull. Det er også kaldt i bilen på vinteren, så hunden bør ikke være alene i bilen i lang tid, ta også gjerne på et dekken her.

Noen kroppsdeler er også mer utsatt for forfrysning.

– Ører, hale, poter, spener og hanhunders pung - kroppsdeler som stikker ut er spesielt utsatte. Etter at dere har vært ute på tur, bør du sjekke disse områdene litt ekstra. Første tegnet på forfrysning er blek og kald hud, forklarer Möller til vivilla.no.

Poter er ekstra utsatt om vinteren

Saltede veie kan også være en plage for hunder, det er derfor lurt å spyle av potene etter en tur på saltede veier. Potene kan bli tørre og sprekke om saltet får tørke dem ut.

Om du og hunden skal på tur i skaresnø er det en fordel med potesokker, slik at hunden slipper å få den skarpe snøen til å skrape opp beina.

Kilde: vivilla.noIda Cecilie Romset

20.november

Noddy fryser veldig fort av seg, men samtidig hater han å ha på dekken, så på vinteren er det vanskelig for meg å vite hva jeg skal gjøre med han. Velger å la han gå uten dekken så lenge vi er i bevegelse (og ikke er regn/beinkaldt), men når vi er å trener osv og han må så stille mellom øktene er han nødt til å ha på dekken om han vil eller ei. Til potene kjøpte jeg en salve som skulle være fin, men den har vi ikke fått testa ut ennå.