Klipping av klør

Mange eiere synes det er skummelt å klippe klør og eierens usikkerhet smitter lett over på hunden. Men regelmessig kloklipp er viktig for hundens helse.Mange eiere synes det er skummelt å klippe klør og eierens usikkerhet smitter lett over på hunden. Men regelmessig kloklipp er viktig for hundens helse.

Mange hundeeiere synes det å klippe klør er en vanskelig jobb som de helst hopper over eller overlater til veterinæren, men egentlig er det å klippe klør ikke så mye verre enn å klippe dine egne negler. Dagens hunder får ofte for lite mosjon på hardt underlag til å holde klørne naturlig korte. Dermed må klørne klippes regelmessig for å hindre at de blir de lenger og lenger. Uten kloklipp kan klørne bli så lange at hele poten til slutt blir deformert for livstid. Lange klør er dessuten mye mer utsatt for brekk- og sprekkskader enn en korte klør.

Her er det på tide med kloklipp

En brekt klo gir lang tids halthet

En skadet klo er en vond opplevelse for hunden. Inne i kloa ligger nerven som ved klobrekk blir klemt eller til og med blir helt blottstilt. Det hele ender ofte med et veterinærbesøk der hunden må bedøves helt for å få kloa trekt ut eller klipt av helt inne med rota. Etterpå blir det flere uker med halthet og såre poter.

Klørne er ferdig klipt

Å forebygge er det beste

For å prøve å unngå kloskader er det viktig med regelmessig kloklipp. Start mens valpen er helt liten og vær rolig, men bestemt. De færreste hunder liker å få klørne klipt, for du må holde både poten og hunden i et stødig grep for å kunne kontrollere hvor og hvor mye du klipper. Dersom du føler deg usikker får du en medhjelper til å holde valpen på fanget. Pass på slik at valpen ikke får stikke av, men vær vennlig uten å finne deg i tull! Bruk en skarp klotang av god kvalitet. En dårlig tang vil ikke kutte kloa med et skarpt snitt, men presse den sammen rundt nerven slik at det gjør vondt.

Her er det lett å se hvor langt ut blodårene vokser

Nerven og blodkar vokser ut når kloa blir lang

Kloa er bygd opp med et hardt ytre lag og inni er det mykere vev med nerver og blodårer. Etter hvert som kloa vokser seg lang vokser også blodårene og nervene utover i kloa. Har klørne blitt for lange kan du derfor som regel ikke klippe de så korte som de burde være. Du må isteden klippe den stadig litt kortere flere ganger etter hverandre slik at blodårer og nerver trekker seg tilbake. På hvite klør kan du se blodårene godt, men også på svarte klør er det mulig å se hvor langt ut blodåren går. Like utenfor der blodåren slutter blir det en fure på undersiden, nesten lik hoven på en hest. Dersom du får en dyp fure og gjerne med en krum spiss i enden, er kloa for lang. Klipp fra undersiden og opp. Siden blodårene ligger i bunnen av kloa kan snittet være nesten loddrett. Klipp så mye at du nærmer deg det punktet der kloa blir tykkere og der furen på undersiden starter.

Velg en klotang av god kvalitet. Det finnes mange klotenger som ligner på denne, men alle er ikke av like god kvalitet!

Klipp raskt og bestemt

Ta et raskt klipp med en skarp saks, det kjenner hunden minst. Er du usikker og klipper sakte, klemmes nerven sammen slik at det blir vondt. Dersom du skulle være uheldig og klippe slik at det kommer litt blod, så er dette en kortvarig smerte, som å skjære seg med en skarp kniv. Ta det helt rolig og fortsett med å klippe resten av klørne. Blir du redd og avslutter klippingen for å trøste hunden, ja, da blir også hunden redd og det blir trolig vanskeligere å klippe klør neste gang. Hvor ofte du skal klippe varierer fra rase til rase og fra hund til hund. En kraftig hund som får mye mosjon på hardt underlag trenger kanskje ikke klippe sine klør hele sommerhalvåret.

Klipp lite men ofte

En hund som får mindre mosjon må kanskje få sine klør klipt så ofte som hver 14. dag. Klipp gjerne hver uke for å unngå å ta mye om gangen. Dersom du hører klørne på en korthåret pote når hunden går på et hardt gulv har den for lange klør. Har hunden langt hår på poten ville dette dempe lyden. Dersom du lurer på om hunden har for lange klør, så har det som regel det. Det er bedre å klippe lite og ofte enn mye og sjelden!

Linda h

20.november

"Dersom du hører klørne på en korthåret pote når hunden går på et hardt gulv har den for lange klør. " Javel? Det er vel individuelt. Klipper jeg klørne på min AH tispe så det ikke høres at hun går over gulvet, da må jeg klippe godt innpå nerven.. Hun har korte fine klør, men hører fortsatt at hun går over gulvet.

Zafira

20.november

Her trengs bare kloklipp om vinteren... må faktisk sette på alarm på telefonen slik at jeg ikke glemmer det..he,he..

NinaLibby

20.november

Ikke greit når hunder får for lange klør! Etter 12 år som hundeeier skulle man trodd at jeg kunne dette, men har faktisk ikkke trengt å klippe klør en eneste gang!!:) tar det som et tegn på at de får nok mosjon;)

susanneee

20.november

har aldri gjort det, men det er kanskje ikke nødvendig ? : /

kriistiine

20.november

Har hatt litt problemer med valpen vår, fordi klørne er så små, potene er små, og hunden er heller ikke spesiellt glad i å ligge i ro enda :) men så var jeg på dyrebutikken her om dagen å snuste litt i diverse hyller da fant jeg klotang for kaniner og andre gnagere. Denne passet perfekt! Den er som en vanlig saks, bare sterkere, og har "klotang" form på knivene! SUPER!

Kcaor

20.november

Jeg klipper neilene på mine hunder og kaninen min selv. Hunden min var redd i starten men ba henne "gi f***" så ga hun seg:P hehe! Synes det er greit å klippe selv jeg er vandt med det, har gjort det lenge nå. Men hunden til mamma liker jeg ikke klippe neilene til siden hun har helt svarte neiler så ser jeg ikke helt hvor jeg skal klippe til tider så er veldig forsiktig der:S Hvor ofte jeg klipper?:S hmm når jeg må antar jeg! Ser ofte på neilene dems, kan tenke meg sånn 2-3 hver uke kanskje:)

Ivo

20.november

Kjempe bra blogg!! Jeg er en av de som synes det er så utrooolig skummelt å klippe klørne :S Jeg er skikkelig redd for å klippe inn til nerven.. ! =/