Hjelp hunden min har HD

Hunden har vært til HD-undersøkelse og når avlesingsresultatet kommer i retur fra NKK viser det seg at hunden har HD. Da føles det ofte som om katastrofen er nær og at all fremtidig bruk av hunden er utelukket. Men heldigvis kan de aller fleste hunder leve godt til tross for svakheter i hoften.Hunden har vært til HD-undersøkelse og når avlesingsresultatet kommer i retur fra NKK viser det seg at hunden har HD. Da føles det ofte som om katastrofen er nær og at all fremtidig bruk av hunden er utelukket. Men heldigvis kan de aller fleste hunder leve godt til tross for svakheter i hoften.

En hund som har fått påvist HD, kan få problemer av varierende grad, men slett ikke alltid. Om den skal få problemer er selvsagt avhengig av graden av HD, men hvordan hunden er bygget og hvilken kondisjon og muskelmasse den har, er også svært viktig. Hunder med svakheter i sitt eksteriør og dårlig kondisjon vil ofte få større problemer med HD sammenlignet med en veltrent, godt konstruert hund som beveger seg sunt og effektivt.

Har hunden svak HD er det ekstra viktig med jevn mosjon og god oppvarming før hunden skal brukes til f.eks. agility

Svak grad gir sjelden problemer

En hund med svak grad av HD vil som regel ikke vise noen symptomer i det hele tatt, og vil som regel kunne leve et helt normalt liv. Hunden med svak grad HD kan fremdeles bli tjenestehunder i politiet og redningshunder. Dersom hunden har middels grad HD, er det større risiko for at den kan utvikle symptomer. Men alderen for når problemene vil oppstå kan variere mye. Noen hunder med middels grad HD kan begynne å vise en tendens til stivhet i hofteleddene ved 4-5 års alderen, men uten at dette er til nevneverdig plage for hunden. Andre kan vise symptomer tidligere, spesielt etter dager med hard fysisk aktivitet og dersom hunden mosjoneres mye på hardt underlag og er for tung. Noen hunder med middels HD vil ikke vil ha symptomer i hele tatt.

Hunden kan fungere bra med sterk grad HD

Dersom hunden har sterk grad av HD, er risikoen større for at den får problemer med hoftene. Noen hunder kan bli helt invalidisert, og noen ganger kan avlivning være det beste for hunden. Men det at hunden har fått diagnosen sterk grad HD er ikke det samme som at den blir invalid! Mange hunder greier seg forbausende godt selv om de har sterk grad, og kan fungere som normalt og være svært aktive selv i høy alder. En forutsetning er at du som eier tar hensyn til hundens svakhet og passer på både fôring og riktig mosjon.

 

Lange turer og mye herjing i dyp snø er ikke bra dersom hunden har middels eller sterk HD

Hold hunden i god kondisjon

Dersom hunden din har fått diagnosen HD er det spesielt viktig at hunden holdes i god kondisjon. Men pass på at du ikke overdriver treningen. Ensidig mosjon på hardt underlag, slik som lange sykkel- og joggeturer på asfalt, er hard kost selv for en frisk hund. Det samme gjelder turer med trekk og kløv der hunden får stor belastning over lenger tid. Lange turer og overdreven lek i dyp snø, er heller ikke bra.

Prøv å gå turer i skog og mark. Dette er minst like bra for deg som for hunden. Jevn mosjon er viktig. Mange turer i løpet av uka er mye bedre enn fem dager med lite mosjon og så lange turer hele helga. Dessuten skal du passe på at hunden ikke blir for tykk. Den skal selvsagt ikke holdes radmager, men hvor hvert overflødig kilo som hunden bærer på, øker belastningen på hoftene.

Det verste du kan gjøre er å begynne å behandle hunden som at den er invalid bare fordi den har fått diagnosen HD. Det er ikke bildene som avgjør hvilken fysisk form hunden din er i, det er bare hunden selv som kan fortelle deg hvordan den har det. Dersom hunden din ser ut til å stortrives med de turene den får og ikke vegrer seg for å gå ut og ikke ser ut som om den er invalid etter at den har hvilt seg etter turen, er det ingen grunn til å legge om på mosjonen.

Kan HD behandles?

HD kan til en viss grad behandles ved medisiner for å dempe smertene eller ved operasjoner. Gjennom å dempe smertene kan en hund som viser symptomer på HD få et bedre liv. Når smertene er borte, vil hunden lettere kunne bevege seg. Når hunden beveger seg mer, vil den få sterkere muskler som igjen gir bedre støtte for hofteleddet. Dermed vil hunden etter en tids regelmessig og fornuftig trening få en bedre hverdag.

Akupunktur kan prøves og ved Norges veterinærhøgskole prøver de ut effekten av å operere inn små gullbiter på spesielle punkter i muskulaturen rundt hoftene. Det er prøvd ulike operasjoner ved HD. Den mest drastiske går ut på å skifte ut hofteleddet og sette inn et kunstig hofteledd. Dette er en komplisert og kostbar operasjon som utføres på enkelte større dyreklinikker. Dersom hunden har en svakere grad av HD er en mindre drastisk operasjon aktuell. Det er en muskeloperasjon som gjør at lårhodet blir riktigere plassert i hofteskåla. Dette vil kunne redusere smertene i leddet så mye at hunden blir haltfri, også på lang sikt. Forutsetningen er imidlertid at hofteskål og lårhode er nærmest normale mht dybde og fasong og at det er ingen eller lite forkalkninger, men lårhodet ligger langt ut i hofteskålen.