Hold hunden din frisk!

Det koster å ha en syk hund. I tillegg er det en lidelse for hunden og bekymringer for eieren. Det beste for alle parter er derfor å unngå at hunden blir syk. Mange av de sykdommene en hund kan få kan du til en viss grad forebygge og kanskje også helt unngå.Det koster å ha en syk hund. I tillegg er det en lidelse for hunden og bekymringer for eieren. Det beste for alle parter er derfor å unngå at hunden blir syk. Mange av de sykdommene en hund kan få kan du til en viss grad forebygge og kanskje også helt unngå.

De fleste raseklubber har et bekjempningsprogram for å få ned forekomsten av arvelige sykdommer.

Arvelige sykdommer

Ved å kjøpe valp etter foreldre som er undersøkt for de mest kjente og problematiske sykdommer som finnes i rasen, minsker du sjansen for at hunden din skal bli syk. Desto flere undersøkte og friske slektninger som finnes på begge sider på stamtavlen, desto mindre sjanse er det for at valpen din skal få denne sykdommen.

De fleste arvelige sykdommer nedarves ressesivt eller polygent. Dette betyr at foreldrene selv kan være friske men likevel være bærer av sykdommen. Desto mindre innavlsgrad hunden din har, desto mindre sjanse er det for at arvelige sykdommer skal dukke opp.

Noen sykdommer er rasebestemt. Men mange arvelige sykdommer finnes hos mange forskjellige raser. Dette betyr at det er like stor sjanse for at en blandingshund skal få disse sykdommene som at en renraset hund skal få dem. Kanskje er det til og med en større sjanse for at en blandingshund skal få disse sykdommene. For når man blander sammen raser som har samme sykdom, men der ingen av foreldredyrene, tidligere avkom osv. er undersøkt for denne sykdommen, vet man lite om helsen til avkommet.

Enkelte raser legger lettere på seg enn andre. En for tykk hund kan få mange problemer som diabetes.

Sykdommer som henger sammen med hva hunden spiser

Mange sykdommer er koblet sammen med det man spiser. Ved å fôre hunden feil kan hunden bli syk. Med feil fôring tenker jeg på for lite mat og for mye mat. Jeg tenker på at den maten hunden får ikke er i samsvar med det behovet hunden har. En valp og unghund har et større behov for enkelte næringsstoffer enn det en voksen hund har. En aktiv hund har et annerledes behov enn det en hund som lever et makelig liv har. En rase med mye pels har også andre behov enn det en rase med mindre pels har.

Ved ensidig fôring på en fôrtype som mangler eller har litt lite av ett eller flere næringsstoffer eller sporstoffer, kan dette få katastrofale følger på sikt. Det å gi hunden kun ETT fôrslag betyr at du må være 100% sikker på at det fôret du gir hunden din virkelig inneholder ALT hunden trenger! Det å fôre "billig" kan bli utrolig kostbart på sikt!

Jeg vil ha litt yogurt

Gi hunden et litt variert kosthold

Bruk med fordel et tørrfôr av god kvalitet som basiskost. Det er bevist at litt variert fôring der maten ikke er helt fri for bakterier fra valpen er helt ung, gir et bedre immunforsvar. Kanskje er det nok at den drektige og ammende tispa og valpene, får litt surmelk med ulike bakteriekulturer og litt yogurt daglig. Snille bakterier trengs både for fordøyelsen og for å styrke immunforsvaret.

Jeg er av den oppfatning at det er bra for hunden å spise litt rester fra kjøkkenet. Ikke ensidig fôring på kokte poteter og saus, men at den får en gammel osteskorpe, noen tørre brødskalker, resten av sausen og steika fra søndagsmiddagen osv. Men unngå alt for salt eller krydret mat og farlige bein som kylling og kotelettbein. Det å gi litt våtfôr, rått eller kokt, har også hatt positiv effekt på mange hunder. Selv gir jeg også litt tilskudd av flerumettet fett, da det ofte er fettet som en vanskeligst å ta vare på i tørrfôret.

En hund som er vant til å få litt varierende kost i hverdagen får mye sjeldnere mageproblemer enn en hund som utelukkende spiser ett tørrfôrtype dag ut og dag inn. For en eller annen gang finner alle hunder ett eller annet fristende å spise, og resultatet blir fort diarè dersom magen ikke er vant til litt variasjon og utfordringer. 

På den andre siden er overfôring og fedme en av de vanligste grunnene til at middelaldrende og litt eldre hunder blir syke. Det blir da stor påkjenning på hjerte, lunger og andre indre organer og det blir stor påkjenning på hele bevegelsesapparatet.

Raser med mye pels setter ekstra krav til at eieren gjør jobben sin. Det finnes ingen god unnskyldning for at hunden din ser slik ut!

Ører, øyne, tenner, klør og analkjertler

Hold ørene rene uten å "grave" inni dem hver eneste dag. For mye eller for lite er like skadelig. Hold også øregangen fri for hår dersom du har en rase som må få nappet hår i selve øregangen. På raser med hengeører og mye pels rundt selve øregangen og på kinnet, må pelsen som hindrer ventilasjon klippes kort. Ørevoks i kombinasjon med dårlig lufting og fuktighet gir fort ørebetennelse. Men hyppig rensing kan også gi irritasjon med påfølgende ørebetennelse.

Har du en hund med litt løse øyenlokk må du passe på at det ikke legger seg frø og annet smårusk i glipen mellom øye og skinn. Daglig, og etter tur i skog og mark, ser du over øynene og fjerner forsiktig rusk. Har du en hund med mye pels i ansiktet må du fjerne all pels som kommer inn på selve øyet og skaper irritasjon. Pass også på å fjerne kladder som fort dannes i pelsen ved øyenkroken.

Tenner er ofte et forsømt kapittel! Mange hunder må ha store smerter i forbindelse med at tannstein legger seg på tennene slik at tannkjøttet trekker seg tilbake og tennene råtner ut av hundens munn. Fjern derfor regelmessig tannstein på tennene til hunden din!

Klør må holdes korte. Enten gjennom regelmessig slitasje eller regelmessig klipping. Manglende kloklipp gir fort både kloskader som kan være svært smertefulle for hunden og lange klør kan gi alvorlige belastningsskader.

Lær deg å sjekke analkjertlene. De sitter ved endetarmsåpningen slik ca. ti på tolv og ti over tolv. Store analkjertler fører til at hunden ofte aker seg på rompa i håp om å tømme kjertlene selv. Hunden får også kløe i bakparten og kan snu seg og bite seg. I verste fall verker kjertlene ut og kan tømme seg gjennom nye kanaler ut gjennom muskler og hud...

Prøv å finn ut hvorfor hunden klør seg før du løper til veterinæren og tar all verdens med prøver. Sjekk hundens miljø, fring og eventuelle parasitter først.

Flått, lus og annet utøy

Se daglig gjennom hundens pels dersom du bor på et sted med flått. Gjør dettet il en vane selv om du bruker flåtthalsbånd eller dråper i nakken. Enkelte hunder kan reagere på disse midlene, så følg med. Flått bør fjernes så fort som mulig etter at de har satt seg fast for å unngå spredning av virussykdommer og bakterier.

Lus gir generell kløe og mistrivsel. Lopper er heldigvis ikke så utbredt hos oss ennå. Sjekk hud og pels regelmessig og behandle ved behov. Pelsmidd og skabb er også små parasitter som kan gi unødvendige plager. Tidlig behandling er viktig!

Tenk også på innvollsparasitter. Gi hunden regelmessig ormekur. En gang i året kan være passe for voksne hunder. Er du usikker på om du fôrer på flere enn bare hunden din, kan du med fordel få veterinæren til å undersøke en avføringsprøve. Valper behandles mot orm første gang ved 1 ukers alder og så annenhver uke til de er rundt 8 uker gamle.

En utrimmet hund av en trimmerase ligner ikke akkurat mye på bildene i hundebøker... (Airedale terrier)

Stell hundens hud og pels

Mange smertefulle utbrudd av våteksem kunne ha vært unngått dersom hunden fikk riktig mat og ikke minst regelmessig stell og pleie. Hold pelsen fri for tover og hold den ren. Du trenger som regel ikke bade så veldig ofte, men det er utrolig viktig at du børster pelsen for å holde den luftig og ren. Børsting masserer også huden og har en positiv effekt på hundens trivsel og helse. Bruk en børste/kam som ikke irriterer huden - ellers kan ditt stell gi opphav til små riper der bakterier fort trives utmerket.

Trimme og klippehunder må stelles slik som raseklubben anbefaler. Alt for mange har igjengrodde hunder med kaker og klumper der allslags dritt trives...

Når du bader må du være omhyggelig med å skylle ut den shampoen du bruker. Bruk en shampo beregnet på hunder og tynn den ut med vann før bruk.

Frisk luft og sysselsetting av både hode og bein er bra

Dersom hunden mistrives vil den fort få helseproblemer. Overdreven slikking av labber eller biting i hale kan like godt være et adferdsproblem som et helseproblem - men resultatet er et helseproblem.

Dersom hunden trives og den blir stimulert både fysisk og psykisk, vil den bli sterkere og mer motstandsdyktig ovenfor sykdommer.

Sjekk hundens allmenntilstand

Gjør det til vane å sjekke hundens allmenntilstand hver eneste dag. Det tar maks ett minutt! Se over øynene, ørene og tennene. Kjenn på lymfeknutene på siden av halsen (omtrent i halsgropa). Sjekk potene for skader og frø som lett fester seg mellom tærne på langhårede hunder. Kjenn over hundens kropp, ben og hale. Se på fargen på slimhinnene i munnen. Tannkjøttet skal være frisk rose og dersom du presser på tannkjøttet med en finger, kommer fargen raskt igjen. Sjekk hundens avføring. virker den fast og fin og med riktig farge? Drikker hunden mer enn normalt eller tisser oftere?

Dersom du usikker på om hunden er syk, sjekker du temperaturen. En hund har ca. 1 grad høyere kroppstemperatur enn oss, altså ca. 38.0 til 38,5 grader.

Vaksinering og helsekontroller

Anbefalt minstevaksinering er en gang ved 3 måneders alder, ved ett års alder og så hvert tredje år. På steder med mye smitte kan man vaksinere mot parvovirus og kennelhoste så ofte som hvert år.

Samtidig som du får hunden vaksinert ber du veterinæren ta en enkel helsesjekk. Dersom du leverer hunden inn til pelsstell hos andre, kan du også be disse om å sjekke hunden fra topp til tå.

Hunden kan ikke fortelle deg hva som er problemet - du må lære deg å se etter signaler

Rent vann, rene skåler og ren liggeplass

Hunden må alltid ha tilgang til friskt vann. Hold både matskål og vannskål ren.

Mange hunder har fått hudirritasjon ved å ligge på et skittent, halvsurt liggeunderlag. Støv, hudrester og pels samler seg opp og blir et eldorado for midd, sopp og bakterier. Hundens seng skal vaskes like ofte som du vasker ditt get sengtøy. Bruker du tepper skal disse være vaskbare på minst 60 grader, helst høyere temperatur. Senger av skumplast kan vaskes i maskin. Dersom du har hundehus og vil fylle dette med et lunende materiale kan du bruke ubehandlet halm. Husk at halmen må skiftes ofte - gamle bøker anbefaler hver 3. dag. Høy bør ikke brukes da dette inneholder småpartikler og pollen og pakker seg lett og mygler lett.

Hunder ønsker også å komme inn i varmen og bli tørket etter en våt og kald tur

Passe varm og tørr

Når det er varmt ute må du passe på at hunden din ikke blir overopphetet. Hard mosjon på varm asfalt kan også gi poteskader.

Når det er vått må du tørke hunden godt før den legges i bilen, i bur eller når du kommer inn. Å ligge kald og våt er utrolig skadelig for en hund! På lang sikt får den problemer med gikt og på kort sikt kan den få vannhale mm.

Når det er kaldt klarer de fleste hunder seg så lenge de er i aktivitet, men skal de ligge i ro må de ha beskyttelse som et varmt dekken eller et ullteppe over buret og de må ha et varmt og tørt underlagbartehund

20.november

Veldig bra og nyttig blogg! Du fikk med så mye, ryddig og oversiktlig, gode illustrasjonsbilder. Kjempe bra!

Ninab

31.oktober

Dette var en bra og ikke minst nyttig blogg :)

bartehund

30.oktober

Kjempe bra blogg!

dasha

20.november

veldig bra blogg! Likte spesielt den delen om mat. Jeg kjenner så utrolig mange som ikke varierer maten til hunden og mener at jeg er dum som gir hunden min rester av biff og lignende av og til. Men er som du sier, er viktig med variert kost.

Pirjo

27.desember

Oi, tusen takk for en kjempenyttig artikkel! Mange tips her jeg trengte. :)