Våteksem - Retrievereksem - Hot-Spot

Kjært barn har mange navn og våteksem er ett av dem. Slike fuktige, varme eksemer kalles også for Hot Spot og Retrievereksem. Våteksem starter ofte ved at det er en liten skade i huden der det starter en liten infeksjon som sprer seg utover slik at huden blir rød, klissete og betent. Pelsen klistrer seg sammen og hårene faller av.Kjært barn har mange navn og våteksem er ett av dem. Slike fuktige, varme eksemer kalles også for Hot Spot og Retrievereksem. Våteksem starter ofte ved at det er en liten skade i huden der det starter en liten infeksjon som sprer seg utover slik at huden blir rød, klissete og betent. Pelsen klistrer seg sammen og hårene faller av.

Trimmeraser må få pelsen trimmet for å beholde den vakre, lettstelte pelsen. Denne airedale terrieren var trimmemoden for en god stund siden....

Rene, velstelte hunder får sjeldnere våteksem

Våteksem er mest vanlig om sommeren når det er varmt og hunden bader mye. Våt, varm pels gir en ypperlig grobunn for bakterier. Som med de fleste andre sykdommer er det å forebygge langt lettere enn å behandle. Jeg er ingen veterinær, men jeg har gjennom årene lært meg et par enkle tips som du kan prøve.

Det er bevist at rene, velstelte hunder er mindre utsatt for våteksem enn skitne hunder som ikke får regelmessig pelsstell. Og naturlig nok er hunder med lang og tett pels, slik som retrievere, mer utsatt enn raser med kortere pels. Start derfor sommeren med å gi hunden en grundig gjennomkamming. Gammel underull som sitter igjen gjør at pelsen tørker saktere og at det ikke kommer luft inn til huden. Bruk først en grov kam, karde eller kost og fjern all løs og gammel pels helt inn til huden. Husk å gre kinn, bak ørene, under halsen, langs sidene, under halen og nedover på baksiden av lårene. En golden eller en spaniel skal også få noe av behenget bl.a. på halsen klippet og tynnet ut. Dette gjøres i god tid før sommervarmen setter inn. Pass på at du er lett på labben når du grer og klipper slik at du ikke skader huden. Slike småskader kan føre til problemer.

Gi så hunden et grundig bad dersom det er lenge siden den ble badet med shampo. Bruk en god shampo av et anerkjent merke som er beregnet på hunder. Spe shampoen ut – da er det lettere å massere inn og ikke minst skylle ut igjen. Fukt pelsen med lunket vann, masser inn shampoen og skyll grundig. Etter et hvert bad bør hunden tørkes. Bruk en stor handduk og masser pelsen grundig. Det verste du kan gjøre er at legge hunden klissvåt inn i bilen når du er på tur. Det er nesten å be om problemer…

Hver dag undersøkes hunden fra topp til tå. Dersom du oppdager antydning til fuktig eksem må du handle raskt. Kunsten er å stoppe infeksjonen og hindre at den sprer seg. Bakterier trives dårlig både på tørr hud og i surt miljø.

Det er en grunn til at enkelte raser, som f.eks. spaniels, skal klippes under halsen...

Her var det like før det gikk galt. Under den lange, tette pelsen var huden begynt å bli veldig rød...

Når hunden klør seg må du så raskt som mulig prøve å finne ut hva som er problemet

Parasitter fører til at hunden klør seg

Når hunden klør seg og huden blir irritert kan det igjen bli små sår og de små sårene kan være starten på våteksem. Samme reaksjon kan du får dersom hunden får pelsen full av gressfrø eller den er med deg i høytørka eller får mange insektsstikk.

Riktig fôring er viktig!

Hunder som går på et fôr av dårlig kvalitet får langt lettere hudproblemer, inkludert våteksem, enn hunder som går på fôr av høy kvalitet. Å gi hunden en del våtfôr som inneholder mye fett og fiskeolje, kan være bra dersom hunden har problemer med hudirritasjoner og våteksem.

Har du en badeglad blandingshund trenger den like mye ettersyn av hud som en badeglad retriever

Når du oppdager en våt, varm flekk

Rens såret godt. Bruk klorhexidin eller pyrisept og få bort all skitt og puss. Dersom hunden din ikke skal stilles ut med det første, klipper du bort pelsen på og rundt selve den varme, såre flekken.

Optima og sinkliniment

Felleskjøpet og enkelte dyrleger selger et surt og bakteriedempende preparat som kalles Optima spray som er meget godt egnet til bekjempelse av lettere utbrudd av våteksem. Preparatet inneholder ikke antibiotika eller farlige stoffer og kan derfor brukes uten bivirkninger. Dusj Optima på flekken flere ganger daglig og pass på at pelsen tørkes så raskt som mulig dersom hunden blir våt. Hvitvask eller sink-liniment kan også kjøpes uten resept. Sink har en meget god effekt på hudskader og tørker ut huden. Dessuten er hvitvask (sinkliniment) kløedempende. Ha derfor hvitvask på om kvelden – men vær klar over at sinken smitter over på mørke ting. Det finnes flere andre preparater som inneholder sink som også kan prøves, men velg et liniment fremfor en klissete salve dersom du har en langhåret hund. Aloe vera kan også prøves.

Dersom dette ikke umiddelbart stopper veksten til våteksemet må du oppsøke veterinær som vil sette hunden på antibiotika. Samtidig klippes vanligvis store deler av hundens pels helt kort…sivva

20.november

Veldig bra artikkel, Jeg har skrevet en temablogg om dette temaet. Den kan leses her: http://www.hunden.no/blogg/blogg.html?bid=700&blid=4729 Der tar jeg også for meg hvordan jeg behandler våteksem. Jeg har to raser som er veldig disponert for våteksem og har derfor prøvd ligg forskjellige behandlingsmetoder, men faller alltid tilbake til grønnsåpe og blåspray i tillegg til klipping. Jeg klipper mine selv om det er utstilling i sikte, da trekker jeg heller hundene fra utstillingen, for det er viktigere at hundene blir raskt friske enn at de får en premiering.