Rallylydighet - sett med en nybegynners øyne

Det var med sommerfugler i magen jeg meldte på og startet å trene til min første rallylydighetskonkurranse. Man bør kunne øvelsene før man melder på til et stevne, men av og til er det greit å utfordre seg selv litt.Det var med sommerfugler i magen jeg meldte på og startet å trene til min første rallylydighetskonkurranse. Man bør kunne øvelsene før man melder på til et stevne, men av og til er det greit å utfordre seg selv litt.

I rallylydighet kan du hjelpe hunden mye mer med doble kommandoer og kroppsspråk enn du kan i lydighetsringen.

Er dette en sport for gamle kjerringer?

Agility er noe jeg aldri har startet med. Det går for fort for meg og det er for lett å glemme hvor man skal. Det er bare å innrømme at jeg er ikke 29 år lenger. Helseplager i form av halv hørsel og ballanse gir meg noen problemer både i hverdagen og på lydighets- og brukskonkurranser. Men hva med rally - er det mulig å lære seg dette?

Til tross for et handikap synes jeg det er moro og lærerikt å prøve nye ting og utforde meg selv. Jeg fikk også med meg to andre, som heller ikke var 29 år lenger, Liz og Ellen.

Ingen av oss hadde muligheten til å gå på kurs før vi startet. Men det ble trent og regelverket ble lest opp og ned i mente. Alle har vi en god del erfaring fra lydighetsprøver og har de vanligste øvelsene som fri ved foten, sitt og dekk inne.

Men uansett hvor mye man leser regelverket og ser på videoer, så er det ting man lurer på og som man ikke kan lese seg til. En stor takk går til Berit Smaaland, dommer og instruktør,  som utrettelig har holdt ut med alle mine spørsmål. Fjellet mellom oss er dessverre stengt hele vinteren, så all opplæring måtte skje via mail og chatten på facebook. Og jeg skal love dere at det er ikke var få spørsmål jeg hadde. Treningsvideo ble tatt opp og lagt ut. Også Ghita Fossum hjalp til med å kommentere førerfeil. Jeg lærte mye, men var fortsatt like grønn.

Her er våre første to treningsvideoer da vi var på gjestevisitt i ridehallen Voss og fikk vår eneste mulighet til å trene på et helt program inne i en hall.

Jeg får mange nyttige tips etter at jeg la ut disse to videoene og fikk beskjed om at det absolutt er håp, men vi må få bort en ekstra sitter som vil gi oss disk.

Det var positivt å se så mange ulike raser i ringen. Her en hoppende glad mnsterlnder.

God informasjon før stevnet

Uvant men positivt var det å få komplette startlister med navn på hunder og førere og uvant var det å ikke få tilsendt startnummer. En positiv overraskelse var det med de lave påmeldingsavgiftene og ekstra positivt for meg med lang vei til alt var det å få muligheten til å gå to stevner en og samme dag.

Arrangørene hadde nok fått mange flere påmeldte enn forventet. Hele 70 ekvipasjer var påmeldt hvert av stevnene, så det ble trangt om plassen inne i hallen. Men alt gikk forbausende greit likevel og alle hundene var velfungerende slik at det var knapt noe bråk å høre.

Så var det tid for start og første pulje gikk inn i ringen for å gjøre seg kjent med banen. Å hjelpe meg. 16 skilt i alle retninger. Jeg prøvde å huske Berits ord om at det er rally, ikke orientering, så det er en logikk i banen. Jeg pugget og pugget. Så en klar mulighet for å tråkke ned et skilt dersom jeg kom ut fra en snurring litt på skeive.

Så er det meg og Aya

Hjertet er i halsen. Hjernen er koblet ut. Å gå gå fra start rett i sakte marsj med en hund som har lett for å sette rompa nedpå, noe som fører til disk, er en mental utfordring. De små grå arbeider for fullt. Vi kom oss da igjennom uten å glemme en eneste øvelse slik mange gjorde og vi fikk mange positive tilbakemeldinger fra de som stod ringside, men de lurte på om jeg hadde en disk på en dobbelt sitt fra sitt foran og gå rundt på høyre side.

Jeg river meg i håret! Under premieutdelingen blir disken bekreftet, men jeg fikk mange positive tilbakemeldinger fra dommer Merete Kristensen og tips om å ikke gå med så kort kobbel, noe som gav unødvendige poengtrekk for stram line.

Jeg har en mulighet til med Xmilla

Denne gangen skulle jeg ikke diske grunnet førerfeil. Jeg repeterer derfor tre øvelser, noen sikkert unødvendig. Xmilla går bra, men også med henne går jeg med for kort kobbel og dette sammen med litt hopping på meg og skeive sitter gjør at poengene raser.

Resultatet blir likevel 177 poeng og vi får vår første premiering i rallylydighet. 1. premie blir det også. 1. premie blir det også til Ellen og Colin og de slår oss i poeng. sistemann, Liz, gjør et fantastisk bra løp, men Liz glemmer å sjekke at hunden virkelig sitter på en sitt, dermed blir det disk også på henne. Her må vi lære av våre feil!

Ny runde, nye muligheter

Denne gangen går hundene i hver sin pulje. Aya er førstemann ut. Vi kommer oss igjennom uten alt for mange feil og jeg føler at det har gått rimelig bra. Er veldig fornøyd over innsatsen vår. Det viser seg også at det holder til 197 poeng og en solid førstepremie med direkte opprykk til klasse 2. WOW! Vi blir nummer 4 av de over 30 som er påmeldt i klasse 1. Ikke dårlig på vårt debystevne.

Xmilla er heit på andre runde

Vi er første hund i pulje to, noe som betyr at vi skal rett inn i ringen etter briefingen. Dette er den verste plassen Xmilla kan ha for hun må gå seg litt ned. Har jeg vært borte i fra hennen oen minutter påstår hun at jeg har vært borte et år, minst. Vi bruker derfor bare halve tida som vi har til rådighet på briefingen og går heller Xmilla litt ned.

Hun er heit nok likevel, mer enn heit nok. Jeg må tilstå at jeg husker ikke så mye av denne runden. Hjernesellene koker og det er lang vei mellom tanke og handling. Men vi kommer oss igjennom.

Det ender med 192 poeng og direkte opprykk på henne også. Helt utrolig!

Det tar på å drive med rallylydighet... Undertegnede og hundene etter fire løp. Foto: Laila Bruun.

Rallylydighet var gøy!

Men det er kort vei fra fiasko til suksess. På runde to går Liz og Itzy til gull og vinner klassen med 200 av 200 oppnåelige poeng. Ellen og Colin jobber fint, men så gjør Ellen en førerfeil og de disker. Synd, ellers hadde det nok blitt direkte opprykk på dem også.

Men vi var tre hunder og fire hunder som debuterte og vi kom hjem med tre hunder med direkte opprykk, 5 x 1. premie og 3 x disk. Men det viktigste er at jeg tror dette er en fantastisk sport for alle som ønsker morsom og variert trening av hunden sin. Her kan man være med uansett rase og uansett alder på både hund og fører.Toya

20.november

Gratulerer med gode resultater og første gang! Tror jeg så deg på stevnet, jeg gikk selv med mine to schapendoeser :)

Lucymin

20.november

Gratulerer med så gode resultater! Rally er utrolig gøy! Det var veldig hyggelig å møte dere, og tusen takk for gode tips underveis. Inspirerende å se filmene deres :)

Magnini

20.november

Det jeg syns er så moro med rally er at det er med så mange forskjellige raser, og det virker som det er en veldig lett og glad tone i og utenfor ringen. Knalldeby dere fikk, og moro med både bildeserie og filmer : )