Jul for slumhundene

I Sør-Afrika er det flere samfunn som kalles township. Her bor det også mange hunder.07.
Publisert
DESEMBER 2017

Journalist
Inger Lise Walle

MH
Fotograf
Marie Hatlevoll


Township er en betegnelse på rasemessig avgrensede bydeler eller gettoer konstruert av apartheid-regimet i Sør-Afrika på slutten av 1800-tallet og varte til apartheids fall på 1990-tallet. Mange av disse områdene regnes i dag som forsteder.

Townships i Sør-Afrika ble etablert for å huse svarte, indiske og fargede. De var ofte plassert et godt stykke utenfor byene, som var reservert for hvite, men gjerne i nærheten av farmområder og industri-områder. Innbyggerne i townshipene ble nemlig brukt til billig arbeidskraft.

Områdene var, og er, fortsatt preget av dårlig levestandard, med arbeidsledighet, overbefolkning, slum, og mange steder voldsom kriminalitet som resultat. Den største townshipen er Soweto utenfor Johannesburg, og huser omtrent 1.272.000 mennesker.

Terry Raichalt sin butikk.

Lager hundegodteri

Terry Raichalt lager hundegodis.

Terry Raichalt jobber i Walkhaven Dog Park utenfor Johannesburg. Hun driver en liten butikk med hundeutstyr, som selger halsbånd, bånd, leker og andre hundeartikler. I tillegg lager Terry egne hundegodterier, som hun også selger i butikken. Godbitene er oppkalt etter hennes egen hun Em.

– Jeg liker å lage hundegodteri. Jeg begynte i det små, og bare til min egen hund, men flere fikk nyss i dette, og lurte på om de kunne kjøpe av meg. Så da begynte jeg å lage til butikken, forteller Raichalt.

Julepakke

I fjor begynte hun med julepakke, som består av en eske, fylt med hjemmelaget hundegodteri.

– Veldig mange her er veldig glad i hundene sine, og vil gjerne kjøpe julegave til dem. Så i fjor lagde jeg 250 slike juleesker, og i år må jeg lage omtrent 1200, forklarer Raichalt.

Jul til township-hundene

I år kom Raichalt på en lur idè til hundene i townshipene. Hunder som lever et tøft liv, det er dessverre ingen hemmelighet at hundene ofte blir mishandlet og misbrukt på det groveste. Mye av dette grunner i at innbyggerne mangler kunnskap om hund. Likevel holder hundene seg rundt disse boligområdene på grunn av mat.

– I år skal vi inn i townshipen i nærheten her å dele ut julepakker med godbiter til hundene der. Folk som kjøper julepakke til egen hund, kjøper gjerne en ekstra. På denne måten har vi fått sponset julepakker til hundene i townshipen. Målet var å få sponset 100 pakker, men vi begynner å nærme oss 150 allerede, forteller Raichalt.

Hver pakke inneholder et utvalg hundegodis, og et sitat om hunders hengivenhet.

Går med mye tid

For at alle skal få pakkene sine står Raichalt om tidlig om morgenen, og bruker stort sett all ledig tid på å få i orden alt sammen.

– Det tar mye tid, og jeg får ikke sove stort, men gleden hundene uttrykker for godbitene er verdt det. Vi skal kanskje ha med oss et lokalt TV-team når vi skal inn med julepakken til hundene i townshipen. Alt som bidrar til større fokus på hundene der er veldig bra, vi trenger å øke dyrevelferden der, sier hun.