Føler seg tryggere med Ben

Gjestehuset ligger bak høye murer, likevel har inntrengere klart å true hotelleier Ron Mudge med pistol hele fem ganger.29.
Publisert
NOVEMBER 2017

Fotograf
Inger Lise Walle

MH
Journalist
Marie Hatlevoll


82-åringen driver Oak Tree Lodge i en forstad utenfor Johannesburg i Sør-Afrika. Huset han bygde til seg selv og kona for 25 år siden ble etterhvert utvidet med en rekke gjesterom. Men til tross for at eiendommen ligger i et forholdsvis rolig strøk har han flere ganger hatt ubudne gjester.

- Jeg har fått en pistol rettet mot hode fem ganger. To av gangene endte jeg på sykehus, ettersom jeg kjempet imot. Jeg mistet rett og slett temperamentet, noe som føltes bra der og da. En mann liker ikke å bli ydmyket på den måten. Men den ene gangen fikk jeg et skrujern i magen, og fikk en del skader, forteller han.

Varsler før alarmen

Uansett hvor Ron beveger seg følger en liten firbeint skygge etter. Schäferen Ben har bodd hos Ron i fire måneder nå, og er i praksis fortsatt en valp. Men han kjenner sine arbeidsoppgaver.

- Jeg har aldri hatt vakthund tidligere, kun St. Berhardshunder som på sin måte var skremmende på grunn av størrelsen. Grunnen til at jeg fikk Ben var at sønnen min insisterte på at jeg måtte ha en vakthund. Han bor selv på naboeiendommen og har fire hunder, sier Ron.

Men han ser fordelene med å ha hund. Til tross for at han har sensorer i hagen og monitor på soverommet hvor han med en gang kan se dersom noen beveger seg i hagen, kan lite sammenlignes med Ben.

- Han oppfatter lyder før monitorene gjør det, og sier ifra.

Skjer raskt

Det viktigste for Ron er å holde eventuelle innbruddstyver ute av huset.

- Hvis de kommer inn og blir redde, kan alt skje. En nybegynner vil da ofte skyte deg, mens en mer erfaren løper bort, sier han.

Og selv om man er tilknyttet sikkerhetsselskaper, er det ikke alltid det hjelper.

- Det tar et visst antall minutter før de kommer når en alarm utløses, og det vet de kriminelle. De handler derfor kjapt, og er ofte borte før vaktene kommer, forklarer Ron.

Kan gi traumer

Hotelleieren er forøvrig ikke oppvokst i Sør-Afrika, men Storbitannia. Han kom til landet i 1970 da han fikk en toårs-kontrakt i IT-bransjen. Den ble hele tiden forlenget, så det endte med at han og familien ble i Sør-Afrika.

- Det har skjedd en enorm utvikling på kriminaliteten i løpet av disse årene. For 40-50 år siden var den langt mer uskyldig, da gikk de kriminelle rundt med pinner og fisket vesker ut gjennom vinduene, stjal mat eller bensin fra tanken på bilene. Nå er det langt mer alvorlig, og ofte bruker de kriminelle pistol, forteller Ron.

Han kjenner til mange andre som har opplevd ubudne gjester, ikke alle takler det like godt.

- Folk kan bli traumatisert av dette. Ofte skjer det midt på dagen, den ene gangen satt jeg for eksempel og spiste lunsj med min kone, sier han.


I slike tilfeller kan en vakthund virke avskrekkende, svært mange i byene har dette. Ben både bor og sover sammen med matfar. Og selv om han kan virke svært så truende når man nærmer seg porten, er han egentlig en stor kosegris. Han tar også vel imot gjestene når Ron sier det er greit.

- Det å bo i et land som dette har sine utfordringer, hvor man må ta en del forhåndsregler. Det er bare et av aspektene ved å bo i Sør-Afrika. Men det er så mye bra, og vi trives så godt. Så vi har ingen planer om å flytte tilbake til Storbritannia. Det er her vi bor, avslutter han.Elisabeth Husberg

29.november

Artig å lese om noen som lever på en helt annen måte enn oss. For meg høres det er utopisk ut, og verken varme, eksotiske dyr, god mat eller noe annet ville få meg til å velge bort trygg ferdsel, sånn stort sett. Man kan aldri garantere noe, men godt hunder kan hjelpe i de fleste situasjoner. Jeg hadde muligens ville hatt flere :D