Valpens første jul

Når huset pyntes til jul blir det mye fristende for en ung hund. Alt fra ledninger til kuler, fra pakker til juletre. For å unngå problemer er det bedre å være føre var enn etter snar.02.
Publisert
DESEMBER 2017

IH
Journalist
Inger Handegård


Hva er vel mer morsomt å leke med enn et juletre. Der er det massevis av flotte baller hengt opp i passe høyde og grener og ledninger å bite i. For å bevare husfreden og ha en fin og rolig julehelg uten besøk av elektriker og veterinær, er det lurt å ta noen forhåndsregler når man har valp og unghund i huset.

Alle lys festes høyt oppe på treet

Så høyt at valpen ikke kommer til de elektriske ledningene. I de fleste nyere hus er det stikkontakter øverst på veggen eller i taket beregnet til taklamper. Her plasserer du stikkontaktene til juletrelyset i år. Ledninger som ligger på gulvet er en meget stor fristelse for små valpetenner, en fristelse som kan koste dem livet.

Fest toppen av treet i taket

Skru en krok fast i taket rett over juletreet eller skru kroken inn i taklista. Herfra drar du et sterkt fiskesnøre som festes godt til toppen av treet. På denne måten slipper du å være redd for at treet skal velte dersom en livlig valp tar tak i en gren eller pynt og drar til. Å feste treet på denne måten er også lurt dersom du har småbarn.

Bruk uknuselige kuler og uspiselig pynt nederst

Det finnes så mye vakkert i tre, stoff, papir og hard plast å velge mellom. Så langt som valpen når bør det være fritt for knuselige kuler. Når disse går i stykker blir det skarpe biter som kan skape store problemer nede i valpemagen. Glem spiselig juletrepynt! Det er å be om bråk dersom du pynter treet med pepperkaker og annet snacks.

Ta deg tid til valpen og unghunden din

Mitt oppi alt julestrevet må du ta deg tid til unghunden. Ellers vil den boble over av energi og spillopper julaften. La den få lete etter noen godbiter, lære seg noen småkunster, få gå en tur løs i kupert terreng eller leke med andre hunder på samme alder. Hvorfor ikke avtale at hundevennegjengen samles til et fast klokkeslett julaften slik at hundene får leke og kose seg, før de tobeinte skal starte sin julefeiring.

Gi hunden en julegave som varer noen timer

Noe å gnage på er alltid populært, men det må vare litt. Et griseøre, en stor, rå knoke, for den som ikke liker rått finnes det nå røkte knoker å få kjøpt!, eller et stort tyggebein. Tørket oksepenis er en av de tyggesakene som varer lengst. Unngå tørrfisk for da forpester du hele stua, og ribba eller pinnekjøttet smaker ikke like godt når det skal spises i en tørrfiskeim. Pakk hundens julegaver inn i melkekartonger som tapes godt sammen i enden. Utenpå har du noen lag med gråpapir eller vanlig julepapir. Stikk noen hull med skarp kniv slik at godlukta siver ut. Så lar du hunden pakke ut selv. Pakk gjerne også inn noen nye leker. En vaskeball, en tennisball, en knute, et pipedyr, en kong. Kjøp leker som er lette å holde rene og som er holdbare uten farlige løse biter eller fyll. Det er stas for hunden å få sin egen julegave.

Unngå magesjau

Hunden må gjerne få noe ekstra godt julaften, men ikke så mye og så fett/krydret at hunden blir sjuk og du må tilbringe resten av julaften med å tørke opp fra gulvet og følge en dårlig hund ut en million ganger. Gi hunden bare litt ribbe og pinnekjøtt, en smak er mer enn nok, for dette er kraftige saker. Enkelte hunder reagerer med diarè av det minste uvant, andre tåler litt mer. Risgrøt er mer skånsomt for en ung mage. Pass også på at velmenende gjester ikke gir hunden din noe å spise. Spesielt farlig er det med bein fra kalkun, kylling, ribbe og pinnekjøtt. Dette er ikke hundemat. Hvorfor ikke gjøre en avtale om et fast sted og klokkeslett der alle hundevennene kan samles for aktiv lek

Frisk luft er sunt for både hund og eier

Bruk fridagene i jula til å kose deg med hunden din. Gå turer som er tilpasset din hunds størrelse og alder.Linda95

20.november

Bra dere tar opp igjen eldre artikler for dette er noe som hvert eneste år er viktig! Jeg har ikke hund, men en katt og det kan nesten sammenlignes, spesielt dette med juletre og julemat. Vi fester alltid juletre i taket og henger minst mulig nederst på treet, helt uknuselige kuler og ting min katt kan kjære seg på eller spise. Katter skal også ha veldig små mengder av slik kraftig kost som ribbe, derfor holden nok den seg til litt ekstra god kattemat på boks, kanskje varmet også :) En meget god artikkel og bra dere tar disse opp igjen!!

mazi

20.november

Utrolig flotte tips du hadde der :) Hunden min hadde sin første julaften i fjord og det gikk over all forventning så håper på at det går like fint i år også. Smart måte å pakke inn en godbit og så stikke hull på pakken! Det er noe som bare må testes ut i år! :)

Bellare

20.november

Ja, det kan jo bli skikkeleg spennande med ein 3 mnd. gammal kvalp i hus. Muligens to faktisk + kvalpemora... Hugsar når kattane var små, gjekk oppi juletreet, klatra både høgt og lavt. Dingla med julekulder... Den eine er ikkje vaksen i haude enda, og kjem aldri til å bli det heller, så her er julekuler fortsatt supermorro å leike med! Får no berre sjå kva kvalpane seier til juletreet og julepynten :p

Miss Puddel

20.november

husker første gangen vi hadde valp, kattunge og juletre på en gang, treet var solid forankret i taket, men det varte bare i tre dager likevel, ettersom katten satt oppe i treet og slapp ned kuler til valpen...

hera

20.november

hær hjemme gikk det over all forventning, hadde julebesøk av ei veninne som har ei tispe på 7mnd, så vi var ute med alle valpene ei på 3mnd ei på 5 mnd og ei på 7mnd. Gikk ut på nabo marka som ligger brakk og har værdens største illtuer og lot de lek lenge alle sov helt til kvelds etterpå. Faktisk så var det ingen int for julegavene heller! med andre ord, det gikk over all forventning :)