Å forberede trekkhunden før løp

Skal du delta i et trekkhundløp er det ikke bare å sele på hundene og dra i vei. Det ligger mange timer trening og forberedelser bak. Du må vite hvilke hunder som passer hvor i spannet og hvem som går overens.Skal du delta i et trekkhundløp er det ikke bare å sele på hundene og dra i vei. Det ligger mange timer trening og forberedelser bak. Du må vite hvilke hunder som passer hvor i spannet og hvem som går overens.

Dag Torulf Olsen er en erfaren hundekjører.

Du må ut i sol og uvær. Til tider kan temperaturen være nede i -40 grader. Hundekjøring er ikke bare en dans på roser.

- Det finnes ingen dårlige trekkhunder, alle har forskjellige egenskaper. Noen er firhjulstrekkere som er litt større enn resten, og lederhundene motiverer resten av spannet til å fortsette fremover, forteller hundekjører Dag Torulf Olsen fra Hammerfest.

Han er en av de som vet hva han snakker om. Med en far som selv konkurrerte innen hundekjøring og med slede i stedet for barnevogn, var det nesten en selvfølge hvor han selv ville ende opp.

- Hundene løper opp mot 1000 mil i året, med en måned pause på sommeren, sier Dag Torulf Olsen.

I 2001 vant han for første gang Finnmarksløpet i sin klasse, 500km med et spann på åtte hunder.

Det blir ofte liv i leiren rett før dagens treningstur.

Ikke bare idyll

For å forberede trekkhundene på de utfordringer de kan møte i et løp tilbringer de mange timer foran sleden. Noen av hundene er helt ferske og vil gå sine første løp denne sesongen. Hundene skal ut i all slags vær og tåle de påkjenninger de kan møte på under løp.

Når vi sitter inne i varmen og følger med på uværet som uler på utsiden, er det mange hundekjørere som utnytter været til trening.

- Mine hunder skal ikke oppleve tyngre situasjoner under et løp, enn de har gjort på trening, sier Dag Torulf Olsen.

Arbeidsmengden er det altså ikke noe å si på før de stiller til start.

Huskyen gjenkjennes ofte på de blå øynene.

Hundekjøring er en livsstil

I dag har Dag Torulf Olsen 18 alaska huskier. På grunn av størrelsen og den hardføre pelsen er hunder av denne typen godt egnet som trekkhunder. Du kan også finne spor etter både vorsteh og greyhound, raser som ble blandet inn for lengre rygg, utholdenhet og store poter.

Med så mange hunder å ta seg av, og så mye trening å gjennomføre er hundekjøring på dette nivået på ingen måte en hobby. Hundene kommer først – alltid.

Da er det vel ingen overraskelse at hundekjørere på dette nivået ikke vil anbefale dette til andre. Det er tidkrevende, og kan gå utover både familieliv og jobb. Men med forståelsesfulle familiemedlemmer, og ikke minst famile som hjelper til, er det likevel mulig å gjennomføre.

Noen vet å spare på kreftene til det virkelig gjelder.

For spesielt interesserte

Ikke alle de som møter opp før start i et trekkhundløp vet hva de har i vente. Det har skjedd at deltakere har brutt allerede før de når første sjekkpunkt, og de har raskt fått erfare at det de trodde var varme klær, ikke er varme klær i det hele tatt.

- Noen opplever også såkalt «viddeskrekk». Det blir mørkt, været blir kanskje dårlig og du begynner å tvile på dine egne og hundenes evner, sier Dag Torulf Olsen.

Den 10. mars går startskuddet for Finnmarksløpet, Europas lengste trekkhundløp, og fram til da er det ennå mye planlegging og trening som gjenstår.  Hunden.no følger løpet.AnnikenNN

20.november

Med unntak av at alaska husky ble betegnet som en rase, så var dette en artikkel jeg likte veldig godt. Å drive med hundekjøring er nok ikke bare, bare, nei. Siden det står så vidt skrevet her at klær man kanskje trodde var varme, ikke er det allikevel, så syns nå i alle fall jeg det hadde vært litt interessant å lest om nettopp dette. :) Hadde det kanskje vært mulig å skrevet en artikkel om dette? Kanskje i forbindelse med Finnmarksløpet? Ble forresten veldig glad da jeg så dere skal følge Finnmarksløpet også, gleder meg allerede!

Spike

20.november

Å drive med hundekjøring verkar utruleg spennande! Men som det vert påpeika her krev det enormt mykje om ein skal drive aktivt med det. Artig å lese om iallefall :)